Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 8. 2024,
18.06

Osveženo pred

3 ure, 43 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,08
olimpijske igre Pariz 2024 Pariz 2024 Simone Biles

Natisni članek

Sobota, 3. 8. 2024, 18.06

3 ure, 43 minut

Gimnastika na OI 2024, po orodjih

Simone Biles zadela zlato olimpijsko sedmico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,08
Simone Biles | Simone Biles zadela zlato sedmico | Foto Reuters

Simone Biles zadela zlato sedmico

Foto: Reuters

Ameriška gimnastična zvezdnica Simone Biles je olimpijskemu zlatu v mnogoboju danes dodala še zlato odličje v preskoku in zbirko zlatih medalj z olimpijskih iger povečala na sedem. Pred drugouvrščeno Brazilko Rebeco Andrade, ki je samo za njo zaostala tudi v mnogoboju, je bila v Bercy Areni boljša za 0,334 točke.

Pariz 2024, Neža Klančar
Sportal Klančar za zgodovino, Tratnik osmi na cestni dirki, rokometašice sklenile OI

Za prvi preskok je Simone Biles dobila 15,700 točke - 6,400 za težavnost in 9,400 za izvedbo. Temu so sodniki dodali 0,100 točke odbitka. Drug preskok Američanke je bil nekoliko slabši, zanj je prejela 14,900 točke, kar je bilo na koncu vseeno dovolj za zmago.

Sedemindvajsetletnica ima tako v vitrini zdaj že sedem zlatih olimpijskih odličij, eno srebrno in dve bronasti. V Parizu je poleg zlata v mnogoboju in preskoku osvojila tudi zlato z reprezentanco ZDA.

Tako kot v mnogoboju je tudi v preskoku drugo mesto zasedla Brazilka Andrade z rezultatom 14,966. Tretja je bila Američanka Jade Carey (14,466), ki je nastopila kot zadnja in za las ugnala Severnokorejko An Chang Ok (14,216).

Na zmagovalnem odru sta se znašli dve Američanki in pa Brazilka. | Foto: Reuters Na zmagovalnem odru sta se znašli dve Američanki in pa Brazilka. Foto: Reuters

Biles je kljub težavam na dvovišinski bradlji v četrtkovem finalu mnogoboja upravičila pričakovanja in se osem let po igrah Rio de Janeiru vrnila na olimpijski prestol. Ob tem je pri 27 letih postala najstarejša ženska, ki je zmagala v finalu mnogoboja na olimpijskih igrah od leta 1952 ter tudi prva telovadka z olimpijskim zlatom v mnogoboju v razmaku osmih let.

Njenih sedem zlatih medalj obenem pomeni, da se približuje olimpijskemu rekordu najuspešnejše olimpijke vseh časov, sovjetske telovadke Larise Latinine, ki jih je med letoma 1956 in 1964 zbrala devet.

Na parterju zlato Filipincu, na konju z ročaji pa Ircu

Filipinec Carlos Edriel Yulo je novi olimpijski prvak v gimnastiki na parterju. Konkurenco je danes v Bercy Areni pokoril z rezultatom 15,000 točk. Srebro je domov odnesel branilec naslova iz Tokia, Izraelec Artem Dolgopyat, tretji pa je bil Britanec Jake Jarman.

Irec Rhys McClenaghan pa je novi olimpijski prvak v gimnastiki na konju z ročaji. V današnjem finalu je bil za 0,100 točke boljši od drugouvrščenega Narimana Kurbanova iz Kazahstana. Bronasto medaljo je osvojil Američan Stephen Nedoroscik.

Peter Kauzer
Sportal Terčeljeva napredovala neposredno, Hočevarjeva, Savšek in Kauzer po popravnem izpitu
Remco Evenepoel
Sportal Evenepoel do dvojne olimpijske krone, Tratnik osmi
Eugenia Bujak
Sportal Slovenska kolesarka pred nedeljsko cestno dirko na OI: Nimamo toliko moči kot neke druge države
Tenis Pariz 2024
Sportal Sanjski teden zlate Kitajke v Parizu. Po prvi favoritinji premagala še Hrvatico.
 
Ne spreglejte