Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 7. 2015,
14.10

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 2. 7. 2015, 14.10

7 let, 11 mesecev

Moramo pred nočno 10ko res ves mesec teči samo v temi?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nočna 10ka je tradicionalni tek, ki vsako leto privabi več tekačev, ki želijo doživeti čarobnost nočnega Bleda. Poleg telesne pripravljenosti morate pred tekom poskrbeti tudi za dobro hidracijo.

Organizatorji nočne 10ke tudi letos niso mogli ustreči vsem prijavljenim tekačem, ki se vsako leto bolj množično prijavljajo na tek na Bledu, ta je več kot samo športna prireditev.

"Od prve 10ke leta 2007, ko smo na tek spustili 500 tekačev, in do letos, ko jih bomo gostili 2515, smo naredili veliko premikov. Letos bi na tek lahko prišlo tudi štiri tisoč ljudi, kolikor je prijavljenih, vendar žal zaradi infrastrukturnih omejitev na Bledu to še ni mogoče," je vedno večjo priljubljenost nočnega tega na Bledu s številkami ponazoril eden od organizatorjev prireditve Marko Roblek.

Nočna 10ka je tradicionalna poletna prireditev, ki je združila tako vse ljubitelje športa kot ljubitelje zabave do poznih nočnih ur.

Tek v temi je posebno doživetje

"Vedno zagovarjam teorijo, da se je treba na posebne okoliščine na tekmovanju primerno pripraviti tudi na treningu," je eno od temeljnih načel tekaškega trenerja Petra Kastelica. Pa to velja tudi za tek v temi?

Ali to pomeni, da moramo svoje treninge pred Nočno 10ko načrtovati v poznih večernih urah?

"Nikakor ne," nas takoj pomiri Kastelic. "Poleg tega je proga dobro razsvetljena, tako da tudi naglavne lučke, ki jih priskrbi organizator, po mojih izkušnjah niso potrebne."

Petru, ki je na tej progi zmagal leta 2011, je tek na Bledu še posebej pri srcu. Poleg prijetnega teka v lepi okolici okrog Blejskega jezera se tudi letos veseli predvsem dveh obtekmovalnih "obveznosti": skoka v jezero in prijetne zabave ob poslušanju benda Joške v'n.

Voda ali izotonični napitki?

Ne samo dobra telesna pripravljenost, za uspešen rezultat brez slabosti in poškodb morate poskrbeti tudi za ustrezno hidracijo telesa in kakovostno hrano po teku.

Deset kilometrov je že tako velika razdalja, da je zelo pomembno, koliko in kaj spijemo, nam je razložila strokovnjakinja za prehrano Mojca Cepuš, ki nam je razkrila tudi večno dilemo: kdaj je dovolj, da pijemo samo vodo, in kdaj ta ne zadostuje več.

Formula je čisto preprosta: če tek traja manj kot eno uro, je voda dovolj, pri daljšem teku pa je priporočljivo, da spijemo kakšen izotonični napitek.

Dehidracija poveča možnost za poškodbe

Vsak tekač ali športnik se mora naučiti prepoznati znake dehidracije in ukrepati pravočasno, preden nastopijo prvi znaki.

Kakšni pa so znaki dehidracije? Po teku predvsem huda žeja, suha usta, krči v mišicah, ki se lahko pojavijo med tekom, splošno slabo počutje, tudi z vrtoglavico. Dober pokazatelj ustrezne hidriranosti je tudi barva urina. Če je urin temen in spominja na jabolčni sok, pomeni, da smo premalo spili. Na splošno pa dehidracija povzroči upad aerobne sposobnosti, pojavi se omotičnost, kar lahko poveča možnost za poškodbe.

Kaj pa hrana po teku?

Nočna 10ka ponuja tudi obilico kulinaričnih ponudb na izteku, zato nas je zanimalo, ali pri hrani velja kakšna omejitev. "Ker je tek ponoči, je smiselno, da se ne prenajemo. Vsekakor si lahko privoščimo kakšno sladkarijo, malo več sadja ali morda kakšne testenine, če nas je tek malo bolj izčrpal," svetuje Čepuševa, ki zelo odločno pove tudi svoje mnenje o športu in pitju alkohola: "Alkohola se je smiselno izogibati, manj kot ga spijemo, bolje je."

Ne spreglejte