Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
16. 7. 2008,
22.36

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 16. 7. 2008, 22.36

8 let, 5 mesecev

Stefanovič: Čakali bomo do 12. ure v petek

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Prvoligaški nogometni ples naj bi se s tremi tekmami uvodnega kroga sezone 2008/09 pričel v soboto. Predsednik sindikata SPINS Dejan Stefanovič meni drugače …

Slovenski prvoligaški igralci so po njegovem mnenju v tem trenutku edini stavkajoči nogometaši v Evropi, saj socialni dialog, ki je v nogometu pod okriljem Evropske komisije tudi formalno zaživel s prvim julijem tega leta, z Združenjem klubov 1. SNL, na veliko žalost sindikata SPINS, nikakor ni mogoč oziroma ne obstaja. ‘’Kot primer lahko navedem, da na uveljavitev enotne pogodbe v 1. SNL čakamo že neverjetnih pet let. Ker pa se za zaščito naših osnovnih pravic trenutno ne moremo opreti niti na Zakon o delovnih razmerjih, niti na nobeno kolektivno pogodbo, imamo slovenski nogometaši na voljo le določitev obvezne pogodbe, ki bo vsem nogometašem in klubom zagotavljala enake pravice in obveznosti,’’ je dejal predsednik Sindikata profesionalnih nogometnih igralcev Slovenije (SPINS) Dejan Stefanovič, ki je vedno bolj prepričan, da bo konec tedna na slovenskih zelenicah minil brez prvoligaških dvobojev.

Enotnost med igralci

"Po zadnjih indicih, prejetih od nekaterih predstavnikov klubov, ki so sodelovali na seji predsedstva Združenja, naš predlog enotne pogodbe za prvo slovensko nogometno ligo ni bil podprt, zato ocenjujemo, da je stavka neizbežna. Združenju, hkrati pa seveda tudi našim navijačem, bomo dali časa do petka. Čakali bomo do 12. ure. Rad bi poudaril, da je enotnost med igralci stoodstotna. V vseh prvoligaških klubih sem opravil več razgovorov z izpostavljenimi posamezniki. Nedvoumno nam je bila dana podpora, da stavko nadaljujemo in jo ne prikličemo," je odvrnil nekdanji nogometaš, ki si je pred leti služil kruh v Sloveniji in na Portugalskem. Če bi morebitno klubsko vodstvo konec tedna navkljub navideznem trajanju stavke poskušalo na kakršenkoli način prisiliti igralce, da vseeno stopijo na igrišče, bi Sindikat SPINS nemudoma reagiral: "Tudi po kazenskem zakoniku in praksi delovnega inšpektorata se delavcem oziroma igralcem, ki stavkajo, ne sme groziti. Če bodo klubski funkcionarji grozili našim članom, jih bomo brez pardona prijavili delovnemu inšpektoratu in jih tudi kazensko ovadili. Naš interes je, da se zaščitijo pravice nogometašev."

Naša želja ni uničiti slovenski nogomet

Kakšen bo odgovor Združenja? Bodo izpolnili zahteve Sindikata SPINS o določitvi enotne pogodbe in s tem preprečili nadaljevanje prvoligaške stavke, ki poteka že od zadnjega kroga tekmovalne sezone 2007/08? "Združenje interpretira okrožnico Evropske nogometne zveze iz maja 2007, češ da bodo izpolnili le tisto, kar UEFA od njih zahteva. To pa še zdaleč ni bistvo socialnega dialoga. Bistvo je, da se delodajalci in delojemalci, klubi in igralci, dogovorijo o sobivanju. Združenje bo najverjetneje predlagalo svoj osnutek svoje pogodbe. To za njih pomeni socialni dialog? Minimum socialnega dialoga je kolektivna pogodba, potem pa poteka še usklajevanje, spreminjanje in dopolnjevanje. Mi tega nimamo. V petih letih našega delovanja nimamo niti enega pravno-zavezujočega dokumenta z Združenjem," je naznanil predsednik Sindikata, ki bo čakal vse do petka.

Kako se je odločilo Združenje?

"Zelo nerodno bi bilo, da navijači še uro pred tekmo ne bi vedeli, zakaj se gre. Navsezadnje morajo tudi trenerji in igralci načrtovati delovni proces. Ko se v tujini, v pravih nogometnih ligah stavka, je povsem drugače. Na Danskem so tri leta nazaj nogometaši ostali doma. Niso bili niti na treningu, niti na tekmah. Tukaj pa dejansko ne igramo le prve lige, igrajo pa se pokalna tekmovanja, tekmuje se v evropskih pokalih, nastopa za reprezentanco … Naša želja ni uničiti slovenski nogomet. Radi bi le, da se igralci in klubi končno dogovorijo in uveljavijo enake stvari. Nekajkrat smo že napovedali stavko, pa smo jo vedno preklicati. Če sedaj odstopimo, bomo za pet let upočasnili pravilen razvoj slovenskega nogometa," je prepričan predsednik Sindikata športnikov Slovenije.

Vodstvo Združenja prvoligaških nogometnih klubov bo javnosti podalo odločitev o določitvi enotne pogodbe v četrtek ob 12. uri. Se bo vse izteklo po željah vseh soudeležencev in bodo (vedno bolj redki?) ljubitelji klubskega nogometa konec tedna le prišli na svoj račun?

Ne spreglejte