Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 6. 2009,
17.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 21. 6. 2009, 17.43

8 let

Za slovo Požuna zmaga v Minsku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenija se na zadnjem kvalifikacijskem obračunu ni odpovedala modelu igre s številnimi menjavami, v Minsku pa je dokazala, da se je zasluženo uvrstila na zaključni turnir stare celine.

Tekma v športni palači v Minsku je bila tudi zadnja za 65-letnega Mira Požuna, ki se je tako od selektorskega položaja poslovil z zmago. Njegov naslednik bo znan v kratkem, najbolj resna kandidata pa sta Hrvat Zvonko Serdarušić in Boris Denič, dosedanji Požunov pomočnik.

Slovenski rokometaši so imeli gostitelje v prvem polčasu bolj ali manj vseskozi v svoji oblasti. Na začetku je slovenska igra slonela na Luki Žvižeju, po zaslugi celjskega krilnega igralca so povedli z 2:0, a tudi izničili zaostanek dveh golov, potem ko so beloruski rokometaši z delnim izidom 4:0 povedli s 4:2.

Požunovi izbranci so ponovno nekoliko "lažje zadihali" v 13. minuti, ko so si vnovič priigrali dva gola zaloge (8:6), a vztrajni Belorusi se niso predali, vztrajno so jim dihali za ovratnik in deset minut kasneje - na račun neorganizirane igre gostiteljev z igralcem več na terenu - spet povedli s 15:14. V končnici prvega dela je Slovenija zaigralo malo bolj zbrano in na polčas odšla s pičlo prednostjo (18:17).

Uroš Zorman in druščina so prepričljivo začeli drugo polovico tekme, v 34. minuti so si prvič na dvoboju priigrali štiri gole prednosti (22:18). V nadaljevanju niso blesteli, Belorusi so se jim nekajkrat približali na gol zaostanka, a bližje - tudi zaradi lastnih napak - niso mogli. Slovenski rokometaši so bili s pravočasnimi zadetki vseskozi korak pred gostitelji, ko pa so jim v 52. minuti ponovno ušli na štiri gole prednosti (32:28), so Beloruse prisilili k podpisu "kapitulacije".

Slovenija je doslej sedemkrat nastopila na zaključnem turnirju stare celine, manjkala je le na evropskem prvenstvu v Italiji leta 1998. Največji uspeh je dosegla leta 2004, ko je na domačih tleh osvojila kolajno srebrnega leska. Na Hrvaškem leta 2004 je bila peta, v Švici leta 2006 osma, na Portugalskem leta 1994, v Španiji leta 1996 in na Norveškem leta 2008 deseta, na Švedskem leta 2002 pa dvanajsta.

Ne spreglejte