Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
1. 10. 2014,
2.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 10. 2014, 2.03

8 let

Zgodovino je pisal pred 15 leti, zdaj pa ploska Mariboru: Odlično!

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Bojan Prašnikar odlično pozna štadion v Gelsenkirchnu, kjer je večkrat gostoval s Cottbusom. V torek je na njem zaploskal hrabri predstavi Maribora. Navdušila ga je odlična taktika Anteja Šimundže.

Če bo šlo tako naprej, bo dosežek Bojana Prašnikarja, ki je pred 15 leti vodil Maribor v ligi prvakov ter na šestih tekmah osvojil štiri točke, kmalu v resni nevarnosti. Vijolice so pod vodstvom Anteja Šimundže že pri dveh, do konca skupinskega dela pa jih čakajo še štirje nastopi. Tisti v Gelsenkirchnu nekdanjega trofejnega trenerja Maribora ni pustil ravnodušnega. Ko je po srečanju podal mnenje v vlogi strokovnega komentatorja Planet TV, je slovenskemu prvaku iskreno čestital za imeniten uspeh.

''Odlično. Čestitke igralcem za izvrstno odigrano taktično tekmo. Taktika je bila maksimalno dobro pripravljena, saj smo videli, na kako velike težave so naleteli domačini, ko so želeli priti do priložnosti. Ostali so brez prostora, saj jih je Maribor prisilil, da so igrali okrog cone, od ene do druge stranske črte. Domačini sploh niso bili tako prepričljivi, da bi z lahkoto prihajali do priložnosti. Pravih praktično sploh niso imeli,'' je orisal nemoč nemškega velikana, ki je v soboto premagal Borussio Dortmund, tri dni pozneje pa proti slovenskemu avtsajderju osvojil le točko.

Ni bilo razlike, ki bi jo pričakoval med nemško in slovensko ekipo

Ko je Maribor prvič zaigral v ligi prvakov, je sedel na trenerskem stolčku, 15 let pozneje pa evropsko pravljico vijolic spremlja v vlogi navijača. V Gelsenkirchnu je najboljšemu slovenskemu klubu zaploskal z bližine igrišča. "To je izjemen uspeh. Vidi se, da se da igrati proti nemškim ekipam, posebej v gosteh, ko nisi prisiljen ustvarjati nekih stvari. Lahko rečemo, da je Maribor v prvem polčasu dobro ustvarjal, v drugem pa prekinil vse poti do svojega gola. Ekipa je taktično delovala izjemno zrelo," ni mogel prehvaliti dela Anteja Šimundže in njegovih tesnih sodelavcev, med katerimi velja omeniti tudi "večnega optimista" Zlatka Zahovića, ki je nogometašem polnil samozavest.

"Ko greš v tekmo s tako pozitivno energijo, da ne priznaš tekmecu, da je boljši, dokler te ne povozi, potem mu je mogoče parirati. Pred tekmo smo si postavljali vprašanje, ali lahko Maribor parira Schalkeju, in mu je. Ni bilo tiste fizične razlike, ki bi jo pričakoval med nemško in slovensko ekipo," je prijetno začudilo Prašnikarja, ki je bil priča novemu evropskemu podvigu mariborskih bojevnikov.

Čutilo se je, da je mogoče zmagati

Po prvem polčasu je kazalo sanjsko, saj je Damjan Bohar po prekrasni akciji popeljal goste v vodstvo, okrog 1.300 navijačev na Areni Auf Schalke pa je eksplodiralo od navdušenja. V drugem delu so gostitelji le izenačili in izkoristili napako Mitje Vilerja, ki je nespretno podal žogo v vroči prostor, kjer jo je nepričakovano prejel najbolj nevarni strelec Schalkeja.

"Maribor je dobro začel drugi polčas, popolnoma ustavil domačine, po desetih minutah pa se je nekoliko preveč povlekel. Schalke je pritiskal, resda ne preveč izrazito, v mariborski obrambi pa je bilo nekaj nesoglasij in nepravih rešitev. Ko je želel Viler reševati žogo, je to naredil res nespretno in praktično ustvaril priložnost tekmecu, čeprav je bil to še naprej dvoboj, ne pa takoj strel. Viler lahko poda izredno lepo žogo, včasih pa ima v defenzivi takšne težave," se je ustavil pri nesrečnem zadetku, ki ga je prejel Maribor, ter dodal, da je Schalke letos na vseh tekmah, na katerih je zaostajal, izgubil.

Zato je bil toliko bolj vesel točke, Mariborčani pa so lahko bili upravičeno malenkostno zagrenjeni po remiju, saj so zapravili vodstvo in bili blizu zmagi. To je pred srečanjem kot cilj izpostavil Šimundža in ni veliko manjkalo, da bi ga senzacionalno uresničil. "Menjave v drugem delu so nakazovale na to, da si želi Maribor ustvariti ključni trenutek. Takrat se je čutilo, da je mogoče zmagati. Obramba Schalkeja ni bila zanesljiva," je ugotavljal strokovnjak iz Šmartnega ob Paki, ki že komaj čaka na novo evropsko dokazovanje vijolic. Čez tri tedne Mariborčane čaka gostovanje v Londonu.

Ne spreglejte