Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 3. 2023,
23.08

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak Atletico Madrid Barcelona Real Madrid La Liga špansko prvenstvo

Ponedeljek, 13. 3. 2023, 23.08

1 leto, 1 mesec

Špansko prvenstvo, 25. krog

Oblakovi v sodnikovem dodatku do zmage, Barcelona s +9

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20
Alvaro Morata | Alvaro Morata je v sodnikovem dodatku zadel za zmago Atletica. | Foto Guliverimage

Alvaro Morata je v sodnikovem dodatku zadel za zmago Atletica.

Foto: Guliverimage

Zadnjo tekmo 25. kroga španskega prvenstva sta v ponedeljek odigrala Girona in Atletico Madrid, ki s pomočjo Jana Oblaka ni izgubil zadnjih devet tekem, na lestvici pa zaseda tretje mesto. Tokrat je Madridčanom zmago v sodnikovem dodatku priigral Alvaro Morata. Vodilna Barcelona je v nedeljo zvečer z 1:0 v Bilbau premagala Athletic in prednost pred madridskim Realom vrnila na devet točk. Beli baletniki so brez poškodovanega Karima Benzemaja v soboto doma premagali Espanyol (3:1). 

Potem ko sta ekipi imela Girona in Atletico žogo skoraj enako časa v svoji posesti, v okvir gola pa obe merili po štirikrat, je Atletico, pri katerem je slovenski reprezentančni vratar Jan Oblak branil celo tekmo, enega od teh izkoristil.

To pa šele v sodniškem dodatku tekme, ko je zadel Alvaro Morata. Zanj je bil to 10. gol v sezoni, med strelci sicer vodi Barcelonin Robert Lewandowski s 15 goli.

Tretjeuvrščeni Atletico ima zdaj 17 točk zaostanka za vodilno Barcelono, ki je v nedeljo z 1:0 zmagala v Bilbau pri Athleticu, in osem za mestnim tekmecem Realom, ki je v soboto s 3:1 odpravil Espanyol.

Veselje Brazilcev Ederja Militaa in Rodryga po zadetku za 2:1 v 39. minuti. | Foto: Reuters Veselje Brazilcev Ederja Militaa in Rodryga po zadetku za 2:1 v 39. minuti. Foto: Reuters Branilci španskega naslova so prekinili slabši strelski niz. Pred domačim dvobojem z Espanyolom so na zadnjih treh tekmah dosegli le en zadetek in zaman čakali na zmago, nato pa se proti klubu iz Barcelone pomerili za prvenstvene točke brez poškodovanega francoskega zvezdnika Karima Benzemaja, ki je vprašljiv tudi za sredin nastop proti Liverpoolu, na katerem bo Real branil prednost s prve tekme osmine finala lige prvakov na Anfieldu (5:2).

Konec prihodnjega tedna čaka Real še veliki derbi la lige, nedeljski el clasico na Camp Nouu proti vodilni Barceloni, zato je bila sobotna zmaga Reala proti Espanyolu zelo dragocena. Čeprav so gostje iz Katalonije povedli že v 8. minuti, so beli baletniki na koncu zmagali s 3:1.

Real kot oškodovana stranka v procesu proti Barceloni

V procesu proti Barceloni je obtožen tudi nekdanji predsednik katalonskega velikana Josep Maria Bartomeu. | Foto: Reuters V procesu proti Barceloni je obtožen tudi nekdanji predsednik katalonskega velikana Josep Maria Bartomeu. Foto: Reuters Real Madrid bo sodeloval v procesu, ki se bo začel proti Barceloni, kot oškodovana stranka, je sporočil klub iz španske prestolnice. Špansko tožilstvo je v petek nogometni klub Barcelono obtožilo korupcije zaradi izplačil podjetju nekdanjega podpredsednika sodniške organizacije.

"Real Madrid izraža globoko zaskrbljenost zaradi resnosti obtožb in ima polno zaupanje v tožilstvo in sodišče. V obrambo svojih interesov bo, ko se bo sodni proces začel, šel kot oškodovana stranka," so v Realu med drugim zapisali v sporočilu za javnost.

V procesu proti Barceloni sta obtožena tudi prejšnja predsednika kluba Josep Maria Bartomeu in Sandro Rosell ter nekdanji nogometni sodnik Jose Maria Enriquez Negreira.

Obtožbe se nanašajo na domnevna plačila, ki naj bi jih Barcelona plačala Negreiri, nekdanjemu podpredsedniku tehničnega odbora za sodnike. Ta je katalonskemu klubu zagotavljal ustne nasvete o temah, povezanih s sodniki. Katalonska stran naj bi podjetju Negreire med letoma 2001 in 2018 plačala 6,5 milijona evrov.

Vir: STA

Barcelono je ob koncu prvega polčasa dvoboja v Bilbau popeljal Raphinha. | Foto: Reuters Barcelono je ob koncu prvega polčasa dvoboja v Bilbau popeljal Raphinha. Foto: Reuters

Nogometaši Barcelone so v 25. krogu zabeležili 21. zmago, kar pomeni, da bodo obračun z Real Madridom naslednjo nedeljo pričakali z devetimi točkami prednosti pred aktualnimi evropskimi in španskimi prvaki. Katalonci so zmagali na zahtevnem gostovanju pri Athletico Bilbau z 1:0. Strelec zadetka je bil Raphinha v zaključku prvega polčasa.

V končnici tekme je imela Barcelona tudi nekaj sreče, da je izid ostal nespremenjen. V 87. minuti je sodnik po posredovanju Var razveljavil zadetek domačih zaradi igranja z roko, v 94. minuti pa je obramba gostov na praktično golovi črti zaustavila nevarna poskusa Gorke Guruzete in Yurija Berchicheja. Za Barcelono je bila to osma zmaga v tej sezoni španskega prvenstva z rezultatom 1:0.

Špansko prvenstvo, 24. krog:

Petek, 10. marec:

Sobota, 11. marec:

Nedelja, 12. marec:

Ponedeljek, 13. marec:

Najboljši strelci:

15  Lewandowski (Barcelona),
12 - Joselu (Espanyol), Ünal (Getafe),
11 – Aspas (Celta Vigo), Benzema (Real Madrid), Iglesias (Betis),
10 – Muriqi (Mallorca), 
9 – Morata (Atletico), Sörloth (Real Sociedad),
8  Braithwaite (Real Sociedad), Griezmann (Atletico Madrid), Sancet (Bilbao), Veiga (Celta Vigo), Vinicius Jr. (Real Madrid), 
7  Avila (Osasuna), Mendez (Real Sociedad), Valverde (Real Madrid),

Ne spreglejte