Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
31. 12. 2017,
13.00

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Miljan Škrbić John Mary NK Maribor NK Maribor ND Gorica NK Olimpija NK Olimpija Prva liga Telekom Slovenije

Nedelja, 31. 12. 2017, 13.00

6 let, 3 mesece

Leto 2017 v Prvi ligi Telekom Slovenije

Zakaj še vedno odmeva ''Maribor, šampion''?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
Maribor Hapoel | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Klubsko nogometno leto 2017 je na sončni strani Alp prineslo največ zadovoljstva Mariboru. Vijolice so spomladi izkoristile krizno obdobje Olimpije in se suvereno sprehodile do državnega naslova, nato pa si po donosni udeležbi v ligi prvakov zagotovile še jesenski naslov. Z boljšim izkupičkom od Ljubljančanov se lahko pohvali tudi Gorica.

V iztekajočem se letu 2017 se je za prvoligaške točke v Sloveniji potegovalo 12 klubov. Najbolj se je smejalo Mariboru, ki se je po enoletnem premoru pod taktirko Darka Milaniča vrnil na domači klubski prestol. Čeprav je v spomladanski del sezone 2016/17 vstopil točkovno izenačen z Olimpijo, Slovenija pa je pričakovala razburljiv boj za naslov prvaka do zadnjega kroga, je nato hitro ušel neprepoznavnim zmajem.

Gorica prehitela tudi Olimpijo

Gorica je v letu 2017 po prvoligaških točkah zaostala le za Mariborom. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Gorica je v letu 2017 po prvoligaških točkah zaostala le za Mariborom. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Ljubljančani so padli v krizo, iz katere jih niso rešile niti pogoste menjave trenerjev. Sezono so končali krepko oddaljeni od vrha, za nameček pa ostali praznih rok še v pokalu, kjer so v finalu priznali premoč Domžalam. Naslov podprvaka je, presenetljivo, osvojila Gorica, ki je nato v Evropi v nasprotju z Olimpijo preskočila vsaj uvodno oviro.

Jeseni ji ni šlo tako uspešno kot zeleno-belim, ki so pod vodstvom Igorja Bišćana ujeli zmagoviti ritem in bili dolgo časa neporaženi v 1. SNL. Novogoričani ne bodo prezimili v zgornji polovici razpredelnice, a je bil njihov točkovni izkupiček v letu 2017 na račun plodne pomladi vseeno tako dober, da na celoletni lestvici Prve lige Telekom Slovenije zasedajo drugo mesto.

Uspešnost klubov 1. SNL v letu 2017:

Klub Tekme Zmage Remiji Porazi Golrazlika Točke
1. Maribor 33 20 10 3 53:26 70
2. Gorica 33 16 7 10 45:41 55
3. Olimpija 33 15 9 9 45:28 54
4. Celje 33 13 13 7 45:38 52
5. Domžale 33 13 9 11 51:38 48
6. Rudar 33 13 4 14 45:42 45
7. Aluminij 32 9 9 14 42:46 36
8. Krško 33 9 9 15 43:53 36
9. Koper 15 5 8 2 23:14 23
10. Triglav 18 3 5 10 16:32 14
11. Ankaran 17 1 5 11 14:50 8
12. Radomlje 15 0 4 11 7:31 4

Vodilni položaj z naskokom pripada Mariboru. Najboljši je bil tako spomladi kot tudi jeseni, ko je kljub napornemu evropskemu ritmu zmogel dovolj moči, da si je v zadnjih krogih priigral prednost pred največjim tekmecem iz Ljubljane. Milaničeva četa si je v letu 2017 privoščila le dva spodrsljaja. Oba v pokalu, oba proti Olimpiji. V prejšnji sezoni so proti zmajem izpadli v polfinalu, v tej pa že v četrtfinalu. S tem so poskrbeli, da se po 15 letih v pokalu niso uvrstili med štiri najboljše.

Domžale zaostale kar za štirimi

Celjani so letos izgubili le sedem dvobojev. V tej sezoni so kot edini premagali jesenskega prvaka NK Maribor. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Celjani so letos izgubili le sedem dvobojev. V tej sezoni so kot edini premagali jesenskega prvaka NK Maribor. Foto: Žiga Zupan/Sportida Naslov najboljšega so v pokalnem tekmovanju branile Domžale, a neslavno klonile že v osmini finala, ko jih je v Fazaneriji nadigrala Mura, jesenski drugoligaški prvak in največji favorit za vrnitev v 1. SNL.

Domžalčani so poleg osvojenega pokala najbolj razveselili privržence z evropsko pravljico, v kateri so šokirali uglednega nemškega prvoligaša Freiburg, nato pa pred rekordnim občinstvom, v Stožicah se je zbralo več kot 10 tisoč ljubiteljev nogometa, ostali neporaženi še proti nekdanjemu evropskemu prvaku Marseillu.

Nastop v Evropi in poletni odhodi nekaterih najboljših igralcev so zahtevali krut davek. Domžale so izgubile stik z najboljšim dvojcem. Prevetreno zasedbo so uigrale šele v zadnjih letošnjih nastopih, ko so se vrnile na tretje mesto.



Zaradi manj prepričljivih spomladanskih nastopov Domžalčani na celoletni lestvici zasedajo šele peto mesto. Poleg Maribora, Gorice in Olimpije jih je prehitelo tudi Celje, ki je v iztekajočem se letu pod vodstvom različnih trenerjev – Igorja Jovičevića, Tomaža Petroviča in Dušana Kosića - izgubilo le sedem tekem. Manj porazov od Celjanov so izkusili le štajerski sosedi iz Maribora.

Slovo Kopra za zeleno mizo in tragikomične težave Ankarana

V zadnjih dveh sezonah je stalnico 1. SNL predstavljalo osem klubov. Poleg Maribora, Gorice, Olimpije, Celja in Domžal še velenjski Rudar, Aluminij in Krško. Zaradi skromnih rezultatov in prepričljivo zadnjega mesta so se po koncu prejšnje sezone v drugo ligo vrnile Radomlje. V tem letu niso zmagale v 1. SNL niti enkrat. Presenetljivo pa je pred poletjem prvi ligi pomahal v slovo tudi zadolženi Koper. Čeprav je bil pod vodstvom Hrvata Igorja Pamića daleč od mest, ki vodijo v drugo ligo, je zaradi nespoštovanja finančnih kriterijev ostal brez tekmovalne licence za nastop v 1. SNL v sezoni 2017/18.

Koprska Bonifika je izgubila status prvoligaškega štadiona. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Koprska Bonifika je izgubila status prvoligaškega štadiona. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Največje obmorsko mesto je kljub pritožbi izgubilo prvoligaša. Po povabilu krovne zveze ga je nadomestil sosed iz Ankarana, ki je drugoligaški maraton končal na tretjem mestu in izkoristil vnovično prvoligaško zavrnitev podprvaka Doba. Zgodovinska sezona primorskega kluba v druščini najboljših se je sprevrgla v tragikomično logistično nočno moro, saj kot brezdomci v 1. SNL gostijo tekmece v več kot 200 km oddaljenem Dravogradu. S kako veliko nevšečnostjo imajo opraviti, nakazuje tudi podatek, da so kot edini prvoligaši v tej sezoni ostali brez domače zmage. Prvo, za zdaj tudi edino, so dočakali na gostovanju v Kranju. Pri Triglavu, drugoligaškem prvaku, ki je v jesenskem delu vseeno zbral nezanemarljivo prednost pred Ankarančani.

Nigerijec kralj strelcev, Tavaresu rekord rekordov

John Mary je v tem letu dosegel 18 zadetkov. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida John Mary je v tem letu dosegel 18 zadetkov. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Velenjčanom se je dolgo časa nasmihalo tretje mesto, na koncu pa so se na zimski premor odpravili kot četrti. Zaploskali so razigranemu strelcu Johnu Maryju. Čeprav se je Nigerijec poleti povezoval s številnimi tujimi klubi, njegov odhod je javno napovedoval tudi trener Marijan Pušnik, je pozneje le ostal v Velenju. Podaljšal je pogodbo s knapi in jim vrnil zaupanje z novimi zadetki.

V tem letu jih je zbral kar 18. Največ izmed vseh nogometašev 1. SNL. Da je bilo to resnično njegovo leto, dokazuje tudi nagrada za najboljšega strelca Prve lige Telekom Slovenije, ki si jo je prislužil za dosežke v prejšnji sezoni.

Na lestvici najboljših strelcev mu sledi mladi Srb Miljan Škrbić. Napadalec Krškega drži primat v tej sezoni. Odločilno prednost, ki se je v zadnjih krogih stopila, si je zagotovil v uvodnih krogih. Tudi tretji najboljši strelec leta 2017 je tujec. Hrvat Filip Dangubić je spomladi navduševal navijačev Krškega, nato pa se je preselil v Celje. V prihodnjem letu se ne bo več dokazoval v Sloveniji. Vrača se v matični klub, na Reko, kjer ga bo vodil nekdanji slovenski selektor Matjaž Kek.

Deset najboljših strelcev 1. SNL v letu 2017:

Nogometaš (država) Klub Spomladi Jeseni Zadetki
1. John Mary (Kamerun) Rudar Velenje 9 9 18
2. Miljan Škrbić (Srbija) Krško 4 11 15
3. Filip Dangubić (Hrvaška) Krško/Celje 7 6 13
4. Marcos Tavares (Brazilija/Slovenija) Maribor 8 3 11
5. Matej Poplatnik (Slovenija) Triglav 0 10 10
6. Rifet Kapić (BiH) Gorica 2 7 9
7. Lovro Bizjak (Slovenija) Aluminij/Domžale 5 3 8
8. Abass Issah (Gana) Olimpija 2 5 7
8. Dalibor Volaš (Slovenija) Celje 7 0 7
8. Miran Burgić (Slovenija) Gorica 7 0 7

Dvomestno število zadetkov sta v tem letu dosegla le še kapetan Maribora Marcos Tavares in prvi strelec Triglava Matej Poplatnik. Brazilec s slovenskim potnim listom je letos poskrbel za zgodovinski dosežek brez primere. Število doseženih zadetkov v 1. SNL je po razigrani jeseni povišal na 131, s tem pa izboljšal dolgoletni rekord Štefana Škaperja (130).

Marcos Tavares se je podpisal pod dosežek, ki so ga nogometaši v 1. SNL neuspešno naskakovali 17 let. | Foto: Instagram/Getty Images Marcos Tavares se je podpisal pod dosežek, ki so ga nogometaši v 1. SNL neuspešno naskakovali 17 let. Foto: Instagram/Getty Images

Strelsko rubriko je marljivo polnil tudi v Evropi, bil najbolj zaslužen za nov vijoličasti podvig, preboj v skupinski del lige prvakov, kjer je končno dočakal še strelski prvenec in zatresel mrežo Seville. Svojega golgeterja slavijo tudi na Gorenjskem. Poplatnik je šampionsko sezono v drugi ligi sklenil z lovoriko, namenjeno najboljšemu strelcu, nato pa strelsko formo s pomočjo zadetkov z bele točke ohranil tudi v konkurenci najboljših klubov.

Bo tako uspešen tudi v letu 2018? Prvoligaško tekmovanje se bo nadaljevalo 24. februarja.

Ne spreglejte