Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 6. 2018,
20.16

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,76

Natisni članek

FIFA SP 2018

Petek, 15. 6. 2018, 20.16

5 let, 10 mesecev

Vrednosti reprezentanc na SP 2018

Trije milijarderji na SP 2018, najdražja živita v Evropi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,76
Francija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na svetovnem prvenstvu v Rusiji nastopa 32 udeležencev, med katerimi ne manjka zvezdnikov največjih klubov. Z najvrednejšo ekipo se lahko pohvali Francija. Blizu sta ji Anglija in Brazilija, vrednost preostalih udeležencev SP 2018 pa po podatkih CIES ne presega milijarde evrov. Med nogometaši najbolj izstopa kapetan angleške reprezentance Harry Kane.

Je Francija stokrat boljša od Paname? Nikakor. Na papirju ima stokrat večjo vrednost igralcev, ki bodo nastopili na svetovnem prvenstvu v Rusiji, a to še zdaleč ni zagotovilo, da bi v medsebojnem obračunu, če bi do njega prišlo, zlahka odpihnila eno od dveh debitantk na bližajočem se spektaklu v Rusiji.

Vrednosti reprezentanc | Foto: Marjan Žlogar Foto: Marjan Žlogar

Galski petelini spadajo med osrednje favorite za naslov, statistična analiza vrednosti igralcev pa jih je po podatkih švicarskega nogometnega observatorija CIES, ki je v športnem svetu vedno bolj upoštevan pripomoček pri prestopnih dejavnostih, posadila na svetovni vrh. Na prvo mesto, ki ga želi Francija osvojiti tudi na igrišču in po 20 letih spet postati svetovna prvakinja.

Anglež edini, ki presega 200 milijonov evrov

Harry Kane je največje angleško orožje v napadu. | Foto: Reuters Harry Kane je največje angleško orožje v napadu. Foto: Reuters Francoska 23-glava odprava, prepolna zvezdnikov svetovnega formata, je vredna reci in piši vrtoglavih 1,41 milijarde evrov. Po vrednosti prevladuje mladi biser PSG Kylian Mbappe, vreden 187 milijonov evrov, ki pa v tem trenutku ni najdražji nogometaš na svetu. To presenetljivo nista niti Cristiano Ronaldo (103) ali Lionel Messi (184), kot bi bilo mogoče zaslediti v številnih raziskavah po svetu ali pa sklepati po zadnjih lovorikah, namenjenih najboljšemu nogometašu na svetu.

Po podatkih CIES, ki so vzeli v obzir marsikaj, Otočanu je šla v prid tudi mladost (24 let), je najbolj vreden nogometaš v tem trenutku Harry Kane. Edini Zemljan, katerega vrednost je večja od 200 milijonov evrov in nastopa na svetovnem prvenstvu. Zelo blizu mu je svetovni rekorder Neymar, ki se je lani iz Barcelone v Pariz odpravil za izdatnih 222 milijonov evrov, znanje Egipčana Mohameda Salaha, ki mu je poškodba leve rame pokvarila priprave na največji reprezentančni izziv v karieri, je ovrednoteno na 171 milijonov evrov, štiri milijone manj pa znaša vrednost najdražjega belgijskega junaka Kevina de Bruyna (167 milijonov evrov).

Za katero reprezentanco stiskate pesti na SP 2018?

  • Anglijo.
    5,82 %
    11 glasov
  • Argentino.
    21,16 %
    40 glasov
  • Argentino.
    1,59 %
    3 glasov
  • Francijo.
    9,52 %
    18 glasov
  • Hrvaško.
    10,05 %
    19 glasov
  • Nemčijo.
    15,34 %
    29 glasov
  • Srbijo.
    4,23 %
    8 glasov
  • Španijo.
    3,70 %
    7 glasov
  • Urugvaj.
    1,06 %
    2 glasov
  • Nobeno od naštetih.
    27,51 %
    52 glasov
Oddanih 189 glasov

Krog najdražje deseterice končujejo Hrvati

Ivan Rakitić s Hrvaško zaseda deseto mesto. | Foto: Reuters Ivan Rakitić s Hrvaško zaseda deseto mesto. Foto: Reuters To so najbolj vroča imena svetovnega nogometa. Večina si slačilnico deli z zvezdniki, ki pogosto gostujejo na naslovnicah, malce drugače pa je v reprezentanci Egipta. Pri faraonih predstavlja Salah skoraj tri četrtine celotne vrednosti reprezentance (74 odstotkov), podobno pa velja za južnokorejsko izbrano vrsto, kjer je napadalec Tottenhama Heung-Min Son vreden 73 odstotkov celotne reprezentance. Vsaj polovico vrednosti ekipe dosega le še vratar Reala Keylor Navas (50 odstotkov).

Med deset udeležencev SP 2018 z najvišjo vrednostjo ekipe se je uvrstilo sedem velesil, ki so že postale svetovni prvak. Pridružili so se jim še Belgijci, Portugalci in Hrvati. Rdeči vragi zasedajo sedmo, aktualni evropski prvaki, pri katerih je prvi zvezdnik Ronaldo vreden šestino vrednosti celotne ekipe, so osmi, na rep deseterice pa so se uvrstili še slovenski sosedi v kockastih dresih, pri katerih ne manjka zvezdnikov znanih evropskih klubov. Po podatkih CIES je najbolj vreden Ivan Rakitić (Barcelona).

Deset najdražjih reprezentanc, med njimi vrednost milijarde evrov presegajo Francija, Anglija in Brazilija, so skupaj vredne skoraj deset milijard evrov! Za primerjavo, slovenski državni proračun za leto 2018 znaša 9,5 milijarde evrov, kar je le še dodaten dokaz, da je nogomet prerasel v največjo športno industrijo in posel, v katerem se obračajo velikanski zneski.

Če bi odločale le vrednosti igralcev, bi bili prvi kandidati za osvojitev svetovnega naslova v Rusiji Francozi. | Foto: Reuters Če bi odločale le vrednosti igralcev, bi bili prvi kandidati za osvojitev svetovnega naslova v Rusiji Francozi. Foto: Reuters

Temu primerne bodo tudi nagrade. Fifa bo 32 udeležencem namenila 668 milijonov evrov. Vsak udeleženec bo le za nastop prejel 6,7 milijona evrov, prvak pa bo deležen največje nagrade v vrednosti 32 milijonov evrov.

Kakšno metodologijo uporablja CIES?

Švicarski nogometni observatorij CIES je leta 2013 razvil algoritem za ocenjevanje prestopne vrednosti igralcev na podlagi znanstvene metode. Metoda prikazuje oceno, koliko bi moral v tem trenutku za odkup igralca plačati najverjetnejši kupec. Poleg dolžine trenutne pogodbe ta metoda upošteva tudi igralčeve aktivnosti v klubu in reprezentanci, rezultate kluba in reprezentance, kakovost lige in tekem (kluba, v katerem igra), dosežene gole, starost in igralni položaj.

Upoštevana je tudi kupna moč kupca. Podatke na novo prilagajajo in osvežujejo vsakih šest mesecev glede na povprečne vrednosti kazalcev vseh prestopov, realiziranih v tem časovnem obdobju. Zaradi natančnosti ocene, pridobljene s to metodo, prestopne vrednosti observatorija CIES pri določanju prestopnih vrednosti igralcev velikokrat uporabljajo tudi klubi.

Savdska Arabija, Rusija
Sportal Pred očmi navdušenega Vladimirja Putina odjeknila petarda
Islandija Francija Euro 2016
Sportal Slovenija zagrenila življenje številnim udeležencem SP 2018
Sportal Robbie Williams z neprimerno gesto šokiral več kot milijardo gledalcev
Savdska Arabija
Sportal Vodilni možje jezni, Savdijce čakajo kazni
Ne spreglejte