Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
28. 11. 2013,
23.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Ante Šimundža Marcos Tavares Dejan Mezga

Četrtek, 28. 11. 2013, 23.14

8 let

Šimundža: Ne morem se otresti občutka, da bi lahko tudi zmagali

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mariborčani nadaljujejo z žetvijo točk na evropskih gostovanjih. V Kazanu so presenetili vodilnega Rubina in si priigrali točko. Trener Ante Šimundža je bil zadovoljen s prizadevnostjo izbrancev.

Točkovni rekord mariborskega kluba v skupinskem delu lige Europa je izenačen. Po petih krogih imajo slovenski prvaki v žepu štiri točke, toliko so jih zbrali tudi v sezoni 2012/13. Pred njimi pa je še zaključek, domači dvoboj z Wiganom, ki ponuja lepo priložnost, da se zbirka točk še poveča. "Na težkem gostovanju pri Rubinu, vodilni ekipi naše skupine, je seveda točka velik uspeh, a ob prvih mislih ostaja tudi nekoliko grenak priokus. Ne gre se otresti občutka, da bi morda lahko tudi zmagali. Imeli smo še nekaj obetavnih priložnosti," je po dvoboju v Rusiji, ko še ni vedel, kako se bo razpletel dvoboj med Wiganom in Zulte-Waregemom (bilo je 1:2), dejal Ante Šimundža ter izpostavil, da so se vijolice izkazale z zanesljivo igro v fazi obrambe, s katero so Rubinu preprečile večje število zadetkov.

Mariborska ekipa naredila korak naprej v zrelosti

Šimundža je še v prejšnjem tisočletju kot napadalec z Mariborom osvajal točke v skupinskem delu lige prvakov, dosegel tudi odločilni zadetek za odmevno zmago pri kijevskem Dinamu, 14 let pozneje pa se je s trenersko paličico ponovno mudil na območju nekdanje Sovjetske zveze ter pokvaril načrte bogatemu klubu iz Rusije. Rubin, ki si je napredovanje zagotovil že po štirih nastopih v ligi Europa, kljub nekaterim govoricam in namigom na igrišče ni poslal rezervne postave, tako da je Šimundžovo četo čakalo neprimerno težje delo. A na igrišču se ni poznalo, katera ekipa je na mednarodni nogometni borzi vredna več kot sto milijonov evrov, katera pa bistveno manj.

Srečanje v Kazanu se je v zimskih pogojih končalo brez zmagovalca, Mariborčanom pa je dragoceno točko v zaključku rednega dela zagotovil Dejan Mezga. "Veseli me, da je ekipa spet naredila korak naprej v zrelosti. To je bil namreč pravi zrelostni izpit. S pristopom, delom so fantje dosegli namen, in zdaj koraka nazaj ne smemo več narediti. Lahko je le še boljše," je povedal Mariborčan, ki sta ga navdušila garanje izbrancev in dejstvo, da gostiteljem niso dovoljevali veliko. Pohvalil je vratarja Jasmina Handanovića, ki je zlasti v drugem polčasu ubranil nekaj zelo nevarnih strelov: "Dobro se je odzval pri vseh situacijah, prinašal zanesljivost pri prekinitvah, in tudi njemu ta tekma daje zagon za naprej," je izpostavil prispevek izkušenega Ljubljančana, ki se v drugem delu ni pustil premagati.

Vijolice še v igri za napredovanje, jim bo Rubin priskočil na pomoč?

Mariborčani se bodo v domovino vrnili v petkovih dopoldanskih urah. Ker je belgijski podprvak zmagal na Otoku, do treh točk je prišel z zadetkom v 88. minuti, so se možnosti slovenskega prvaka za zgodovinski preboj med 32 najboljših vidno zmanjšale. V najboljšem položaju za napredovanje je poleg vodilnega Rubina namreč Zulte-Waregem, ki bo v zadnjem krogu v Bruggeu gostil ruskega predstavnika. Ker ima pred Mariborom tri točke prednosti, mu za izpolnitev cilja (če bo Maribor doma boljši od Wigana) zadostuje že točka. Če pa bi vijolicam na pomoč priskočili Tatari in v Belgiji osvojili vse točke, bi se Maribor po domači zmagi nad angleškim klubom vendarle uvrstil v izločilni del, saj bi tako kot Zulte-Waregem zbral sedem točk, a se pohvalil tudi z boljšim razmerjem v medsebojnih dvobojih (3:1 in 0:1).

Tako bo v zadnjem krogu, na sporedu bo 12. decembra, še zanimivo, navijači Maribora pa bodo stiskali pesti tudi za neobremenjeni Rubin.

Ne spreglejte