Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 7. 2022,
22.21

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

25

Natisni članek

NK Koper NK Radomlje NK Tabor Sežana NK Bravo ND Gorica NK Domžale NK Celje NK Olimpija NK Olimpija NK Mura NK Maribor NK Maribor Prva liga Telemach 1. SNL

Ponedeljek, 18. 7. 2022, 22.21

1 leto, 8 mesecev

1. SNL, 1. KROG

Stota zmaga za Srebrniča, Olimpija razžalostila Muro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

25

Gorica Bravo | Bravo je še pred koncem prvega polčasa ostal brez kaznovanega Milića. | Foto Grega Valančič/Sportida

Bravo je še pred koncem prvega polčasa ostal brez kaznovanega Milića.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Za konec prvega kroga nove sezone prve slovenske nogometne lige je povratnica v prvoligaško konkurenco Gorica premagala ljubljanski Bravo z 2:0. Na derbiju kroga je Olimpija v Stožicah v nedeljo z 2:0 ugnala Muro. Že v uvodnem krogu smo sicer videli veliko presenečenje. Branilci naslova − nogometaši Maribora − so namreč v prvem krogu v Ljudskem vrtu s premešano zasedbo s kar 0:3 klonili proti Radomljam.  V petek so za uvod v novo sezono nogometaši Kopra z 2:1 ugnali sežanski Tabor, v soboto so se Domžalčani in Celjani razšli brez zadetkov. 

NK Maribor, Radovan Karanović
Sportal Iz tabora Maribora po polomu: Opravičujem se ...
NK Olimpija : NK Mura, 1. SNL, Damir Čontala, Albert Riera
Sportal Riera presenečen, trener Mure: Bil je sporen položaj
Celje Božić
Sportal Celje deset tekem neporaženo, Koper premagal Rijeko

1. SNL, 1. krog:

Ponedeljek, 18. julij:
Gorica : Bravo 2:0 (1:0)
Krajnc 33., Vekić 90.+1

Petek, 15. julij:
Koper : Tabor Sežana 2:1 (0:0)
Kotnik 59., 81.; Stanković 67.

Sobota, 16. julij:
Domžale : Celje 0:0

Maribor : Radomlje 0:3 (0:2)
Čuić 11., Cerar 35., Nuhanović 74.

Nedelja, 17. julij:
Olimpija : Mura 2:0 (0:0)  
Crnomarković 74., Pedro 90.+4

Kdo bo prvak 1. SNL v sezoni 2022/23?

  • NK Bravo
    2,86 %
    56 glasov
  • NK Celje
    5,31 %
    104 glasov
  • NK Domžale
    2,09 %
    41 glasov
  • ND Gorica
    3,58 %
    70 glasov
  • NK Koper
    9,75 %
    191 glasov
  • NK Maribor
    31,66 %
    620 glasov
  • NK Mura
    15,22 %
    298 glasov
  • NK Olimpija
    21,14 %
    414 glasov
  • NK Radomlje
    6,23 %
    122 glasov
  • NK Tabor Sežana
    2,15 %
    42 glasov
Oddanih 1958 glasov

Prvi krog sklenjen v Novi Gorici z zmago gostiteljev

Utrinki s tekme Gorica : Bravo (Foto: Grega Valančič/Sportida)

Fotogalerija
1 / 14

Še zadnjo bitko v prvem krogu 1. SNL sta odigrala povratnica Gorica in ljubljanski Bravo. Nogometaši Gorice so vrnitev v elitno nogometno druščino začeli z zmago. Svojega stratega Mirana Srebrniča so Primorci v uvodu v sezono 2022/23 nagradili s 100. trenersko zmago v prvi ligi. Obe ekipi sta v razgretem ozračju novogoriškega športnega parka začeli zadržano. Bolj konkretni pa so bili domači, ki so do vodstva prišli prek Krajnca v 33. minuti, ko je izkoristil grobo napako Jakišića v obrambi in Krajnc jo je s kakšnih 17, 18 metrov rahlo na levi strani mojstrsko poslal v prazno mrežo. Pred odhodom v slačilnico so nogometaši Brava ostali brez Stefana Milića, ki je v 39. minuti po nepotrebnem prekršku prejel rdeči karton.

Povratnica Gorica je na domačem stadionu ugnala Ljubljančane, ki so od 39. minute igrali z igralcem manj.  | Foto: Grega Valančič/Sportida Povratnica Gorica je na domačem stadionu ugnala Ljubljančane, ki so od 39. minute igrali z igralcem manj. Foto: Grega Valančič/Sportida

V drugem delu so bili gostje kljub igralcu manj podjetnejši in prihajali do več priložnosti, ki jih niso uspeli izkoristiti. Gostujoči trener Dejan Grabič je v drugem delu v ogenj poslal kar peterico spočitih nogometašev, da bi nadomestil številčni zaostanek na zelenici. Ljubljančani so na ta način ostali napadalnejši, še naprej pa je manjkala poteza več za gol. Še več. V sodnikovem podaljšku je sledila kazen, ko so Goričani realizirali eno od redkih priložnost. Akcijo je na levi začel Žan Bešir, Leon Marinič je žogo podaljšal do Luke Vekiča, ki jo je zabil za končnih 2:0. 

V naslednjem krogu Goričane v soboto čaka gostovanje v Mariboru, Bravo bo gostil Koprčane. 

Olimpija do zmage nad Muro

Največ zanimanja je v prvem krogu, vsaj na papirju, poželo nedeljsko srečanje med Olimpijo in Muro. Obe ekipi sta se med tednom uspešno prebili tudi čez prvi krog kvalifikacij za konferenčno ligo. Olimpija je sicer pred začetkom srečanja zaradi dolgotrajne poti domov iz Luksemburga želela prestaviti srečanje z Muro, a neuspešno, kljub temu pa na koncu prišla do zmage z 2:0 (0:0).

Gostje so bili v prvem polčasu nevarnejši nasprotnik, a poti do gola Olimpije niso našli. V drugem polčasu je v praznih Stožicah, saj gledalcev zaradi kazni domačemu klubu ni bilo, v 74. minuti po izjemnem predložku Maria Kvesića s prostega strela Olimpijo v vodstvo s strelom z glavo popeljal Đorđe Crnomarković.

Utrinki s tekme Olimpija : Mura (Foto: Grega Valančič/Sportida)

Fotogalerija
1 / 53

Mura je v nadaljevanju močno pritisnila na vrata gostiteljev, a je bil vselej na mestu izjemno razpoloženi vratar Matevž Vidovšek. Prekmurci so imeli številne priložnosti, najbližje izenačenju so bili v 88. miniti, toda domači vratar je v isti akciji ubranil dva strela s šestih metrov, najprej je meril Daku, potem še Kai Cipot. Zadnji žebelj v krsto Mure je le nekaj minut pozneje, že globoko v sodnikovem podaljšku, v 94. minuti zabil novinec v vrstah Olimpije Samuel Pedro. Po protinapadu Olimpije je najprej meril Almedin Ziljkić, njegov poskus je Obradović še ubranil, odbitek pa je v mrežo pospravil Pedro. Novi strateg Olimpije Albert Riera je tako že na svoji premierni tekmi na klopi Olimpije v prvi ligi prišel do zmage.

NK Olimpija : Differdange, kvalifikacije konferenčna liga, Albert Riera
Sportal Nove težave za Olimpijo, vodstvo lige zavrnilo prošnjo Ljubljančanov
NŠ Mura Sfintul Gheorghe
Sportal Mura zanesljivo v drugi krog, Olimpija se je pred blamažo rešila v 112. minuti

Radomlje so povsem nadigrale Maribor. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Radomlje so povsem nadigrale Maribor. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Radomlje deklasirale branilce naslova

Že prvi krog je postregel z velikim presenečenjem in katastrofo branilcev naslova Mariborčanov, ki so v domačem prvenstvu v novo sezono pred približno dva tisoč petsto gledalci v soboto vstopili z visokim porazom proti Radomljam (0:3). Maribor je sicer v primerjavi s tekmo v kvalifikacijah za ligo prvakov, kjer se je uvrstil v drugi krog, nastopil v povsem premešani postavi (Bergsen +10 novih članov začetne enajsterice), varovanci Radovana Karanovića pa so bili daleč od zavidljive predstave, s katero so postregli v sredo na povratni tekmi proti ekipi Šahtjor Soligorsk. Na drugi strani so Radomlje prišle do prve zmage v Ljudskem vrtu.

Prvi šok za gostitelje se je zgodil že v 11. minuti, ko je v kazenski prostor Maribora s kota predložek poslal Sever, najvišji v skoku pa je bil Mario Čuić. Ta je z glavo natančno usmeril žogo pod prečko. Že v 35. minuti je za gostitelje sledil nov udarec. Tokrat je v kazenski prostor predložek poslal Nuhanović, spretno pa se je pred golom nasprotnika znašel Luka Cerar in Radomlje popeljal v vodstvo z 2:0. A Radomljani se tu še niso zaustavili, v 74. minuti je vratarja Maribora Menna Bergsena po protinapadu in natančnem zaključku premagal še Sandi Nuhanović in postavil končni izid s 3:0, s tem pa je četa Nermina Bašića aktualnim prvakom ob vstopu v novo sezono zadala boleč udarec. Radomlje so sicer že globoko v sodnikovem dodatku zadele še enkrat, a je bil zadetek Ismirja Nadarevića po ogledu VAR zaradi prepovedanega položaja razveljavljen.

Maribor : Radomlje, foto: Blaž Weindorfer/Sportida:

Fotogalerija
1 / 38

Mariborčani so sicer s 16 naslovi državnega prvaka slovenski rekorderji, štajerska zasedba pa je v primerjavi s prejšnjo sezono nekoliko spremenjena. Glavna razlika je ta, da ne morejo več računati na prvega strelca pretekle sezone Ognjena Mudrinskega, vrzel bo med drugimi poskušal zakrpati novinec Roko Baturina. Na drugi strani so se Radomljam to poletje pridružili Tin Hrvoj, Vedran Vrhovac, Nedim Hadžić, Luka Baš, Leon Sever, Madžid Šošić in Stipo Marković, bivanje med rumeno-črnimi pa sta podaljšala tudi Mario Čuić in Vicko Ševelj. Nazadnje sta prišla še Klemen Justin in Ester Sokler.

Maribor Soligorsk
Sportal Maribor na krilih Baturine v drugi krog
Maribor Soligorsk
Sportal "Prepričljiva zmaga, veliko pozitivnega, a to je bila šele prva ovira"

V Domžalah mreži mirovali

Na prvi sobotni tekmi ste se Domžale in Celje razšla brez zadetkov. Domžale in Celje ne slovita kot ekipi, ki bi dobro začenjali nove sezone. Delno je zagotovo krivo dejstvo, da se jima v prestopnem roku vedno veliko dogaja, vsako poletje spreminjata sestavo ekipe in prvenstva začenjata še ne povsem uigrani. Tako je bilo tudi letos, obe sta po koncu lanske sezone poleg številnih igralcev zamenjali še trenerja. Simon Rožman se je prav iz Celja vrnil v Domžale, a svojih nekdanjih varovancev mu ni uspelo streti, na povprečni tekmi enakovrednih tekmecev golov ni bilo, ekipi sta tako na uvodu prvenstva spet ostali brez polnega izkupička.

Kopru za uvod primorski obračun

Uvodni krog 32. sezone slovenskega državnega prvenstva sta v petek odprla Koper in Tabor. Po lanskem drugem mestu so v Kopru kljub odhodom nekaterih nosilcev igre prepričani, da se lahko znova borijo za visoka mesta, medtem ko je zaradi finančnih omejitev edini cilj Sežancev obstanek med prvoligaškimi ekipami. Prvi obračun v sezoni je z 2:1 pripadel Koprčanom.

Zoran Zeljković se je za uvod veselil zmage. | Foto: Grega Valančič/Sportida Zoran Zeljković se je za uvod veselil zmage. Foto: Grega Valančič/Sportida

Vsi trije zadetki so padli v drugem polčasu. Koprčani so povedli v 59. minuti tekme, četudi so domači vse večkrat prihajali do lepih priložnosti, so zadeli iz na videz ne preveč nevarnega položaja, ko je iz 30 metrov močno sprožil Andrej Kotnik. Žoga se je na poti proti vratom sicer odbila od zelenice, vseeno pa je Koprivec slabo posredoval ob bližnji vratnici. A sledil je hiter odgovor gostov, v 67. minuti je po napaki koprske obrambe sam proti Goluboviću stekel rezervist Tabora Jakoslav Stanković in po le treh minutah na zelenici z natančnim zaključkom z roba kazenskega prostora izenačil. Domači nogometaši so do zmagovitega zadetka prišli v 81. minuti, ko je vnovič udaril najbolj razpoloženi nogometaš domačih, Kotnik, in z desne strani v kazenskem prostoru z natančnim strelom v malo mrežico matiral Koprivca ter tako postavil končni rezultat 2:1.

NK Maribor prvak 2022
Sportal Vrača se prvoligaški ples, kdo bo prvak?
Ne spreglejte