Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
17. 11. 2015,
11.44

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Cuneyt Cakir slovenska nogometna reprezentanca Ukrajina Manchester United Alex Ferguson Nani

Torek, 17. 11. 2015, 11.44

4 leta, 6 mesecev

V Ljudski vrt prihaja Turek, ki je upokojil Alexa Fergusona (video)

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Evropska nogometna zveza (UEFA) se je odločila, da bo povratno srečanje dodatnih kvalifikacij za EP 2016 med Slovenijo in Ukrajino sodil Cüneyt Çakır. Turek spada med najboljše sodnike na svetu.

Kako veliko zaupanje uživa turški delivec pravice pri Evropski nogometni zvezi, dovolj zgovorno predstavlja podatek, da je sodil letošnji finale lige prvakov. Ko sta se Barcelona in Juventus v Berlinu udarila za evropsko krono, je sodil Cüneyt Çakır in dočakal tisto, kar je največji cilj oziroma želja vsakega sodnika. Da bi delil pravico na srečanju, ki spada med največje športne dogodke na svetu.

Zanimivo je, da mu je na srečanju v Berlinu kot četrti sodnik pomagal Jonas Eriksson. Šved je v soboto sodil prvo tekmo dodatnih kvalifikacij med Ukrajino in Slovenijo v Lvovu. Selektor Srečko Katanec se je sprva hudoval nad nekatere odločitve, saj je bil prepričan, da bi moral biti drugi zadetek Ukrajine razveljaven, po ogledu počasnega posnetka pa se je Skandinavcu opravičil, saj je bil gol veljaven.

Navijači Manchester Uniteda so bili ogorčeni

Çakır prihaja iz Istanbula. Je zavarovalniški agent, prihodnji teden pa bo praznoval 39. rojstni dan. Čeprav spada med najboljše sodnike na svetu, še njegovo ime ponekod še vedno omenja s prezirom in sovraštvom. Denimo na Old Traffordu.

Navijači Manchester Uniteda še danes ne morejo razumeti, zakaj je Turek na povratni tekmi osmine finala lige prvakov med Manchester Unitedom in madridskim Realom (sezona 2012/13) pokazal rdeči karton Naniju. Portugalski zvezdnik je dvignil nogo v dvoboju z branilcem Alvarom Arbeloo, Španec pa je padel na tla kot pokošen.

Z omenjeno, za mnoge prestrogo izključitvijo je rdeče vrage pahnil v težave in izpad. To je bila tudi zadnja evropska tekma, ko je slavni klub iz Manchestra vodil Sir Alex Ferguson. Takratni trener Reala Jose Mourinho je Arbeloo malce po izključitvi poslal na klop, v igro pa poslal Luko Modrića. Dalmatinec je prinesel preobrat, napredoval je Real. Portugalski strateg je po srečanju priznal, da je izpadla boljša ekipa, kar pa je bila slaba tolažba za navijače Uniteda, ki so glavnega krivca za izpad našli v Turku.

Turek je sodil tudi Mariboru in mladim slovenskim upom

Çakır sodi mednarodne tekme od leta 2006. Ima ogromno izkušenj, saj je pravico delil že na 101 tekmi. Statistika pravi, da povprečno na belo točko pokaže na vsaki četrti tekmi, rdeči karton potegne iz žepa na vsakem petem dvoboju, na tekmo pa pokaže igralcem vsaj štiri rumene kartone. Ne slovi kot sodnik, ki bi z lahkoto delil kartone, zato je mnoge presenetila odločitev, ko je leta 2013 na Old Traffordu šokiral prisotne z neposredno izključiltvijo začudenega in objokanega Nanija.

Ima tudi nekaj izkušenj s sojenjem na tekmah, kjer so nastopili slovenski klubi oziroma izbrane vrste. Leta 2012 je sodil na prvi tekmi odločilnega kroga kvalifikacij za uvrstitev v ligo prvakov. V Zagrebu sta se pomerila Dinamo in Mairbor, takratni trener hrvaških prvakov Ante Čačić pa je premagal izbrance Darka Milaniča z 2:1. Edini gol za vijolice je dosegel Robert Berić, ki zaradi hude poškodbe kolena ne bo zaigral še veliko mesecev.

Ko je Turek nabiral sodniške izkušnje na mednarodnih tekmovanjih, je leta 2006 opravljal dolžnost tudi na kvalifikacijskem turnirju v Avstriji, kjer so se potegovale štiri reprezentance do 19 let. Med njimi je bila tudi slovenska, ki pa se ni preveč izkazala.

Izgubila je obe tekmi, na katerih je sodil Istanbulčan. Najprej so slovenski upi izgubili proti Avstriji (1:2), nato pa še proti drugi sosedi Madžarski (1:3). Izmed Katančevih ibrancev za današnjo tekmo z Ukrajino je na omenjenih tekmah za Slovenijo zaigral le Miral Samardžić. Pozneje je za člansko izbrano vrsto zaigralo še nekaj njegovih soigralcev (Tim Matavž, Gregor Balažic in Aleš Mertelj), izbrano vrsto pa je vodil Branko Zupan.

Ne spreglejte