Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
19. 6. 2018,
8.55

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,49

2

Natisni članek

FIFA SP 2018 Damir Skomina

Torek, 19. 6. 2018, 8.55

5 let, 10 mesecev

Napoved 6. tekmovalnega dne SP 2018

Velik dan za Slovenijo na SP 2018

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,49

2

Damir Skomina | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Šesti dan svetovnega prvenstva v nogometu bo v Rusiji zelo zanimiv. S tekmama v skupini H bo sklenjen prvi krog skupinskega dela, na dvoboju med Kolumbijo in Japonsko pa bo pravico delil slovenski sodnik Damir Skomina. V drugi tekmi skupine H se bosta udarila Poljska in Senegal, zvečer pa se bodo gostitelji Rusi namerili na Egipt, za katerega bi lahko končno zaigral Mohamed Salah.

Kolumbija – Japonska /danes ob 14.00/

Mordovia Arena v Saransku, kapaciteta 41.685, sodnik: Damir Skomina (Slovenija)

Verjetni začetni postavi:
Kolumbija (4-2-3-1): Ospina; Arias, D. Sanchez, Mina, Mojica; C. Sanchez, Barrios; Cuadrado, Rodriguez, Uribe; Falcao;
Japonska (4-2-3-1): Kawashima; Sakai, Yoshida, Makino, Nagatomo; Hasebe, Yamaguchi; Honda, Kagawa, Inui; Okazaki.

Damir Skomina, eden najboljših evropskih sodnikov, je nazadnje mednarodno tekmo sodil prejšnji mesec, ko je bil na delu na povratni tekmi polfinala lige prvakov v Rimu in spravil ob živce navijače Rome. | Foto: Reuters Damir Skomina, eden najboljših evropskih sodnikov, je nazadnje mednarodno tekmo sodil prejšnji mesec, ko je bil na delu na povratni tekmi polfinala lige prvakov v Rimu in spravil ob živce navijače Rome. Foto: Reuters

Najboljši slovenski nogometni sodnik Damir Skomina bo danes uresničil svoje sanje. Prvič bo delil pravico na dvoboju svetovnega prvenstva. Na evropskem prvenstvu (2012 in 2016) je sodil že sedem dvobojev, na mundialu pa bo prebil led v Saransku, kjer se bosta spopadli Kolumbija in Japonska. Koprčanu bosta pomagala pri delu rojaka, tako da bo šesti dan SP 2018 na ruskih zelenicah tudi v znamenju Slovenije.

James brani zlati čevelj

James Rodriguez je s Kolumbijo na SP 2014 izpadel v četrtfinalu. | Foto: Reuters James Rodriguez je s Kolumbijo na SP 2014 izpadel v četrtfinalu. Foto: Reuters Kafetarji, ki so se na SP 2014 uvrstili med najboljših osem, James Rodriguez pa je postal najboljši strelec tekmovanja, veljajo za favorita. Pred štirimi leti so v Braziliji zlahka opravili z Japonci. V skupinskem delu so jih nadigrali s 4:1.

Modri samuraji so se po uspešnih kvalifikacijah presenetljivo odločili za spremembo na selektorskem položaju. Bošnjaka Vahida Halilhodžića je zamenjal domači junak Akira Nishino, ki se je znašel v zahtevnem položaju, saj je skupina H ena izmed najbolj izenačenih in nepredvidljivih na prvenstvu.

Selektor Kolumbije Jose Nestor Pekerman ima sladke skrbi pri izbiri napadalcev. Najverjetneje bo v enajsterico uvrstil Radamela Falcaa, na klopi pa bosta svojo priložnost čakala Carlos Bacca in Luis Muriel. Obe ekipi naj bi se odločili za igralno postavitev 4-2-3-1. V konici japonskega napada bo veteran Shinji Okazaki.

Kaj pravi stavnica?

Stavnice v vlogo favorita postavljajo Kolumbijo. Kvota za njeno zmago je pri Športni loteriji neprimerno nižja od tiste, ki jo ima Japonska. Več o kvotah ...

Sportal Kolumbija
Sportal Japonska
Saransk
Sportal Saransk

Poljska – Senegal /danes ob 17.00/

Štadion Spartak v Moskvi, kapaciteta 44.190, sodnik: Nawaf Shukralia (Bahrain)

Verjetni začetni postavi:
Poljska (4-2-3-1): Szczesny; Piszczek, Bednarek, Pazdan, Rybus; Krychowiak, Linetty; Blaszczykowski, Zielinski, Grosicki; Lewandowski;
Senegal (4-4-2): K. N'Diaye; Gassama, Sane, Koulibaly, Sabaly; Sarr, A. N'Diaye, Gueye, Keita; Sakho, Mane.

Robert Lewandowski je eden najboljših evropskih napadalcev. | Foto: Reuters Robert Lewandowski je eden najboljših evropskih napadalcev. Foto: Reuters

Poljska nastopa na svetovnem prvenstvu prvič po 12, Senegal pa po 16 letih.

Poljski selektor Adam Nawalka zaradi poškodbe ne more računati na branilca Kamila Glika, ki ima težave z ramo in bi se lahko pridružil soigralcem šele v zadnjem krogu skupinskega dela proti Japonski. V napadu bo najverjetneje sameval največji poljski zvezdnik Robert Lewandowski. Čeprav je v pripravljalnem obdobju nekajkrat zaigral skupaj z Arkadiuszem Milikom, bo Nawalka proti Senegalu ponudil formacijo 4-2-3-1, v kateri bi bil v napadu 29-letni zvezdnik Bayerna.

Jubilej "Kube", prvi zvezdnik Senegala Mane

Sadio Mane je v izjemni formi. | Foto: Reuters Sadio Mane je v izjemni formi. Foto: Reuters Če bo v zvezni vrsti nastopil izkušeni Jakub Blaszczykowski, bo to njegov jubilejni stoti nastop za državno izbrano vrsto. S tem bi se na večni poljski lestvici prebil na drugo mesto.

Tudi v vrstah afriškega predstavnika, ki bo poskušal ubraniti čast črne celine (Egipt, Maroko, Nigerija in Tunizija so v prvem nastopu izgubili) in vsaj on ostati neporažen, bo izstopalo zvezdniško ime. To je Sadio Mane. Nekdanji soigralec Kevina Kampla pri Salzburgu je postal v dresu Liverpoola eden najboljših igralcev angleškega prvenstva. Senegal je najbolj nevaren v protinapadih, kar so v zadnji pripravljalni tekmi na svoji koži občutili Hrvati. Afričani so jih v prvem polčasu v Osijeku nadigrali, vodili z 1:0, nato pa so kockasti v nadaljevanju srečanja bolj pazili na preteče nevarnosti in preobrnili dvoboj v zmago z 2:1.

To bo prva tekma med Poljsko in Senegalom.

Kaj pravi stavnica?

Stavnice v vlogo favorita postavljajo Poljsko, a vloga favorita ni preveč izrazita. Kvota za zmago Poljske je pri Športni loteriji neprimerno nižja od tiste, ki jo ima Senegal. Več o kvotah ...

Sportal Poljska
Sportal Senegal
Spartak Otkrytye Moskva Štadion SP 2018 Rusija
Sportal Moskva (Spartak)

Rusija – Egipt /danes ob 20.00/

St. Peterburg, kapaciteta 64.648, sodnik: Enrique Cacares (Paragvaj)

Verjetni začetni postavi:
Rusija (4-2-3-1): Akinfejev; Fernandes, Kutepov, Ignaševič, Žirkov; Zobnin, Gazinski; Samedov, Golovin, Čerišev; Smolov;
Egipt (4-2-3-1): El-Shenawy; Fathy, Gabr, Hegazi, Abdel Shafy; Hamed, Elneny; Salah, Al-Said, Trezeguet; Mohsen.

Ruski nogometaši lahko danes storijo velik korak k osmini finala. | Foto: Reuters Ruski nogometaši lahko danes storijo velik korak k osmini finala. Foto: Reuters

Evforija med ruskimi navijači je po petardi, ki je počila v mreži neprepričljive Savdske Arabije (5:0), vidno narasla. Na svetovnem prvenstvu v primeru, če reprezentanci končata skupinski del z enakim številom točk, o boljšem odloča skupna razlika v zadetkih, zato je ruska visoka zmaga proti Arabcem še toliko vrednejša.

Bo končno zaigral Salah?

Mohamed Salah je največji ponos nogometne reprezentance Egipta. | Foto: Reuters Mohamed Salah je največji ponos nogometne reprezentance Egipta. Foto: Reuters Danes sledi pravi preizkus moči. Gostitelji se bodo v St. Peterburgu na drugem največjem prizorišču SP 2018 pomerili z Egiptom, ki je v prvem nastopu ostal brez točk(e) proti Urugvaju v izdihljajih srečanja, tako da bo moral danes, če želi ostati v boju za napredovanje, napadati zmago. Faraoni morajo iti na vse ali nič, kar pomeni, da bo selektor Hector Cuper v igro skoraj zagotovo poslal tudi najbolj vročega afriškega nogometaša leta Mohameda Salaha. Zvezdnik Liverpoola po poškodbi v finalu lige prvakov še ni zaigral. Proti Urugvaju je ostal na klopi, tokrat pa bi lahko mešal štrene ruskim branilcem, ki v prvem nastopu na SP 2018 niso imeli težkega dela.

Rusi so drago plačali uvodno zmago, saj so ostali brez poškodovanega Alana Džagojeva. Največ oči bo uprtih v njegovo zamenjavo, Denisa Čeriševa, dolgoletnega legionarja v Španiji, ki je proti Azijcem zadel v polno dvakrat. Tokrat bo imel opravka z vratarjem Egipta Mohamedom El-Shenawyjem, ki je v prvem nastopu paral živce Luisu Suarezu in Edinsonu Cavaniju, hkrati pa tudi preprečil 45-letnemu veteranu Essamu El-Hadaryju, da bi stopil med vratnici in postal najstarejši udeleženec SP vseh časov.

To bo prva tekma med Rusijo in Egiptom, ki še čaka na prvo zmago nad evropskim tekmecem na SP. Dvakrat je izgubil, dvakrat pa remiziral.

Kaj pravi stavnica?

Stavnice v vlogo favorita postavljajo Rusijo. Kvota za zmago gostiteljev je pri Športni loteriji nižja od tiste, ki jo ima Egipt. Več o kvotah ...

Rusija
Sportal Rusija
Sportal Egipt
St. Peterburg Štadion SP 2018 Rusija
Sportal Sankt Peterburg
Ne spreglejte