Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 1. 2008,
20.32

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 25. 1. 2008, 20.32

7 let, 12 mesecev

Po desetih urah v olimpijskem mestu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Čeprav so slovenski rokometaši odpotovali domov v petek dopoldan, se je polovica slovenskih novinarjev odpravila na zaključni del evropskega prvenstva v Lillehammer.

Po desetih urah vožnje smo prispeli. Če bi lahko prečkali vse fjorde, hribovja, reke in klife, bi iz Stavangerja do Lillehammerja bržkone potrebovali le nekaj uric. A naravnih ovir je na Norveškem ogromno. V zgodnjih jutranjih urah se je polovica slovenskih novinarjev odpravil na dolgo pot z vlakom. Pot preko Osla do olimpijskega mesta Lillehammer pa pelje najprej na jug države v mesto Kristiansand, ki je zelo blizu Danski po morju. Nato pa nazaj proti severu še kakšnih 500 kilometrov do norveške prestolnice Osla. Od tam naprej pa nas je čakalo še nekaj ur potovanja do ciljne destinacije, kjer bomo zadnja dva dni poročali le o tujih reprezentancah, saj se slovenski na zaključni del ni uspelo uvrstiti.

Čeprav je bila pot naporna in dolga, smo lahko skozi okna vagonov opazovali prekrasno pokrajino. Po dežju so se z visokih klifov valili hudourniki, na začetku še zelena pokrajina ob razburkanem morju se je počasi skrivala pod snežno odejo. Čarobna zaledenela jezera so kar vabila k sebi … No, časa za turistiko ravno ni bilo. Večina nas je morala opraviti še svoje obveznosti: napisati komentarje, intervjuje s slovenskimi člani reprezentance, se še enkrat obrniti v Stavanger, nato pa že začeti razmišljati o polfinalnih obračunih.

Nekdanji zvezdniki kot komentatorji

Zagotovo se bo v dvorani Hakons trlo sedanjih in nekdanjih rokometnih zvezdnikov. Nekateri so se na 8. evropskem prvenstvu znašli tudi v novih vlogah – so-komentatorjev pri televizijskih prenosih. Najboljši rokometaš stoletja Magnus Wislander, ki je sicer zaposlen pri švedski pošti, je vzel za prvenstvo dopust, saj sodeluje pri prenosih švedskega radia z analizami tekem. Eden izmed tistih, ki prav tako pomaga s svojimi komentarji je še aktiven švedski rokometaš in član THW Kiela, Stefan Lövgren. Za norveško televizijo pa obračune analizira Christian Berge. Že dlje časa se s strokovnim komentiranjem ukvarja nekdanji francoski selektor Daniel Constantini, ki je "galske peteline" leta 2001 popeljal na svetovni prestol. Podobno vlogo v medijih je prevzel še en nekdanji francoski rokometaš Gregory Anquetil.

Že dlje časa – tudi na tekmah nemške Bundeslige – pa kot analitika rokometnih iger delujeta nekdanja nemška reprezentanta Christian Schwarzer in Stefan Kretzschmar. V novi vlogi se je na zadnji tekmi Slovenije na evropskem prvenstvu preizkusil tudi slovenski reprezentant Roman Pungartnik, ki je pomagal pri prenosu s strokovnimi komentarji za slovensko nacionalno televizijo. "Pungi" zaradi težav s kolenom namreč ni moral pomagati Sloveniji na parketu.

Ne spreglejte