Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
19. 11. 2008,
22.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 19. 11. 2008, 22.38

8 let

Spektakel in tretji zaporedni poraz

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenija je v sredo v prijateljski tekmi proti Bosni in Hercegovini izgubila s 3:4. Slovenski nogometaši so doživeli še tretji poraz v tretji tekmi proti BiH.

Slovenski selektor Matjaž Kek je tekmo začel v pričakovani postavi. Zvezna vrsta in napad sta bila v primerjavi s prejšnjimi tekmami nespremenjena, medtem ko je bila obrambna vrsta – predvsem zato, ker bodo na naslednji tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2010 manjkali Mišo Brečko, Branko Ilič in Marko Šuler, ki so kaznovani - dodobra premešana. Ilič je tekmo začel na klopi, od leve proti desni pa so igrali Bojan Jokič, Mitja Mörec, Boštjan Cesar in Brečko.

Huronski začetek tekme

Tekma na štadionu Ljudski vrt, na katerem so bile sile med domačimi in gostujočimi navijači številčno presenetljivo izenačene, se je začela huronsko. Že v drugi minuti so gostje prešli v vodstvo. Po napaki slovenske obrambe je sam pred Samirja Handanoviča prišel Vedad Ibišević.

Prvi strelec nemške Bundeslige se je izkazal in s prefinjenim strelom premagal domačega vratarja. Sledile so minute zatišja, v 12. minuti pa so bili domači navijači spet šokirani. Ibišević je na desni strani kazenskega prostora Slovenije skušal preigrati Möreca, ki ga je ustavil in padel, ob tem pa nesrečno igral z roko. Glavni sodnik tekme je pokazal na belo točko, s katere je zadel Zvjezdan Misimović in na semaforju se je izpisalo 0:2. Gostujoči navijači so bili navdušeni in začeli vzklikati ime gostujočega selektorja Miroslava Blaževića. "Ćiro majstore, Ćiro majstore…" je donelo s tribun mariborskega štadiona.

Kapetan znižal izid

Nato so pobudo prevzeli Slovenci in si prvo priložnost priigrali v 25. minuti, ko je do strela v gostujočem kazenskem prostoru prišel Milivoje Novakovič, a malce preveč okleval in nastreljal obrambo BiH. Toda dve minuti kasneje je napadalec Kölna na desni strani gostujočega kazenskega prostora lepo zaposlil Roberta Korena.

Kapetan slovenske vrste si je lepo umiril žogo in z natančno merjenim, a ne premočnim strelom premagal Gorana Brašnića v vratih BiH ter znižal zaostanek na 1:2. V 32. minuti je imela Slovenija novo priložnost, ko je po prostem strelu Brečka z desne strani v kazenskem prostoru do strela z glavo prišel Cesar, a je njegov strel zletel čez vrata.

Razburljiv zaključek polčasa

Do zaključka prvega dela igre ni bilo veliko razburljivih dogodkov, nato pa je sledil peklenski zaključek. Najprej je v 44. minuti po predložku in slabem nameščanju prepovedanega položaja s strani slovenske obrambe do strela prišel Ibišević in poizkusil z volejem "iz prve", a je k sreči njegov strel zletel visoko čez vrata Handanoviča. Minuto za tem je na desni strani kazenskega prostora BiH preigraval Zlatko Dedič. Lepo je preigral Samirja Muratovića, ki se je Koprčanu vrgel pod noge. Napadalec Frosinoneja je v maniri izkušenega napadalca padel po tleh in izsilil strel z bele točke. K žogi je pristopil Mirnes Šišič, a si privoščil spodrsljaj in ni izkoristil priložnosti.

Nasprotnikovega vratarja je poizkusil premagati s podobnim trikom, kot je pred meseci premagal vratarja Hrvaške Vedrana Runja (sredi zaleta se je ustavil), a je nogometašu Olympiakosa tokrat povsem spodletelo in žoga je zletela mimo vrat. Do konca polčasa se izid ni spremenil in Slovenija je na polčas odšla z zaostankom enega zadetka.

Spektakel se je nadaljeval

Ob polčasu je domači selektor opravil prvo menjavo in namesto tragičnega junaka Šišiča v igro poslal Valterja Birso. Gostujoči selektor je ostal pri postavi iz prvega dela igre. Prav Birsa je bil tisti, ki je zapravil prvo priložnost Slovenije v drugem delu, ko je zapravil protinapad, v katerem so šli trije domači nogometaši proti dvema gostujočima. V 50. minuti so imeli priložnost gostje, ko je z leve strani lepo podal Senijad Ibričić in na desni strani pred golom zaposlil Berberovića, ki pa je meril preslabo in Samir Handanovič je strel brez težav ukrotil.

To je bila tudi zadnja akcija vratarja Udineseja, saj ga je minuto za tem selektor zamenjal in v igro poslal njegovega bratranca Jasmina Handanoviča, ki je debitiral v slovenski vrsti. Vratar Mantove je imel ognjen začetek, saj ga je že minuto kasneje premagal Edin Džeko, ki je po lepi podaji Ibiševića prišel sam pred njegova vrata. Handanovič se je žoge dotaknil, a je vseeno končala v mreži in gostje so spet imeli dva gola prednosti. V 54. minuti je Kek še tretjič menjal. Iz igre je odšel Dedič, na igrišče pa pritekel Miran Burgič.

BiH spet z dvema goloma prednosti

V 61. minuti je bilo že 1:4. Po lepi akciji, v kateri je spet zaspala slovenska obramba, je že drugi gol na tekmi zabil nesporno prvo ime tekme Ibišević. Že v naslednji akciji je sledila nova enajstmetrovka, ko je eden izmed nasprotnikov igral z roko v svojem kazenskem prostoru. K žogi je pristopil Novakovič in hladnokrvno zadel za 2:4. Napadalec Kölna je zabil jubilejni deseti reprezentančni gol. V 67. minuti je sledila nova menjava v slovenski vrsti. Komaca je zamenjal Aleksander Radosavljevič.

Dve minuti za tem je slovenska obramba spet naredila napako in do stoodstotne priložnosti je prišel Ibišević, ki pa je tokrat za las zgrešil in ostalo je pri nespremenjenem izidu. Že nekaj trenutkov za tem je veliko priložnost zapravil Novakovič.

Dva gola Slovenije

V 70. minuti je Blažević iz igre potegnil Nikolo Michellinija, na igrišče pa je prišel Zdravko Šaraba, ki je pred časom kratek čas igral za Maribor. Malce za tem je popularni Ćiro, ki so mu tudi v drugem polčasu gostujoči navijači vseskozi skandirali, opravil še eno menjavo in namesto Sejada Salihovića priložnost ponudil Zlatanu Muslimoviću. To so bile minute menjav, saj je sledila nova v slovenski vrsti. Aleš Mejač je na igrišče prišel namesto Andraža Kirma. V 75. minuti je po levi strani lepo prodrl Jokič in prešprintal celotno igrišče, nato pa utekel v kazenski prostor BiH ter s povratno žogo lepo zaposlil Novakoviča. Najboljši slovenski strelec takšnih priložnosti ne zapravi in znižal je na 3:4. V 77. minuti je gostujoči selektor iz igre potegnil Berberovića, na igrišče pa poslal Ermina Zeca.

V 80. minuti je Kek zamenjal še Brečka in priložnost v zadnjih minutah tekme ponudil Iliču. V 88. minuti je pri gostih iz igre odšel še Džeko, ki ga je zamenjal Mladen Bartolović. V 90. minuti je imel Novakovič priložnost za tretji gol, a je njegov poizkus s prostega strela z 18 metrov končal v živem zidu. Dve minuti za tem je z leve predložek v kazenski prostor poslal Birsa, a je bil rezervist Burgič malce prekratek in lepa priložnost za izenačenje je splavala po vodi. Do konca tekme se izid ni spremenil in Slovenija je še v tretji medsebojni tekmi z BiH ostala praznih rok.

Napad in borbenost dobra, obramba zelo šepa

Gledalci v Ljudskem vrtu so štadion lahko zapustili dobre volje, saj so bili priča pravemu nogometnemu spektaklu v vseh pogledih. Za domače navijače je bil spektakel z napako, saj je domača vrsta izgubila, še bolj boleč pa je poraz slovenskih navijačev, ki so jih na tribunah štadiona gostujoči povsem preglasili in jim prizadejali pravcato sramoto. Domači selektor je lahko preizkusil nekaj različic, jasno pa je, kje slovenska igra najbolj škripa. V obrambi je bilo veliko napak, ki si jih Slovenija marca, ko se bodo nadaljevale kvalifikacijske tekme, nikakor ne bo smela privoščiti. Selektor ima zdaj nekaj mesecev časa, da najde rešitev, kako odpraviti napake.

Jasno je, da s takšno igro v obrambi proti Čehom ne bo šlo. In kaj so pozitivni izvlečki sredine tekme? Zagotovo všečna igra v napadu in borbenost nogometašev, ki je bila pri nekaterih (Cesar) morda celo pretirana.

Ne spreglejte