Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 7. 2008,
14.35

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 18. 7. 2008, 14.35

8 let, 5 mesecev

SPINS potrdil stavko, ZNPL in igralci ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Sindikat Slovenskih poklicnih igralcev nogometa Slovenije (SPINS) je potrdil napovedano stavko, Združenje prvoligašev (ZNPL) pa še vedno meni, da bodo tekme konec tedna odigrane.

Predsednik Sindikata SPINS Dejan Stefanovič je sporočil, da ostajajo v veljavi sklepi stavkovnega odbora SPINS, ki so bili sprejeti 22. maja letos in da tekem do nadaljnjega ne bo.

''Stavka je skladna in zaščitena z Ustavo RS, Zakonom o stavki ter Kazenskim zakonikom. Enotnost med igralci je stoodstotna. V vseh prvoligaških klubih sem opravil več razgovorov z izpostavljenimi posamezniki. Nedvoumno nam je bila dana podpora, da stavko nadaljujemo in jo ne prekličemo,'' je povedal predsednik Sindikata športnikov Slovenije in potrdil, da nogometaši konec tedna ne bodo stopili na prvoligaške zelenice. "Po mojem mnenju so možnosti, da bi jutri prvoligaši odigrali tekme, ničodstotne. Sami smo obvestili vse klube, da sklep o stavki ostaja v veljavi, in imamo soglasje vseh nogometašev, ki igrajo v prvi slovenski nogometni ligi," je potrdil predsednik sindikata in dodal, da to pomeni, da se igralcev ne sme posiljevati, jih izsiljevati oziroma od njih zahtevati, da nastopijo na tekmah 1. SNL: "Vsako nasprotno ravnanje bomo prijavili inšpektoratu za delo ter pristojnemu tožilstvu."

Stefanovič je še dodal, da je zanimivo, da predsednik ZNPL kot dve vzorni državi navaja Avstrijo, ki je pred tremi meseci podpisala kolektivno pogodbo, kar je več, kot pri SPINS ta čas zahtevajo, ter Ukrajino, kjer je sindikat obtožen korupcije in ga je zato Mednarodni sindikat poklicnih igralcev nogometa (FIFPro) že izključil iz organizacije. "Več kot 80 odstotkov držav članic EU ima enotno pogodbo, celo Portugalska, in to že od leta 1998, čeprav Zlatko Zahovič, ki je dolga leta tam igral, trdi nasprotno," je še dejal in poudaril: "Mi ne zavračamo dialoga, ampak dejstvo je, da ta zaradi nezainteresiranosti Združenja 1. SNL ni obstajal. Memorandum, ki nam ga je združenje poslalo v podpis, ni v nobeni meri pravno zavezujoč in smo ga iz tega razloga zavrnili," so bile besede predsednika SPINS, ki se v teh dneh nahaja v Amsterdamu na mednarodnem prvenstvu nogometašev brez pogodb.

Florjanič: Brez groženj

Na napovedano stavko se je vnovič odzval tudi predsednik združenja Branko Florjanič. "Pri nas zainteresiranost za dialog vsekakor obstaja, sami smo celo pred sindikatom ustanovili delovno skupino," je povedal Florjanič in na vprašanje, kdaj se je združenje nazadnje sestalo s sindikatom SPINS, odvrnil: "S sindikatom se nimamo kaj sestajati, če ves čas postavlja ultimate." Florjanič je vnovič opozoril na memorandum, ki ga je sestavila delovna skupina združenja. "UEFA predvideva minimalna izhodišča za enotno pogodbo, ki si jih je predsednik SPINS po svoje razlagal. Če si je on vzel 40 dni časa, potem je prav, da uporabljamo enak meter in si tudi mi vzamemo za svoj predlog toliko časa. Potem se bi morali sestati," meni Florjanič, ki ne vidi nobenega argumenta za stavko: "Po mojih informacijah imajo vsi nogometaši podpisane pogodbe, tako da pravne praznine ni."

"Poleg tega to ni socialni dialog med dvema partnerjema. Četudi se mi v prihodnosti uskladimo, bo to veljalo za naprej in ne za nazaj. Poleg tega mora ta stališča prej potrditi še izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije," opozarja predsednik združenja in o možnostih, da se prvi krog v soboto kljub vsemu odigra, dodaja: "Jaz verjamem, da so igralci odgovorni najprej gledalcem in sponzorjem in bodo sami tako pametni, da se bodo odločili v prid nogometa. Dejstvo je, da imajo pogodbe podpisane. Ampak mi nogometašem ne bomo grozili, kot to iz Amsterdama počne Stefanovič, ampak jih bomo pustili, naj se sami odločijo, kaj bodo naredili," je sklenil Florjanič.

Zalar: Tekme bodo

O tem, da bodo prvoligaške tekme v soboto in nedeljo odigrane, je več kot prepričan sekretar tekmovanja Andrej Zalar. ''Tekme bodo odigrane ob delegiranem času. Edini, ki jih v tej državi lahko odpove, sem jaz. Nobeden drug. Tekem nikoli nisem in jih tudi ne bom odpovedal. Če pa bodo nogometaši - člani Spinsa - stavkali, pa je njihova težava. Pravico nastopa za posamezno ekipo nimajo samo igralci prvega moštva, ampak tudi mladinci, starejši od 16 let, ki imajo opravljeni zdravstveni pregled, niso kaznovani in so registrirani za klub. Teh je v vsakem klubu približno 50, tako da pridejo v poštev za tekmo. Če nekateri članski igralci ne bodo želeli nastopiti, bodo mladinci pripravljeni za nastop in za dokazovanje. Nobena blokada prvenstva ne pride v poštev, ne sedaj ne kasneje,'' je poudaril sekratar 1. SNL in pojasnil, da se bodo pogajanja s Spinsom nadaljevala. ''O tem ni dvoma. Bodo pa dolgotrajna, ker se vidi, tudi iz dosegljivih dokumentov Uefe, da se sedaj začenja resen dialog na evropski ravni. Pogajanja bodo tekla verjetno še kakšno leto. V tem trenutku so igralci, ki so pod pogodbami, redno plačani. Niti ene zamude ni, plačane so vse premije za lani. Nobenega razloga za stavko ni,'' je še dejal. Klubi so po njegovem mnenju torej v pripravljenosti. Sodniki bodo odpotovali na tekmo, vsi posredno udeleženi so obveščeni, da ne bo nikakršne odpovedi. ''Priprave na tekmovanje potekajo normalno, lahko nas preseneti le izredno slabo vreme, a so kar ugodne napovedi''.

Sestanek pred treningom

Kapetan branilcev državnih prvakov Luka Elsner je povedal za Sportal, da ostaja zadeva okrog stavke še nedorečena. ''Pred treningom, ki se prične ob 19. uri, bomo imeli v klubu na to temo sestanek, poprej pa bom stopil v stik tudi z vsemi kapetani. Za sedaj ne morem govoriti v imenu drugih klubov, ampak le Domžal. Nimam tudi uradne vloge pri sindikatu. Pred treningom bomo prisluhnili mnenju vsakega posameznika, navijači pa bodo o vsem še pravočasno obveščeni. Do danes zvečer,'' je dejal slovenski reprezentant.

Potrebujemo sindikat

Kako pa se bodo odločili v vrstah Maribora? ''Moje mnenje je, da dela sindikat za igralce. Stavka je napovedana. Najboljše bi bilo seveda, da se obe strani med seboj čim prej dogovorita. Verjamem tudi v složnost med igralci, saj ne vidim potrebe po tem, da bi eni stavkali, drugi pa ne. Nimamo dveh različnih sindikatov. Vsak se bo odločil po svoji volji, preostalo pa je v domeni predsednika Stefanoviča. Dejstvo je, da potrebujemo sindikat. Žalostno je, da ga nismo imeli že prej. Če bi nam pomagal denimo že leta 1995, bi bilo sedaj malce drugače. Z upravo se bomo o stavki pogovorili pred popoldanskim treningom,'' meni Suad Filekovič.

Tako ''večno'' vprašanje ostaja. Bodo ostali prvoligaški štadioni konec tedna prazni?

Ne spreglejte