Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 5. 2012,
12.12

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 8. 5. 2012, 12.12

8 let, 1 mesec

Kaj boste naredili zase ob Svetovnem dnevu gibanja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Še dva dneva nas ločita do Svetovnega dneva gibanja, ki ga vsako leto obeležujemo 10. maja in katerega namen je spodbuditi čim več prebivalcev k redni telesni dejavnosti.

Geslo letošnjega Svetovnega dneva gibanja je "Maj – mesec telesnih aktivnosti", ključni cilj pa je spodbuditi redno telesno aktivnost in zvišati delež telesno aktivnega prebivalstva v vseh okoljih in tudi v prostem času. Na Inštitutu za varovanje zdravja ob letošnjemu Svetovnemu dnevu gibanja opozarjajo predvsem na premajhno redno telesno aktivnost med slovenskimi mladostniki.

Slovenski mladostniki premalo redno telesno aktivni

Po podatkih raziskave Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju (HBSC) Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) so slovenski mladostniki premalo redno in zadostno telesno aktivni, saj bi po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije morali vsaj eno uro dnevno nameniti zmerni do intenzivni telesni vadbi. Prav ta ključno vpliva na njihovo zdravje, telesni in gibalni razvoj, kognitivne sposobnosti, prav tako pa preprečuje nastanek kroničnih nalezljivih bolezni in varuje pred odvisnostmi.

Primerjava slovenskih mladostnikov z mladostniki v 39. državah sveta, zajetih v raziskavo, uvršča našo mladino na sredino lestvice. Kot pravi dr. Helena Jeriček Klanšček z IVZ, "je med slovenskimi 11-letniki redno telesno dejavnih 20 odstotkov deklet in 31 odstotkov fantov, kar nas uvršča na 17. mesto, medtem ko prvo mesto zasedajo Irci, zadnje pa Italijani, pri katerih je redno aktivnih le 7 oziroma 10 odstotkov 11-letnikov". Raziskava telesne aktivnosti za obdobje 2002-2010 slovenske 13-letnike uvršča na 18. mesto, saj naj bi bilo redno aktivnih le 15 odstotkov deklet in 25 odstotkov fantov, tudi v tej starostni kategoriji so na prvem mestu Irci. Redna telesna aktivnost je pri mladostniki pri 15. letih v Sloveniji še nižja kot pri mlajši populaciji, saj se le 10 oziroma 20 odstotkov slovenskih 15-letnikov redno telesno udejstvuje. Zanimiv je podatek, da najbolj telesno aktivni 15-letniki prihajajo iz Združenih držav Amerike, kjer je redno telesno dejavnih 17 odstotkov deklet in 33 odstotkov fantov.

Iz raziskave je jasno razvidno, da so slovenski mladostniki premalo redno telesno aktivni in da so manj aktivna dekleta, zato je potrebno mlade spodbuditi k pogostejši telesni dejavnosti. Po mednarodnem poročilu raziskave HBSC bi morali posebno pozornost nameniti telesni dejavnosti deklet, omogočiti brezplačno oziroma cenovno ugodno telesno dejavnost, vključevati mlade v pripravo programov telesnih dejavnosti, zagotoviti varno okolje za igro in telesno dejavnost ter ozaveščati vso populacijo o pomembnosti redne telesne dejavnosti.

Andreja Drev z IVZ ugotavlja, "da bi z odpiranjem šolskih igrišč in telovadnic ter brezplačnim dostopom do njih v popoldanskem času lahko več mladim omogočili redno prostočasno rekreacijo ter s tem prispevali k nadomeščanju sedečih prostočasnih dejavnosti z aktivnimi".

Vsekakor pa priporočila niso namenjena le najstnikom, saj bi morale več časa gibanju nameniti tudi ostale starostne skupine. Podatki mednarodne raziskave The International Social Survey Program (ISSP) namreč kažejo tudi na zelo visok, 40 odstotni delež neaktivnega slovenskega prebivalstva, starejšega od 65. let.

Ob Svetovnem dnevu gibanja tako ne pozabite, da se z redno telesno aktivnostjo med drugim lahko izognete marsikateri bolezni, uravnavate raven maščob in sladkorja v krvi, vzdržujete želeno telesno težo in zmanjšujete stres.

Ne spreglejte