Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
24. 5. 2015,
17.54

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 24. 5. 2015, 17.54

6 let, 7 mesecev

Slovenec jim je prinesel to, na kar so čakali kar 108 let

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na zadnji tekmi sezone je Tim Matavž poskrbel za predstavo, s katero je v pol ure upravičil rekordno vsoto denarja, ki so jo pri Augsburgu zanj odšteli lani poleti.

Tim Matavž vse do sobote zagotovo ni mogel biti zadovoljen s tem, kar je doživljal v tej sezoni. Tudi pri Augsburgu nad tem, kar jim je pokazal verjetno najbolj nadarjeni slovenski napadalec zadnjih let, zagotovo niso bili navdušeni.

Za danes 26-letnega napadalca so lani poleti odšteli štiri milijone evrov, kar je za majhen klub, kot je Augsburg, ogromno. Da je res tako, potrjuje dejstvo, da do zdaj še za nikogar niso plačali več. Nakup Slovenca je bil rekorden.

V prvih štirih krogih je zadel dvakrat

Zgodba Augsburga in Matavža se ni začela najbolje. V začetni postavi bavarskega kluba je bil slovenski reprezentant le na odprtju prvenstvene sezone, pri porazu proti Hoffenheimu z 0:2. Že na drugi tekmi, proti Borussii Dortmund, se je preselil na klop, a po tem, ko je vstopil na igrišče, poskrbel za prvenec na nemških prvoligaških zelenicah. Ta ni bil dovolj. Augsburg je izgubil z 2:3.

Kljub golu je na naslednji tekmi obsedel na klopi, Augsburg je takrat v Frankfurtu dočakal prvo zmago, od tamkajšnjega Eintrachta je bil boljši z 1:0. Teden dni za tem, pri zmagi s 4:2, je rekordni poletni nakup dočakal nov gol, a na igrišče spet prišel s klopi. Podobno je bilo tudi v naslednjih tednih. V štirih krogih je zaigral le na treh tekmah, skupaj je zbral vsega uro igre, vselej je na igrišče vstopil s klopi.

Začelo se je slabo, potem je v pol ure spisal zgodovino

Drugi nastop v začetni enajsterici je dočakal šele konec oktobra, ravno v času, ko je zavrnil vabilo selektorja Srečka Katanca, pri katerem ne uživa preveč zaupanja. Potem je na eni tekmi spet vstopil s klopi, pa pri zmagi nad Paderbornom v 11. prvenstvenem krogu spet zaigral v prvi postavi, podobno kot dva kroga za tem na tekmi proti HSV (zmaga s 3:1), a moral z igrišča že po enajstih minutah igre, saj se je poškodoval.

Sledilo je dolgotrajno okrevanje, vrnil se je šele marca in spet dobival le malo priložnosti za igro. Najprej 20 minut, potem samo minuto, pa sredi aprila v gosteh pri Paderbornu spet dočakal priložnost v prvi postavi. Augsburg je izgubil z 1:2 in sledila je selitev na klop. Od 29. do 33. kroga je zaigral le dvakrat, skupaj na igrišču prebil 19 minut, potem je prišel zadnji, 34. krog in sobota.

Gostovanje pri Borussii Mönchengladbacu in lov na zmago, ki bi Augsburgu lahko prinesla zgodovinsko uvrstitev v Evropo. Po prvem polčasu ni kazalo najbolje, domačini so vodili z 1:0. Potem se je trener Markus Weinzeirl odločil povleči potezo, ki jo bo pomnil za vedno. S klopi je potegnil Novogoričana in ga v 53. minuti poslal na igrišče. Sledil je velik preobrat.

V 72. minuti je za 1:1 zadel mladi, komaj 19-letni Danec Pierre-Emile Hojbjerg, pet minut za tem je Matavž z instinktom sijajnega napadalca in po strelu z glavo poskrbel za vodstvo Augsburga z 2:1. Globoko v sodnikovem podaljšku je podal še za gol izkušenega kolega v napadu gostov Nemca Sascho Möldersa in potrditev zmage gostov. Augsburg je zmagal s 3:1 in se prvič v zgodovini kluba, ta se je začela daljnega leta 1907, uvrstil v Evropo. V naslednji sezoni bo igral v evropski ligi.

Najprej je postal očka, potem zabil gol sezone

Pot do nje si je seveda utrl že v prejšnjih krogih, a vrata Evrope je dokončno odprl Matavž s predstavo, po kateri so v Augsburgu hitro pozabili na ves denar, ki so ga zanj zapravili julija lani, ko so ga pripeljali iz PSV Eindhovna. Matavž, ki ga imajo navijači v Augsburgu, čeprav je njegova strelska statistika mnogo slabša od pričakovanj, pa je poskrbel, da je njegovo že tako veliko veselje še večje. Pred tremi tedni je namreč še drugič postal očka.

Lahko preseže dosežke Milivoja Novakovića?

Vsekakor dobri obeti pred nadaljevanjem njegove zgodbe pri Augsburgu, s katerim ima pogodbo sklenjeno za nadaljnje štiri sezone. Če bodo Bavarci od njega v prihodnosti dobili tisto, česar je sposoben, si bodo lahko zagotovo zadovoljno meli roke in se veselili skupaj z njim.

Matavž je zagotovo napadalec, ki je sposoben v Nemčiji ponoviti, če ne celo preseči strelske podvige Milivoja Novakovića, ki je tam navduševal pred nekaj leti. Spomnimo, danes 36-letni Ljubljančan se je v sezoni 2008/09 ustavil pri 16 zadetkih v nemški prvoligaški konkurenci, dve leti za tem pa mejnik povečal še za en gol.

Ne spreglejte