Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sreda,
19. 8. 2015,
10.12

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

kadeti svetovno prvenstvo Slovenija Islandija polfinale

Sreda, 19. 8. 2015, 10.12

4 leta, 8 mesecev

Zlata generacija v bitko za finale svetovnega prvenstva

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenski rokometaši do 19 let so pod vodstvom selektorja Janija Klemenčiča med najboljšo četverico svetovnega prvenstva. Ob 12.30 v boj za finale z Islandci. V drugem polfinalu Francija s Španijo.

Tokratni slovenski tekmeci so na vseh dozdajšnjih tekmah zmagali. V skupini so ugnali Španijo, Norveško, Egipt, Nemčijo in Venezuelo, v osmini finala Južno Korejo, v četrtfinalu pa Brazilijo. Slovenija je le za točko slabša, remizirala je proti eni od polfinalistk Franciji ter premagala Brazilijo, Tunizijo, Japonsko in Argentino. V osmini finala je ugnala Hrvaško, v četrtfinalu pa Norveško.

Z določenega vidika sta si ekipi podobni, gojita slog hitre igre in se v znatni meri opirata na svojega levičarja in vratarja. Desno krilo Islandije Oeinn Rikardsson je prvi strelec prvenstva s 56 goli na sedmih srečanjih. A njegov najbližji zasledovalec je Blaž Janc, slovenski desni zunanji, ki je zbral tri manj. Janc izvrstno izkorišča pridobljene izkušnje. Čeprav je bil dve leti mlajši, je bil med drugim na lanskem mladinskem evropskem prvenstvu izbran v naj postavo prvenstva. Opazovalci svetovnega prvenstva pa niso pozabili njegovih 44 golov v lanski sezoni lige prvakov.

Urh Kastelic je s 75 obrambami in 33-odstotno uspešnostjo drugi vratar prvenstva. Gretar Gudjonsson jih je zbral 13 manj ob 62-odstotni uspešnosti.

V strelski hrbtenici Slovenije so še zunanja igralca Jaka Malus in Matic Kotar ter desno krilo Gal Marguč. Ta ekipa Slovenije ima sposobnost zadevanja od daleč, hitrost in moč, ki jo na črti najbolj nazorno demonstrira Darko Stojnič, krožni napadalec Slovana in steber slovenske obrambe, ki ima najboljši odstotek strela v ekipi – 82. Izjemno racionalen pa je rezervni desni zunanji Grega Krečič, ki je pri odličnih 80 odstotkih. Res pa je, da sta z Janom Prevolnikom zaradi Jančeve dominantnosti igrala manj, na sedmih tekmah vsak manj kot uro. Janc pa na primer skoraj šest.

To je generacija, ki je predlansko poletje osvojila evropske, lansko pa svetovne olimpijske igre mladih. Zdaj je na brez dvoma zahtevnejšem tekmovanju potrdila še, da spada med najboljše na svetu. Lahko gre povsem do konca po še tretje zlato v nizu?

Ne spreglejte