Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 8. 2016,
8.42

Osveženo pred

7 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Rio 2016

Petek, 5. 8. 2016, 8.42

7 let, 8 mesecev

Tudi Brazilci tarča dopinških kritik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Po hudih kritikah na račun ruskih športnikov so se zaradi dopinških praks pod plazom kritik znašli še Brazilci, ker v mesecu pred olimpijskimi igrami v Rio de Janeiru, te se bodo začele v noči na soboto po slovenskem času, niso izvajali dopinških testov svojih športnikov.

Namestnik direktorja Svetovne protidopinške agencije (Wada) Rob Koehler je za časnik The Times povedal, da so vzroki, ki so jih Brazilci navedli ob tem nesprejemljivi. Brazilci so namreč trdili, da testov niso izvajali, ker to ni bilo mogoče, saj je Wada suspendirala protidopinški laboratorij v Riu.

"Poslali smo pismo ministru za šport in izvršnemu direktorju brazilske protidopinške agencije ter v njem izrazili zaskrbljenost ter želeli izvedeti, zakaj so se testiranja končala," je dejal Koehler in dodal, da odgovor ni bil zadovoljiv, saj so omenjali menjavo kadrov na ministrstvu in v agenciji.

"Nesprejemljivo je, da so ustavili testiranja. To ni bila dobra odločitev, dejstvo, da niso izvedli niti enega testa, je bilo zaskrbljujoče," je nadaljeval Koehler.

Ministrstvo za šport in olimpijski komite sta pritiskala na nas

Portugalec Luis Horta, ki je odstopil kot protidopinški svetovalec v Braziliji, je prav tako ošvrknil svoje nekdanje delodajalce. "Junija je ministrstvo povzročalo težave s protidopinškimi nadzorniki. Njihova potovanja je moralo odobriti ministrstvo, želeli so vedeti, kaj je cilj misije, kakšne dopinške teste bodo izvajali in pri katerih športnikih. To pa je povsem neprimerno. Mnogih potovanj tako niti niso odobrili," je dejal Horta.

"Ministrstvo za šport in olimpijski komite sta pritiskala na nas, češ da izvajamo preveč dopinških testov, saj naj bi to oviralo proces treninga," je še povedal Horta in pojasnil, da so imeli športniki po tri teste na leto, najboljši pa šest.

Brazilci so zanikali vse Hortove trditve in ga vprašali, zakaj teh vprašanj ni nikoli sprožil. Dejali so, da testov niso mogli izvajati zaradi suspenza laboratorija v Riu, vsi drugi od Wade potrjeni laboratoriji pa niso želeli prevzeti njihovega dela.

Wada je sicer laboratoriju v Riu zeleno luč znova prižgala 20. julija.

Ne spreglejte