Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 10. 2014,
20.55

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 27. 10. 2014, 20.55

8 let, 3 mesece

Zmagovalcema denar, ko bo dopinški test pokazal, da nista grešila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Nekaj tekačev, zmagovalci na 21 in 42 km ter rekreativca, je moralo po nedeljskem teku zaviti na kontrolo dopinga. Rezultati bodo znani čez nekaj tednov, ko bodo lahko izplačali tudi denarne nagrade.

Brez dopinških testov ne gre na nobeni večji resni športni prireditvi, tudi Ljubljanski maraton ni nobena izjema. A letošnja, že 19. izvedba, je ponudila novost – dopinški preizkus za rekreativce. Zanj so se pri nacionalni protidopinški organizaciji (SLOADO), ki si skupaj s slovenskimi športnimi zvezami prizadeva ščititi pravice športnikov za udejstvovanje v športu brez dopinga, odločili predvsem z namenom ozaveščanja.

"Naš namen ni bil, da bi testirali vse po vrsti, temveč želimo ozaveščati tudi rekreativce. Področje rekreacije je vsaj tako pomembno kot preostala športna področja. Če govorimo o kampanji in ozaveščanju športne javnosti o nevarnostih dopinga, je treba nekako vključiti tudi ta del. In Ljubljanski maraton si kot največja športna prireditev v Sloveniji tako ravnanje seveda zasluži," nam je odločitev o tem, zakaj sta bila na test povabljena tudi rekreativca, pojasnil direktor SLOADO Jani Dvoršak.

Na preizkus hitra rekreativca

Dvoršak in sodelavci so imeli v nedeljo tako trojni program. "Testirali smo najboljše povabljene maratonce na 42 kilometrov, torej zmagovalca in zmagovalko, ter tretjega po žrebu, oba zmagovalca na polmaratonu ter dva naključno izbrana rekreativca." In po kakšnem ključu so izbrali rekreativca, ki se po besedah našega sogovornika nadzoru nista upirala? "V moški konkurenci smo izbrali osmega tekača, ki je v cilj pritekel za povabljenci, pri ženskah pa peto, ki je prišla na cilj za povabljenkami. Če sem prav preštel (smeh, op. a.), sta bila to osmo- in petouvrščeni nepovabljeni tekač. Po naših ocenah sta to sposobna rekreativca, ki še vedno veliko trenirata, saj so bili rezultati super."

Pri zmagovalcih je mogoča diskvalifikacija

Organizatorji in tisti udeleženci Ljubljanskega maratona, ki so se morali zglasiti pri protidopinški organizaciji, bodo rezultate izvedeli v največ treh tednih, kar pomeni, da se bi lahko vrstni red še nekoliko premešal. "Pri zmagovalcih je zagotovo še mogoča diskvalifikacija. In dokler dopinška kontrola ni opravljena, tudi denarne nagrade ne smejo biti izplačane. V vsakem primeru bodo organizatorji rezultate od nas dobili tisti trenutek, ko jih bomo prejeli."

V 19-letni zgodovini največjega slovenskega tekaškega praznika se še nikoli ni zgodilo, da bi kdo od zmagovalcev padel na dopinškem preizkusu, medtem ko so v tujini že začasno slavili "prekrškarji", ki so jih pozneje diskvalificirali.

Glede na to, da se večina afriških tekačev ljubljanskega maratona udeleži, da bi si z morebitno zmago zagotovila vsaj nekaj finančne varnosti – od letošnjega zmagovalca Ishimaela Bushendicha, ki bi si z 21 tisoč evri rad kupil nekaj zemlje in prideloval poljščine, je odvisnih devet družinskih članov – se ti verjetno ne igrajo s prepovedanimi substancami.

"Ti tekači so se odločili, da bodo svoje telo izkoristili za ta šport, po svoje se tako prodajajo. Če so pametni, pravil, ki so za njih zelo zavezujoča, ne kršijo, saj so testiranja lahko praktično vsepovsod. Tudi zunaj tekmovanja. Njihov odnos mora biti profesionalen. Če je ustrezen, prav, če ni, jih pa prej ali slej ujamejo," je ob koncu pogovora pripomnil Dvoršak in dodal, da je po njegovem mnenju veliko več dopinga v tistih športih, ki so povezani z bodibildingom in fitnesom, oziroma tam, kjer gre za ekstremno in hitro rast mišičja, kot pa v maratonu.

Ne spreglejte