Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
10. 6. 2018,
0.30

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

FIFA SP 2018

Nedelja, 10. 6. 2018, 0.30

5 let, 10 mesecev

Senegal

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Zdajšnji selektor Aliou Cisse je bil leta 2002 ob prvem nastopu Senegala na svetovnih prvenstvih njegov kapetan, danes se na svetovna prvenstva vrača v vlogi selektorja, ki ima na voljo nekaj velikih zvezdnikov evropskega nogometa in je morda sposoben ponoviti podvig s prvenstva pred 16 leti, ko je bil na Japonskem in v Južni Koreji hit poletja in se prebil med najboljših osem.

Senegal | Foto: Reuters Foto: Reuters

Osnovni podatki o državi:

Lega: Afrika

Število prebivalcev: 15 milijonov

Glavno mesto: Dakar

Jezik: francoščina


Uvrstitev na lestvici Fifa: 27.


Uvrstitve na SP: 2/12

Prvi nastop na SP: 2002

Zadnji nastop na SP: 2002

Najboljši dosežek: četrtfinale 2002

Senegal se je leta 2002 ob krstnem nastopu na svetovnih prvenstvih takoj prebil med najboljših osem. | Foto: Reuters Senegal se je leta 2002 ob krstnem nastopu na svetovnih prvenstvih takoj prebil med najboljših osem. Foto: Reuters

Selektor: Aliou Cisse

Danes 42-letni nekdanji nogometaš PSG, Birmingham Cityja, Portsmoutha in še nekaterih evropskih klubov je bil kapetan Senegala leta 2002, ko je ta afriška reprezentanca ob debiju na svetovnih prvenstvih prišla vse do četrtfinala in izločila tudi takratne svetovne prvake Francoze, ki jih je premagala na prvi tekmi prvenstva.

Po koncu igralske kariere ga je hitro potegnilo v trenerske vode. Najprej je bil pomočnik selektorja mlade senegalske reprezentance, potem je v njej vse vajeti prevzel sam, leta 2015 pa postal še selektor članske izbrane vrste in se takoj obnesel zelo dobro. Popeljal jo je na njeno drugo svetovno prvenstvo.

Aliou Cisse je živa legenda senegalskega nogometa. | Foto: Reuters Aliou Cisse je živa legenda senegalskega nogometa. Foto: Reuters

Kdaj so se uvrstili: 10. november 2017

Senegal si je nastop na svetovnem prvenstvu zagotovil krog pred koncem rednega dela afriških kvalifikacij, ko je z 2:0 zmagal v gosteh pri Južnoafriški republiki. V Rusijo se je uvrstil brez poraza in v odločilnem delu kvalifikacij v svoji skupini prvo mesto osvojil s petimi točkami prednosti pred najbližjim zasledovalcem.


Zvezdnik: Sadio Mane

Enega izmed najboljših afriških nogometašev zadnjega obdobja ste lahko v tej sezoni dodobra spoznali v majici Liverpoola, s katerim je zaigral v finalu lige prvakov. Ta 26-letni krilni napadalec, ki je leta 2016, ko je na Anfield prišel iz Southamptona za 41 milijonov evrov, postal najdražji afriški nogometaš, je v tej sezoni zabil kar deset golov v ligi prvakov. Z neverjetno hitrostjo, močjo in tudi tehniko bo zagotovo nevaren tudi v Rusiji.

Sadio Mane je letos blestel v majici finalista lige prvakov Liverpoola. | Foto: Reuters Sadio Mane je letos blestel v majici finalista lige prvakov Liverpoola. Foto: Reuters

Koga še poznate?

Poznavalci italijanskega nogometa ste zagotovo slišali tudi za Kalidouja Koulibalyja, branilca Napolija, ki spada med boljše v evropskem nogometu. Pred leti je veliko obetal tudi napadalec M'Baye Niang, ki je kot zelo mlad zabijal gole za Milan, a je danes star 23 let in kot član Torina daleč od stare slave.

M'Baye Niang | Foto: Reuters Foto: Reuters

Koga boste spoznali?

Nekdanji mladinec Barcelone in nogometaš Lazia Keita Balde je v tej sezoni navduševal pri Monacu, vse pomembnejšo vlogo pa ima tudi v reprezentanci Senegala. Pri 23 letih ta krilni napadalec prvič prihaja na svetovno prvenstvo, na katerem utegne opozoriti nase, če bo dobil pravo priložnost za igro.

Keita Balde želi ob prvem nastopu na svetovnih prvenstvih opozoriti nase. | Foto: Reuters Keita Balde želi ob prvem nastopu na svetovnih prvenstvih opozoriti nase. Foto: Reuters

Najdražji nogometaši:

70 milijonov evrov – Sadio Mane (Liverpool)

60 milijonov evrov – Kalidou Koulibaly (Napoli)

30 milijonov evrov – Keita Balde (Monaco)

20 milijonov evrov – Idrissa Gueye (Everton)

18 milijonov evrov – Salif Sane (Hannover)

Tekme Senegala na SP 2018:

Skupina H:
19. junij (Moskva): Poljska - Senegal
24. junij (Jekaterinburg): Japonska - Senegal
28. junij (Samara): Senegal - Kolumbija

Tekme Slovenije s Senegalom:

Slovenija se na 230 uradnih tekmah, ki jih je do zdaj odigrala od leta 1992 naprej, še nikoli ni pomerila s Senegalom.

Ne spreglejte