Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 8. 2024,
20.06

Osveženo pred

7 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,72
Eva Terčelj Eva Alina Hočevar Benjamin Savšek Peter Kauzer kajakaški kros olimpijske igre Pariz 2024 Pariz 2024

Natisni članek

Sobota, 3. 8. 2024, 20.06

7 minut

Kajakaški kros na OI 2024 (kvalifikacije)

Terčelj napredovala neposredno, Hočevar, Savšek in Kauzer po popravnem izpitu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,72
Eva Terčelj | Eva Terčelj si je napredovanje v osmino finala zagotovila z 12. časom. | Foto Reuters

Eva Terčelj si je napredovanje v osmino finala zagotovila z 12. časom.

Foto: Reuters

Tekmovalke in tekmovalci v kajakaškem krosu so danes na olimpijski progi v Parizu opravili prve vožnje v skupinah, po katerih so si najboljši že zagotovili napredovanje v osmino finala, ostale pa je čakal popravni izpit. Eva Terčelj si je napredovanje zagotovila neposredno, Eva Alina Hočevar, Benjamin Savšek in Peter Kauzer pa po repasažu.

Slovenija - Švedska rokomet
Sportal Tratnik 8. na cestni dirki, rokometašice sklenile z OI, Klančar navdušila
Žiga Lin Hočevar
Sportal Slovenskega čudežnega najstnika že poskušajo kopirati

Eva Terčelj je imela že v petkovih kvalifikacijah z 12. časom najboljši dosežek med Slovenci. Danes se je v skupini borila z najhitrejšo iz kvalifikacij domačinko Camille Prigent in Čehinjo Terezo Fišerovo. Osvojila je drugo mesto za Francozinjo, kar je bilo dovolj za neposredno uvrstitev v osmino finala. To so si zagotovile prvo- in drugouvrščene iz vseh 11 skupin, deset mest pa je bilo na voljo še v repasažu.

V repasaž je morala tudi Eva Alina Hočevar; nastopila je v deseti skupini, njene tekmice so bile domačinka Angele Hug, Alžirka Carole Diana Bouzidi ter Irka Madison Corcoran. Slovenka je po napaki pri šesti oviri pristala na tretjem mestu. V popravnem izpitu je vozila v peti skupini repasaža z Japonko Aki Azawo in Avstrijko Viktorio Wolffhardt. Vožnjo je dobila, z Wolffhardt pa sta si zagotovili nadaljnje tekmovanje. 

Eva Alina Hočevar si je zagotovila napredovanje v repasažu. | Foto: Reuters Eva Alina Hočevar si je zagotovila napredovanje v repasažu. Foto: Reuters

Osmina finala se bo začela v nedeljo ob 16.45. Terčelj bo v peti skupini, tekmice pa Američanka Evy Leibfarth, Švicarka Alena Marx in Wolffhardt. Hočevar bo startala v sedmi skupini, tekmice pa bodo domačinka Angele Hug, Španka Miren Lazkano in Brazilka Ana Satila.

Iz osmine finala bosta v četrtfinale napredovali prvi dve iz vsake od osmih skupin.

Kauzer in Savšek sta popravni izpit opravila z odliko

Peter Kauzer je v petkovih kvalifikacijah krosa imel nekaj težav, naredil je napako prav pri zadnji oviri in dobil kazen ter tako končal na predzadnjem, 38. mestu. Benjamin Savšek je zasedel 25. mesto.

Danes je Kauzer tekmoval v osmi skupini, njegovi tekmeci so bili Nemec Noah Hegge, Slovak Jakub Grigar in Britanec Adam Burgess. Kauzer je bil tretji, pred njim sta si neposredno napredovanje priveslala Hegge in Grigar.

Savšek pa je nastopil v deveti skupini, nasprotniki pa so bili Poljak Mateusz Polaczyk, Avstralec Timothy Anderson in Tajvanec Shao-Hsuan Wu. Po napaki pri drugi oviri je bil Slovenec zadnji, prvi in drugi pa Anderson in Polaczyk. Slovenca sta tako ostala brez neposredne uvrstitve naprej, to so si zagotovili vsi prvi in drugi v enajstih skupinah.

Peter Kauzer | Foto: www.alesfevzer.com Peter Kauzer Foto: www.alesfevzer.com

Savšek se je popoldne v drugi skupini repasaža boril z Maročanom Mathisom Soudijem in Poljakom Gregorzem Hedwigom. Po napačnem startu Maročana je Savšek, ki je bil sicer v cilju tretji, končal na drugem mestu v skupini za Hedwigom.

Kauzer je vozovnico za nedeljsko osmino finala iskal v peti skupini v konkurenci Avstralca Tristana Carterja, Nizozemca Jorisa Ottna in Andyja Barata s Komorov. Po slabšem začetku je Kauzer prišel do drugega mesta in se še prebil v nadaljevanje, premagal ga je le Carter.

Benjamin Savšek | Foto: Anže Malovrh/STA Benjamin Savšek Foto: Anže Malovrh/STA

V nedeljo se bodo v moški konkurenci boji osmine finala začeli ob 15.30. Kauzer bo v prvi skupini tekmoval z Britancem Josephom Clarkom, Švedom Isakom Ohrstromom in Grigarjem. Savšek pa je v skupini 3 z Brazilcem Pedrom Goncalvesom, Japoncem Yuukijem Tanako in Novozelandcem Finnom Butcherjem.

V osmini finala se bosta iz vsake od osmih voženj v četrtfinale uvrstila prvi in drugi. Četrtfinale bo nato v ponedeljek.

Slovenska rokometna reprezentanca, Pariz 2024
Sportal Slovenci in Nemci za prvo mesto, zanimiv troboj za četrtfinale
Remco Evenepoel
Sportal Evenepoel do dvojne olimpijske krone, Tratnik osmi
Slovenija Švedska
Sportal Slovenke na pragu raja, nato so Švedinje uprizorile nor preobrat
Ne spreglejte