Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 12. 2011,
13.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 13. 12. 2011, 13.20

8 let

Pred vadbo se je potrebno ogreti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Strokovnjaki vselej opozarjajo, da se je pred začetkom vadbe potrebno ustrezno ogreti. Z ogrevanjem namreč zmanjšamo možnost poškodb in povečamo učinek mišičnega dela.

V sedanjem življenjskem ritmu je večkrat bolj malo časa za športno aktivnost, zato večina rekreativnih športnikov takoj začne s športno aktivnostjo in izpusti ogrevanje. A to je narobe, so si enotni strokovnjaki, saj je telo potrebno ustrezno pripraviti na napor in to z ogrevanjem, saj s tem lahko mnogokrat preprečimo nepotrebne poškodbe. Ogrevanje je namreč sestavni del športne aktivnosti, ki omogoča, da se pri športni aktivnosti izognemo nepotrebnim poškodbam, povečamo učinek mišičnega dela, pospešimo dotok krvi v mišice, vse skupaj pa vpliva na lažjo vadbo.

Začeti je dobro z lažjim tekom Ogrevanje naj traja od 10 do 15 minut, najbolje pa je začeti z lahkotnim tekom, s katerim pospešimo delovanje srca, dihalnega sistema in povečamo prekrvavljenost mišic ter sklepov. Po njem sledijo razgibalne vaje, pri katerem velja splošno pravilo, da se je potrebno ogreti s primernimi razteznimi vajami za tiste mišične skupine, ki bodo najbolj obremenjene pri nadaljnji športni aktivnosti. Pri ogrevanju velja izpostaviti, da tako kot ne ogrevanje, lahko škodi tudi nepravilno ogrevanje. Mnogi se namreč ogrevajo prekratko in svojega telesa ustrezno ne pripravijo na vadbo, spet drugi pa temu delu športne aktivnosti namenijo preveč časa, s čimer se preveč utrudijo in so posledično manj učinkoviti pri nadaljnji vadbi.

Na koncu sledi raztezanje Tako kot je ogrevanje pomembno pred začetkom gibanja, ima velik pomen tudi raztezanje po njem, saj se bomo le tako lahko izognili bolečinam v mišicah naslednji dan. Pri raztezanju moramo biti pozorni, da mišico raztegujemo le do praga bolečine, to pa naj traja vsega 20 sekund, s čimer mišico raztegujemo le do položaja, ki ga dopušča elastičnost in prožnost mišice.

Ne spreglejte