Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
11. 10. 2014,
21.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Srečko Katanec Litva

Sobota, 11. 10. 2014, 21.51

8 let

Selektor Litve je že premagal Srečka Katanca

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nogometna reprezentanca Litve želi po San Marinu in Estoniji premagati še Slovenijo. Vodi jo Igoris Pankratjevas, ki se je spomnil na leto 1987, ko se je na igrišču že srečal s Srečkom Katancem.

Navijači Litve bi si želeli, da bi se čas ustavil in bi pogled na lestvico kvalifikacijske skupine E ostal dolgo tak, kot je po dveh odigranih krogih. Litva je v družbi Anglije na vrhu, ima šest točk, njen vratar pa še ni bil premagan. Država, v kateri ostaja nogomet v ogromni senci košarke, je premagala San Marino in Estonijo. Zdaj se bo namerila na Slovenijo, ki je po srečni, a spretni zmagi nad Švico opogumljena.

V želji, da Katančeva četa nadaljuje zmagoviti niz, je noče zmotiti niti umetna travnata podlaga, ki naj bi v nedeljo predstavljala zaveznika gostiteljem v Vilni. ''Naš nogomet mogoče ni tako lep, a tri točke so tri točke,'' je po vedno prestižni in sladki zmagi v sosedskem baltiškem obračunu povedal selektor Litve Igoris Pankratjevas, ki se je pred srečanjem s Slovenijo znašel v zanimivi izkušnji. Ni je najbolj vajen, saj lahko Litva z ugodnim rezultatom zadrži eno izmed vodilnih mest in še naprej v skupini E kroji usodo potnikom na EP 2016.

Slovenci imajo boljše posameznike od Estoncev

''Pritiska sploh ne čutimo, saj sploh še nismo tako daleč, da bi ga morali. Zdaj se bližajo tekme z najboljšimi tekmeci,'' odgovarja Pankratjevas na vprašanja, ali se je med nogometaše Litve kaj prikradla evforija in povečana želja, da bi se uvrstila na veliko tekmovanje in bi podobno kot soseda Latvija pred desetimi leti presenetila Evropo.

''Proti Sloveniji nas čaka zelo pomembna tekma. Naši igralci jo morajo vzeti zelo resno. Slovenija ima za razliko od Estonijo več odličnih posameznikov, ki igrajo v italijanskih in nemških klubih. Dokazala je, da se lahko dobro brani, a tudi dobro napada. To je dokazala z zmago proti Švici,'' je Igoris prepričan, da bodo navijači Litve v nedeljo spremljali povsem drugačno tekmo od tiste med Litvo in Estonijo (1:0).

Zdaj se bosta pomerila drugič, a v drugačnih vlogah

V nedeljo naj bi ritem narekovali Katančevi fantje, selektor Litve pa je priznal, da je znanje slovenskih igralcev na višji tehnični ravni od njegovih izbrancev. ''Po zmagi nad Estoniji smo naredili vse, kar je bilo v naši moči, da bi kar najhitreje povrnili fizično moč,'' je dejal 50-letni litovski trener.

Pred 22 leti je bil branilec kijevskega Dinama, drugače pa vrsto let legenda kluba Žalgiris Vilnius, ki je leta 1987 presenetil s tretjim mestom v prvenstvu Sovjetske zveze, za nagrado pa je lahko zastopal barve takratne skupne domovine na poletni univerzijadi v Zagrebu. Tam se je Pankratjevas srečal tudi s Srečkom Katancem, ki je nastopal za Jugoslavijo, Sovjetska zveza oziroma ekipa Žalgirisa pa je preskočila vse ovire in osvojila univerzijado.

V finalu je s 5:0 pomendrala Južno Korejo, na poti do prvega mesta pa je ugnala tudi Jugoslavijo. ''Zmagali smo z 1:0, igral pa je tudi Katanec. Zdaj se bova pomerila drugič, a v drugačnih vlogah,'' je pojasnil selektor Litve, ene izmed redkih reprezentanc, ki ima v kvalifikacijah za EP 2016 po dveh krogih stoodstotni izkupiček in še nedotaknjeno mrežo.

Lani je namučila Bosno in Hercegovino in ji skoraj preprečila zgodovinski preboj na svetovno prvenstvo, zdaj želijo rumeno-zeleni prekrižati načrte še eni reprezentanci, ki je nastala na pogorišču nekdanje Jugoslavije. Slovenijo je dvakrat že ugnala, a pred davnimi leti, v kvalifikacijah za EP 1996, ko je dvakrat zmagala z 2:1. Tako v Vilni kot tudi v Mariboru. Zdaj je stanje nekoliko spremenjeno, zdaj so favoriti vsaj na papirju Slovenci ...

Ne spreglejte