Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
11. 11. 2016,
15.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Josip Iličić kvalifikacije za SP 2018 slovenska nogometna reprezentanca Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Roman Bezjak Valter Birsa Jasmin Kurtić

Petek, 11. 11. 2016, 15.00

6 let, 7 mesecev

Statistika kvalifikacij za SP 2018 po treh krogih

Josip Iličić se druži z evropsko elito

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
Slovaška Slovenija Josip Iličić | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Evropske nogometne reprezentance, ki sodelujejo v kvalifikacijah za SP 2018, so za zdaj odigrale tri tekme. Največ zadetkov je dosegel Portugalec Cristiano Ronaldo, največ podaj je prispeval Srb Dušan Tadić, med najboljšimi pa v različnih statističnih kategorijah omenjajo tudi slovenskega reprezentanta Josipa Iličića.

Slovenska nogometna reprezentanca se bo danes ob 20.45 v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018 v Ta'Qaliju pomerila z Malto. V ponedeljek ob isti uri jo čaka še prijateljska tekma proti Poljski v Vroclavu, ki bo njena zadnja letos.

Katančeva četa je v kvalifikacijah za SP 2018 osvojila sedem točk (2:2 proti Litvi, 1:0 proti Slovaški in 0:0 proti Angliji). Dosegla je tri zadetke (strelci Rene Krhin, Boštjan Cesar in Rok Kronaveter), še vedno pa čaka, da se bo med strelce vpisal kateri izmed napadalcev. Zanimivo je, da se je kot podajalec pod vse tri zadetke podpisal Josip Iličić.

Slovenski reprezentant v statistični kategoriji podaj spada med najboljše v Evropi. Več sta jih prispevala le "nekdanja brata", Srb Dušan Tadić (5) in Bosanec Miralem Pjanić (4), potem pa pride na vrsto že slovenski zvezdnik, ki si nogometni kruh služi v Firencah. Trikrat so soigralce s podajo, po kateri je bil dosežen zadetek, osrečili še Španec Nolito, Belgijec Eden Hazard in Črnogorec Damir Kojašević.

Ni ga Slovenca, ki bi streljal tako pogosto kot Iličić

Iličić je zbral sedem strelov. Podobno velja za enega največjih zvezdnikov evropskega nogometa Garetha Bala. | Foto: Getty Images Iličić je zbral sedem strelov. Podobno velja za enega največjih zvezdnikov evropskega nogometa Garetha Bala. Foto: Getty Images Ime 28-letnega Kranjčana, ki v tem kvalifikacijskem ciklusu blesti v državnem dresu, se pojavlja tudi v kategoriji nogometašev, ki so proti vratom usmerili največ strelov, a žoga ni šla v okvir vrat. V tej prvini je najboljši Šved Marcus Berg (8), takoj za njim pa je že Iličić, ki se na dvobojih pogosto odloča za strele z razdalje.

Sedemkrat so mimo vrat švignile tudi žoge po strelih valižanskega zvezdnika Garetha Bala, najboljšega Avstrijca Davida Alabe, črnogorskega asa Stevana Jovetića in mladega Nizozemca Vincenta Janssena. V slovenskem taboru se je dosežku Iličića najbolj približal Valter Birsa (3), z več kot enih strelom mimo okvira vrat pa se lahko pohvali le še Jasmin Kurtić (2).

V strelih v okvir vrat kraljuje napadalec Rome in BiH Edin Džeko (8), v taboru Slovenije pa sta ga najbolj posnemala Roman Bezjak in Josip Iličić. Oba sta v okvir vrata streljala štirikrat, a nista zatresla mreže, tako da še čakata, da se njuno ime pojavi na seznamu strelcev.

Na strelskem vrhu Ronaldo, Lewandowski in Belgija

Cristiano Ronaldo je na dveh tekmah dosegel pet zadetkov. | Foto: Reuters Cristiano Ronaldo je na dveh tekmah dosegel pet zadetkov. Foto: Reuters Povsem drugače je s Cristianom Ronaldom. Portugalec na uvodni kvalifikacijski tekmi zaradi poškodbe v finalu EP 2016 ni zaigral, nato pa je zadel v polno kar petkrat.

Na lestvici najboljših strelcev je na vrhu izenačen s Poljakom Robertom Lewandowskim, ki se bo v ponedeljek pomeril s Slovenijo. Napadalec Bayerna je odigral tekmo več od Ronalda. 

Na lestvici sledijo Andre Silva (Portugalska), Mario Mandžukić (Hrvaška) in Thomas Müller (Nemčija). Vsi so v polno zadeli štirikrat.

Kar zadeva strelsko učinkovitost reprezentanc, je največ zadetkov dosegla Belgija (13), sledita Portugalska (12) in Španija (11). To so edine reprezentance z dvomestnim številom zadetkov. Slovenija je s tremi gol v spodnji polovici razpredelnice.

Azerbajdžan in Ferski otoki v družbi velikanov

Belgija ima zelo razigran napad, a tudi odlično obrambo, ki v teh kvalifikacijah še ni kapitulirala. | Foto: Reuters Belgija ima zelo razigran napad, a tudi odlično obrambo, ki v teh kvalifikacijah še ni kapitulirala. Foto: Reuters Z neprebojno obrambo se lahko pohvali le še pet izbranih vrst. Med njimi so Anglija, ki so jo v Stožicah reševala izjemna posredovanja vratarja Joeja Harta ter sreča (vratnica in prečka), presenetljivo pa tudi Azerbajdžan, ki ga vodi Hrvat Robert Prosinečki, in Ferski otoki.

Peterico brez prejetega gola končujeta svetovna prvakinja Nemčija in dolgo časa najvišje uvrščena evropska reprezentanca na svetovni jakostni lestvici Fife Belgija. Najpogosteje so se tresle mreže Liechtensteina (12), Kosova in presenetljivo Bolgarije (oba 10).

Nemci kraljujejo v rubriki nedovoljenih položajev. Največkrat se je v zanko ujel junak zadnjega finala SP Mario Götze (8), drugi pa je dober znanec slovenskih nogometašev, Litovec Arvydas Novikovas (7). Slovenska reprezentanca bo danes gostovala na Malti, ki ji ne bo smel pomagati Jonathan Caruana.

Maltežan je edini Evropejec, ki je v teh kvalifikacijah prejel že dva rdeča kartona. Odigral je 141 minut. Med igralci, ki so prejeli največ kartonov, ni nogometnih velesil, ampak bolj ali manj predstavniki nižjega kakovostnega razreda. To so poleg Malte še nogometaši Luksemburga, Armenije in Andore. Bo Malta "tradicijo" izključitev nadaljevala tudi proti izbrancem Srečka Katanca?


Pred tekmo z Malto:

Ne spreglejte