Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 9. 2014,
14.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Srečko Katanec Litva Albanija Srbija

Petek, 5. 9. 2014, 14.26

8 let

Nizozemska in Hrvaška zmagali, a ostajata v negotovosti. Wales slavi.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2016 so bile v soboto na sporedu tekme v skupinah A, B in H. Slovenija je v petek remizirala proti Litvi in gre v dodatne kvalifikacije.

Nič kaj atraktivna nogometna predstava, v kateri so bili brez dvoma boljši slovenski nogometaši, se je končala brez zmagovalca. Ob koncu prvega dela je Slovence v vodstvo po 11-metrovki popeljal Valter Birsa, v drugem polčasu pa je Litovcem točko prav tako z bele točke zagotovil Arvydas Novikovas.

Srečko Katanec ni mogel računati na kaznovanega Kevina Kampla, kot tudi na najboljšega slovenskega strelca v tem ciklusu Milivoja Novakovića, ki še vedno okreva po poškodbi ključnice.

Slovenci so si kljub le eni osvojeni točki 99,99-odstotno že krog pred koncem zagotovili nastop v dodatnih kvalifikacijah. Na četrto mesto bi padli le v primeru, če bi izgubili na tekmi v San Marinu, Estonija pa doma pomendrala Švico z vsaj osmimi zadetki prednosti.

Poleg srečanja v Ljubljani se je o točkah v skupini E odločalo še v Londonu in St. Gallnu. Angleži, ki so se že uvrstili na EP 2016, se lahko tudi po devetih krogih v skupinskem delu lahko pohvalijo s stoodstotnim izkupičkom. Švicarji so doma razbili San Marino s kar 7:0 in se zanesljivo uvrstili na evropsko prvenstvo.

Albanija v solzah

Na EP v Franciji bo nastopilo 24 ekip. Gostitelji Francozi imajo že zagotovljen nastop, tako da si čas med kvalifikacijskim ciklusom krajšajo s prijateljskimi srečanji. Poleg njih so si vstopnico zagotovili še Angleži, Avstrijci, Čehi in Islandci.

Albanija bi se, ker je Portugalska, ki si je zagotovila nastop na evropskem prvenstvu, v skupini I pred domačimi navijači premagala Dansko, že s točko zagotovila zgodovinsko prvo uvrstitvo na veliko tekmovanje, a v Elbasanu, kjer so se organizatorji bali izgredov, ki so jih albanski navijači napovedovali že tedne pred tekmo (tokrat jih vsaj med tekmo ni bilo), do nje ni prišla.

Zdelo se je, da ji bo uspelo, potem pa je za Srbijo v 91. minuti zadel najprej Aleksander Kolarev, potem pa še Adem Ljajić. Albanci zdaj za velik uspeh potrebujejo zmago v Armeniji v nedeljo.

Nizozemska, BiH in Hrvaška trepetajo za svojo usodo

V skupini A je Nizozemska, ki ji grozi celo to, da bo ostala brez dodatnih kvalifikacij, zmagala v Kazahstanu in začasno skočila na tretje mesto, a že zvečer padla nazaj na četrto mesto, saj je Turčija zmagala na Češkem. Češka si je kljub porazu zagotovila EP. Islandija, ki je že pred časom prišla do zgodovinske prve uvrstitve na veliko tekmovanje, je doma remizirala proti Latviji.

V skupini B je Bosna in Hercegovina doma premagala Wales in skočila na tretje mesto, saj ji je uslugo naredil Ciper, ki je zmagal v Izraelu. Valižani so se kljub porazu uvrstili drugo veliko tekmovanje v svoji zgodovini in prvo po svetovnem prvenstvu 1958. Belgija je premagala Andoro in si prav tako zagotovila nastop na EP.

V skupini H je Italija zmagala v Azerbajdžanu in potrdila uvrstitev na evropsko prvenstvo. Norveška je z zmago nad Malto pred domačimi navijači naredila velik korak naprej k EP. Hrvaška je pred praznimi tribunami, saj je kaznovana, pod vodstvom novega selektorja, nekdanjega trenerja Maribora Anteja Čačića, visoko premagala Bolgarijo in ima še vedno možnosti za drugo mesto in neposreden preboj v Francijo.

Ne spreglejte