Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 5. 2014,
10.16

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 21. 5. 2014, 10.16

8 let, 3 mesece

Prva ekipa diabetikov, ki bo pretekla 212 kilometrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na letošnjo ultramaratonsko tekaško prireditev Ultrabalaton, ki bo 31. maja potekala na Madžarskem, se pripravlja tudi slovenska ekipa diabetikov. Tečejo pod sloganom Diabetes nas ne more ustaviti.

Darko Bedjanič, Primož Brovč, Dejan Manojlovič, Primož Prislan in Rafael Ziherl so diabetiki, ki se zavedajo aktivne vloge posameznika pri obvladovanju in vodenju sladkorne bolezni. Odločili so se, da se bodo spoprijeli s težavami, ki jih prinaša diabetes – odločili so se za tek. Učinki telesne vadbe so bili takojšnji, zato so postopno tekaško napredovali do stopnje, ko zmorejo premagati maratonske razdalje in več.

Skupaj se udeležujejo tekaških prireditev po Sloveniji, 31. maja pa bodo postali prva ekipa diabetikov na svetu, ki bo s skupnimi močmi pretekla 212 kilometrov na Ultrabalatonu – madžarski tekaški prireditvi ob Blatnem jezeru. Vsak od njih bo pretekel petino poti oziroma eno maratonsko razdaljo, menjali pa se bodo na približno 10 kilometrov.

"Naš namen je spodbuditi čim več ljudi h gibanju in s tem k aktivnemu preprečevanju razvoja kroničnih nenalezljivih bolezni. Vsem, ki že imajo katero od kroničnih bolezni, pa sporočiti, da smo lahko in moramo biti vključeni v dejavnosti, ki terjajo od človeka pogum, vztrajnost in disciplino. Vrline, ki jih mora imeti vsak, ki želi obvladovati kronično bolezen," pravi pogumna peterica, ki se trdno drži načela: "Diabetes nas ne more ustaviti. Ustavimo se sami."

Diabetes je za zdaj neozdravljiva bolezen

Neurejena sladkorna bolezen uničuje posameznikovo zdravje v kratkem in daljšem obdobju. V kratkem obdobju so to nemir, raztresenost, razdraženost, splošna utrujenost, zaspanost in brezvoljnost. V daljšem obdobju pa se kaže kot slabovidnost in slepota, odpoved ledvične funkcije, zapleti na krvožilnem sistemu, ki vodijo v infarktna stanja, in diabetičnem stopalu.

Ne spreglejte