Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
11. 3. 2015,
17.05

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Bayern München Josep Guardiola Šahtar Doneck Mircea Lucescu

Sreda, 11. 3. 2015, 17.05

7 let, 12 mesecev

Vsega lepega je lahko hitro konec

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Bayern je na nocojšnji tekmi velik favorit, a sploh po tem, kar se je v torek zvečer dogajalo v Madridu, so v Münchnu pred povratno tekmo osmine finala lige prvakov proti Šahtarju previdni.

Če je Schalke proti Realu v Madrid prišel z zaostankom 0:2, a imel potem v zadnjih minutah priložnost, da poskrbi za popoln preobrat, lahko seveda tudi Šahtar, ta je v München prišel z veliko boljšo popotnico – ob remiju 0:0 s prve tekme bi že en gol pomenil veliko –, pripravi veliko presenečenje in iz igre za lovoriko izloči klub, ki spada med favorite za končno zmago.

Sploh zato, ker se je favoriziranim Bavarcem na prvi tekmi dostojno upiral. Pa tudi zato, ker je zdaj v boljšem položaju, kot je bil pred tremi tedni. Takratna tekma je bila zanj prva v letošnjem letu. Od takrat je odigral še tri, dvakrat je zmagal in enkrat remiziral, in je v pravi tekmovalni formi. Tega se zavedajo tudi v Münchnu.

Zmaguje z 8:0, 6:0, 4:1 …

Bayernu gre v tej sezoni odlično. Čez skupinski del lige prvakov se je sprehodil, v pokalu je v četrtfinalu, v prvenstvu ima pred najbližjim zasledovalcem enajst točk prednosti in si je praktično že zagotovil nov, 25. naslov prvaka. Po bolečem porazu proti Wolfsburgu v prvi letošnji tekmi (1:4) in remiju proti Schalkeju pred domačimi navijači (1:1) se je vrnil na zmagovalno pot in niza uspeh za uspehom.

Pravzaprav navdušuje. Z 8:0, 6:0, 4:1 in podobnimi rezultati premaguje tekmece in uživa v rezultatih, ki jih dosega. A vsega lepega bo lahko hitro konec, če danes ne bo premagal Šahtarja in ga izločil. Če bi se spotaknil ob ukrajinskega prvaka, bi se bavarski nogometni stroj hitro znašel sredi žarišča krize. Münchenčani si seveda niti ne upajo pomisliti na kaj takega, zato so v napovedih tekme previdni.

Na klopi Barcelone je le enkrat zmagal zlahka

"Sem zelo optimističen. Že pred prvo tekmo sem bil. Prepričan sem, da nam bo uspelo, a se bomo morali za napredovanje pošteno potruditi. Šahtar je odličen klub, primerljiv z najboljšimi nemškimi. Če bi igral pri nas, bi se boril za naslov. Paziti bomo morali predvsem na njegove hitre napadalce. Če ne bomo, se bomo znašli v težavah. Ko sem bil na klopi Barcelone, sem se kar nekajkrat pomeril s tem klubom, a le enkrat zanesljivo zmagal. Zato bomo morali biti zelo pazljivi," opozarja Josep Guardiola.

"Vemo, da moramo zmagati. Če izgubimo, bo naših sanj o naslovu evropskega prvaka čez noč konec. Tudi v primeru remija ob zadetku Ukrajincev se bo zgodilo enako. Tudi Šahtar je odlična ekipa, ki si, podobno kot mi, želi v četrtfinale in si mesto v njem tudi zasluži, a žal bo napredovala le ena ekipa. Verjamem, da bomo to mi," je še povedal trener Bayerna, ki tokrat ne bo mogel računati na kaznovanega španskega vezista Xabija Alonsa, medtem ko sta njegova rojaka, prav tako vezista, Thiago Alcantara in Javi Martinez, že nekaj časa poškodovana. Vprašljiv je tudi nastop kapetana Philippa Lahma.

Boljša ekipa ne zmaga vedno

"Dvomim o tem, da obstaja kdo, ki bi lahko napovedal, kako se bo današnja tekma razpletla. Lahko pa zagotovim, da bo 70 tisoč navijačev, kolikor se jih bo zbralo na štadionu, videlo dobro tekmo. Bayern ima odlično ekipo s številnimi vrhunskimi posamezniki in je ena izmed najboljših ekip v Evropi. Jasno je, da je favorit, a boljša ekipa v nogometu ne zmaga vedno," pa je tekmo napovedal Mircea Lucescu.

"Bayern igra res dober nogomet. Njegov trener opravlja izjemno delo. Ne poznam prav veliko trenerjev, ki bi delali tako dobro. Odlično se poznava, drug drugega ne bova mogla presenetiti. Nikoli pa ne veš. Morda se zgodi tudi kaj takega," je še povedal Romun, ki na klopi najuspešnejšega ukrajinskega kluba zadnjega desetletja sedi že dolgih enajst let. Prav z njegovim prihodom se je začelo zlato obdobje kluba, ki je lovorike osvajal tudi v Evropi. Leta 2009 je bil prvak pokala UEFA.

Šahtar tokrat ne bo mogel računati na poškodovanega brazilskega vezista Bernarda, medtem ko sta nastopa ukrajinskih branilcev Sergeja Krivtsova in Ivana Ordetsa vprašljiva.

Ne spreglejte