Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 12. 2008,
8.02

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 19. 12. 2008, 8.02

8 let, 5 mesecev

Okčič: Obstati v ligi in se prebiti v Evropo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Nogometaši Luke Koper bodo do spomladanskega dela sezone prezimili na zadnjem, desetem mestu. Jesenski del je za Sportal ocenil trener Nedžad Okčič …

Nogometaši edinega obalnega prvoligaša so nedvomno največje razočaranje prvega dela tekmovalne sezone 2008/09. Potem ko so v minuli sezoni jesenski del sklenili na tretjem mestu, prvenstvo pa končali na visokem drugem mestu, je slika v tej sezoni povsem drugačna. Zgolj štiri zmage, šest remijev in nepričakovanih deset porazov je skromna statistika koprske ekipe …

Najprej znanje, šele nato sreča

"Ob koncu sezone smo se vendarle priključili ekipam, ki se borijo v ligi, tudi rezultati z ostalih tekem so nam bili v prid in tako drugi del sezone štartamo z lepo popotnico. Prej nismo bili optimisti, a na koncu se je dobro izšlo, čeprav sam še vedno rečem, da sta nam zmanjkali vsaj dve točki. Na dveh domačih tekmah, s Primorjem in Nafto, bi lahko več iztržili, tudi s srečo. Ampak vedno trdim, da je potrebno prihajati do točk najprej z znanjem, šele nato s srečo. Prav tako bi lahko več iztržili v Domžalah, osvojena točka v Mariboru pa nam je prinesla določene pozitivne stvari, kar se je potem videlo s samim delom. Ekipo sem prevzel 8. oktobra in v osmih srečanjih smo osvojili devet točk, Vlado pa je enako število točk vknjižil v dvanajstih krogih. Glede tega sem lahko kar zadovoljen. Po zamenjavi trenerja so bile določene spremembe, saj ima vsak trener svoje načrte in svoj način dela. Vsekakor sem nekaj spremenil, igralci so se prilagodili in izpolnili zahteve. Nedvomno je Vlado naredil lepe rezultate z ekipo, ampak sprememba na trenerski klopi vpliva tako dobro kot slabo na ekipo. Sicer še nismo prišli na zeleno vajo in ne moremo razmišljati, da smo nekaj naredili. Moram pa priznati, da si Koper zasluži stabilnega prvoligaša in da je, kar se tega tiče, tako same infrastrukture kot finančnega vložka, na višjem nivoju," se je uvodoma za Sportal jesenskega dela sezone obširneje dotaknil Nedžad Okčič.

Napadalci so ostali veliko dolžni

Od koprskih nogometašev je, nič kaj presenetljivo, največjo minutažo vknjižil kapetan Ermin Hasič, katerega je pohvalil tudi koprski strateg, med drugim pa nam je razkril tudi imena nogometašev, ki so se v prvem delu predstavili v nekoliko slabši luči … "Ko sem prišel v Koper, je največ pokazal kapetan Ermin Hasič. Delal je dobro in profesionalno. Uveljavili so se tudi mladi, kot je Aleš Mertelj, s prihodom je veliko pokazal tudi Andraž Struna, ob samem koncu pa tudi strelci, torej Patrik Ipavec. Sicer je bila to ena tekma, ki sicer ni nobeno merilo. Nedvomno pa so klubu največ ostali dolžni prav napadalci. Prav tako se ne more pohvaliti niti obramba, saj imamo najslabšo gol razliko. V ekipi ni bilo prisotne neke kontinuitete … Veseli pa me dejstvo, da so se izkazali mladi nogometaši, na katere se v prihodnje lahko računa, saj imajo perspektivo. Obrambna linija je delovala dokaj solidno, čeprav slednja izhaja iz napadalcev. V zadnjih treh tekmah so se vsi dvignili tako psihološko kot taktično in disciplinsko. Kot kolektiv jih lahko pohvalim. Razočarali so me predvsem napadalci, saj je bilo malce že posmehljivo v slačilnici. Imena ne bi rad omenjal, čeprav se ve, kdo so napadalci. Torej Ipavec, Djukič, Amusan, …"

Evropa? Zakaj pa ne?

Glede na to, da so "kanarčki" prikovani na dno prvenstvene lestvice, kjer imajo za predzadnje uvrščenim Primorjem isto število točk, za osmouvrščenimi Ptujčani pa zgolj točko, o pretirano visokih ciljih ne razmišljajo in ostajajo povsem realni. "Vsaka točka bo zelo pomembna, naš cilj pa je obstati v ligi. A v slovenski ligi lahko vsak premaga vsakega tako na domačem igrišču kot v gosteh. Nedvomno pa je pomembna tudi športna sreča, čeprav vedno poudarjam, da je potrebno več delati in je najpomembnejše znanje, šele potem sreča. Slednja je odvisna tudi od sodnikov. Vsi imajo kdaj slab dan, tudi sodniki, a včasih morda kakšne malenkosti spremenijo potek tekme. Nikoli jih namreč nisem omenjal, niti kritiziral. Cilj je torej obstati v ligi, svojo možnost pa vidimo tudi v pokalnem tekmovanju. V Evropi smo že nekaj let in tudi v tej sezoni se lahko uvrstimo dalje. Ne bojimo se namreč nikogar. Cilj je torej tudi Evropa … Žalostno pa bi bilo, če bi izpadli iz prve lige in si preko pokala priigrali evropsko vstopnico … To je namreč nesprejemljivo. Ne bomo vrgli puške v koruzo. Vse to je namreč splet okoliščin, če se seveda vse 'poklopi'," je bil povsem realen 41-letni Primorec, ki se povsem upravičeno zaveda, da si lahko njegova ekipa tudi v tej sezoni priigra evropsko vozovnico. Koprčani se bodo namreč za preboj v finale udarili s HiT Gorico.

Prihodi odvisni od odhodov

Glede na to, da se dvakratni pokalni prvaki presenetljivo nahajajo na zadnjem mestu, katerega se bodo bržkone v spomladanskem delu hoteli čim prej znebiti, se poraja vprašanje glede sestave igralskega mozaika … Kako močno se bo torej spremenil igralski kader?

"Vsi igralci imajo pogodbe, razen če pride do disciplinskih postopkov. Potrebno bo videti, kdo pride, se pogovoriti o tem, kje se vidijo, če se seveda sploh vidijo v ekipi. Sicer pa je potrebno imeti širok krog igralcev in sicer zaradi poškodb ter kartonov. Če kdo misli, da ni zadovoljen, se ga pri odhodu ne bo oviralo, ostali pa se bodo morali podrediti zadevam, ki bodo sledile. Kar se tiče okrepitev, delamo na tem, a dokler še ni nič podpisano, ne moremo še ničesar reči. Obstajajo igralci, ki imajo ponudbe za odhod. Odšla sta že Amusan in Tochukwu, v zameno za njiju pa hočemo pripeljati tri kakovostne tujce. To je v načrtu, kaj pa se bo zgodilo, bomo še videli. Rabimo napadalca, prav tako smo bili doslej zdesetkani na levi bočni strani v obrambi, kjer smo bili prisiljeni rotirati. Potrebujemo še enega ali dva vezna igralca, torej ofenzivnega in defenzivnega. Iz nižjih selekcij imamo igralce, ki so se kalili in tudi te fante bomo priključili, saj njihova kakovost ni vprašljiva. Klub bo namreč moral graditi na domačih mladih igralcih. Tako lahko tudi oni dozorevajo," se je na temo morebitnih prihodov in odhodov dotaknil strateg, ki je krmilo koprske barke prevzel pred 13. krogom Prve Lige Telekom Slovenije, potem ko je na klopi zamenjal Vlada Badžima.

Zbor 8. januarja

Polfinalisti pokala Hervis, ki so se na nekoliko daljši zimski premor odpravili v nedeljo, 7. decembra, se bodo vnovič zbrali 8. januarja. Na vprašanje, ali se bodo odpravili kam na skupne priprave, nam je v prijaznem pogovoru nekdanji vodja mladinske šole še zaupal:

"Težav za delo nimamo, saj imamo odlične pogoje. Res pa je, da priprave zajemajo tudi kemija, sožitje in športni duh. Če se bo pokazala priložnost, bomo šli, če ne, ne bomo, saj imamo finančne težave. Vse to je še odprto vprašanje in sam osebno sem bolj vesel, da igralci dobijo plače, kot pa jim zaradi tega zamuja. So pa dobili vsi igralci program za individualno vadbo, s katero bodo začeli petnajst dni pred skupnim zborom. Ob zboru pa jih čaka testiranje in priprave na drugi del sezone."

Se bodo "kanarčki" v spomladanskem delu sezone vendarle prebudili?

Minutaža:

1800 (20 nastopov) – Ermin Hasič 1773 (20) - Juan Sebastian Cruz Vitagliano 1715 (20) - Aleš Mertelj 1666 (19) - Aleksander Rajčevič 1387 (18) - Nwankwo Tochukwu 1374 (17) - Mitja Viler 1281 (16) - Enes Handanagič 1228 (19) - Adewale Sunday Amusan 1214 (14) - Jan Pahor 1152 (15) - Saša Božičič 697 (12) - Boštjan Kreft 645 (10) - Mitja Brulc 598 (11) - Patrik Ipavec 552 (12) - Darko Djukič 449 (7) - Edin Šečič 460 (9) - Elvis Šahinovič 391 (8) - Aleš Šmon 332 (8) - Dalibor Radujko 268 (5) - Andraž Struna 267 (9) - Patrik Bordon 222 (3) - Andrej Rastovac * 136 (2) - Sunday Chibuke Ibeji * 127 (2) - Miloš Sučevič 99 (2) - Sandi Pavlovič 12 (1) - Rok Božič 3 (1) - Emanuel Galun

* - klub zapustil po nekaj krogih

Kartoni:

Rumeni: 4 - Jan Pahor, Aleš Mertelj, Boštjan Kreft, Adewale Sunday Amusan in Saša Božičič 3 - Elvis Šahinovič, Patrik Ipavec, Juan Sebastian Cruz Vitagliano in Ermin Hasič 2 - Enes Handanagič, Mitja Brulc, Patrik Bordon, Edin Šečič in Nwankwo Tochukwu 1 - Andraž Struna, Mitja Viler in Aleksander Rajčevič

Rdeči: 1 - Mitja Viler in Andrej Rastovac

Ne spreglejte