Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 3. 2016,
13.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Massimiliano Allegri Arsene Wenger Pep Guardiola Juventus Bayern Barcelona liga prvakov liga prvakov

Sreda, 16. 3. 2016, 13.35

6 let, 7 mesecev

Ni ga junaka, ki bi znal v Münchnu napovedati potnika v četrtfinale

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Foto: Reuters

Danes bomo v Münchnu in Barceloni dobili še zadnja dva potnika v četrtfinale lige prvakov. Že zdaj je jasno, da se bosta od tekmovanja poslovila dva velikana.

Bayern – Juventus /prva tekma 2:2/

Sreda ob 20.45, Allianz Arena v Münchnu. Sodnik: Jonas Eriksson (Švedska)

Verjetne postave:
Bayern: Neuer; Lahm, Kimmich, Alaba, Bernat; Vidal, Alonso; Robben, Müller, Costa; Lewandowski;
Manjkata: Boateng, Badstuber
Vprašljiv: Martínez

Juventus: Buffon; Lichtsteiner, Barzagli, Bonucci, Evra; Cuadrado, Khedira, Hernanes, Pogba; Morata, Mandžukić;
Manjkajo: Cáceres, Marchisio, Dybala, Chiellini
Vprašljiv: Mandžukić

Žreb po koncu rednega dela se je poigral z ekipami in poskrbel, da se bosta že na prvi stopnički poslovila dva velikana. Če je tekma med Barcelono in Arsenalom bolj ali manj že odločena, pa se v Münchnu obeta prava poslastica. Ni ga junaka, ki bi v tem trenutku znal napovedati potnika med osem najboljših.

Bayernu je na prvi tekmi v Torinu odlično kazalo, povedel je že z 2:0, na koncu pa so se domačini izvleki in pred gostovanjem v Nemčiji ostali v igri za četrtfinale. Lanski finalist je prek Paula Dybale in Stefana Sturara poskrbel za izenačenje, kar pa zaradi dveh zadetkov na gostovanju še vedno daje manjšo prednost Bavarcem.

Guardiola: Juventus je Juventus

"Glede na razplet na prvi tekmi ne morem biti zadovoljen z rezultatom. Raje bi videl, da bi imeli v tem trenutku prednost petih zadetkov, a kar je bilo, je bilo. Juventus je Juventus. Poznam miselnost Italijanov, ki jim je v preteklosti prinesla že številne lovorike. Vejo, kako se braniti in kako zadeti. Po prvi tekmi je moje spoštovanje do Torinčanov še večje kot pred tem," je na zadnji novinarski konferenci pred tekmo, ki velja za finale pred finalom, italijanskim nasprotnikom laskal Pep Guardiola.

Pep Guardiola je v zadnjih dveh sezonah z Bayernom prišel do polfinala. | Foto: Reuters Pep Guardiola je v zadnjih dveh sezonah z Bayernom prišel do polfinala. Foto: Reuters

Stil Juventusove igre mu ni pri srcu

Bayern bo nastopil v skoraj polni postavi. Manjkata le še osrednja branilca Jerome Boateng in Hölger Badstuber, Javi Martinez pa bi lahko že sedel na klopi. Vprašanje je, ali ga bo rojak na bavarski klopi uporabil, saj španski reprezentant še ni v tekmovalnem pogonu.

"Za Juventus ni težav, tudi če ima igralca manj. S svojo disciplino in osredotočenostjo igralci to brez težav nadomestijo in zagrenijo življenje vsakemu nasprotniki. Ta stil mi seveda ni pri srcu, a vseeno me pozitivno preseneča, kako dobri so v tem. Če želimo napredovati, bomo morali pokazati vse, kar smo v tem trenutku sposobni," je sklenil španski strateg, ki se po koncu sezone seli na Otok k Manchester Cityju.

Dvakrat končal v polfinalu

Guardiola se želi v Bayernu posloviti v slogu, zato bo naredil vse, da z Bayernom osvoji evropsko lovoriko. Pot Bavarcev v ligi prvakov sta v zadnjih dveh letih v polfinalu zaustavila španska velikana, ki sta se nato na koncu veselila tudi lovorike. V prvi sezoni je Pepovo četo s skupnim izidom 5:0 pomendral Real, lani pa prav tako zanesljivo s 5:3 njegova nekdanja ekipa Barcelona.

Torinčani trepetajo za nekdanjega ljubljenca Münchenčanov

Igralci Juventusa, ki je lani v ligi prvakov klonil šele na zadnji stopnički, ko je v finalu izgubil proti Barceloni, so v odlični formi, saj so na zadnjih 19 tekmah izgubili le enkrat. Po slabem začetku v državnem prvenstvu zdaj že zanesljivo vodijo in zdi se, da jih do konca nihče več ne more prehiteti.

Drugače je v Evropi, saj je Bayern, kot smo že dejali, dvakrat zabil v Torinu, kar pomeni, da bodo morali Italijani na Allianz Areni doseči rezultat 3:3 ali pa premagati nemške prvake. V primeru enakega rezultata kot na prvi tekmi bi gledali podaljške.

Bo Mario Mandžukić igral ali ne? | Foto: Reuters Bo Mario Mandžukić igral ali ne? Foto: Reuters

Če Bayern nima težav s poškodbami, pa to ne moremo trditi za Juventus. Stara dama je v München pripotovala brez že dalj časa poškodovanega kapetana Giorga Chiellinija, družbo pa mu na seznamu poškodovanih delata tudi argentinski čudežni deček Paulo Dybala in Claudio Marchisio.

Pod velikim vprašajem je tudi nastop nekdanjega ljubljenca navijačev Bayerna Maria Mandžukića, ki je v dveh sezonah (2012–2014) pri Bayernu dosegel 48 zadetkov. "Mandžukić je izjemen igralec. Pred samo tekmo se bomo odločili, ali bo igral ali ne," je svoje težave priznal Massimiliano Allegri, ki ima od standardnih mož samo enega zdravega napadalca. Tukaj bi seveda lahko vskočil odlični Simone Zaza, ki ob številnih zvezdnikih dobiva le drobtinice.

Nima smisla računati na podcenjevanje Bavarcev

"Težko je, ko imaš težave s poškodbami, a ne bomo tvegali in rinili z glavo skozi zid za vsako ceno. Pred nami so še zelo pomembne tekme v serie A in italijanskem pokalu. Ne bomo delali drame, to je sestavni del nogometa," je dodal italijanski trener.

"Mogoče je, da nas bo Bayern malce podcenjeval, a za to ni veliko možnosti. Drug do drugega gojimo globoko spoštovanje in obeta se res napeta tekma. Skušali bomo biti boljši in napredovati," je za konec povedal Allegri.

Barcelona – Arsenal /prva tekma 2:0/

Sreda ob 20.45, Camp Nou v Barceloni. Sodnik: Sergej Karašev (Rusija)

Verjetne postave:
Barcelona: Ter Stegen; Alves, Mathieu, Mascherano, Alba; Busquets; Rakitić, Iniesta; Messi, Suárez, Neymar.
Manjkajo: Rafinha (knee), Sandro (hamstring), Piqué (suspended)

Arsenal: Ospina; Bellerín, Mertesacker, Koscielny, Monreal; Coquelin, Elneny; Campbell, Özil, Sánchez; Giroud.
Manjkajo: Ramsey, Čech, Cazorla, Oxlade-Chamberlain, Rosický, Wilshere, Chambers

 

 

Barcelona že 37 tekem v vseh tekmovanjih ne pozna poraza.
 | Foto: Reuters Barcelona že 37 tekem v vseh tekmovanjih ne pozna poraza. Foto: Reuters

Je v Barceloni že vse odločeno? Mnogi menijo, da je tako, a če kdo verjame v preobrat, so to najbolj goreči navijači Arsenala. Tudi trener topničarjev Arsene Wenger je odločen, da bodo naredili vse, da se zgodi čudež.

Angleški velikan, ki še čaka na evropsko lovoriko, je na prvi tekmi pred domačimi gledalci igral dobro in imel nekaj res lepih priložnosti za zadetek, ki pa jih ni znal izkoristiti. Sledila je kazen, pod katero se je dvakrat podpisal Lionel Messi, ki bo skušal svoj šov nadaljevati tudi danes.

Argentinec vse bližje tudi Koemanu

Messi skoraj po vsaki tekmi popravi kakšnega izmed rekordov, vse bližje pa je tudi tistemu, ki ga drži Roland Koeman. Nizozemska nogometna legenda je v šestih letih na Camp Nouu iz prostih strelov dosegla kar 25 zadetkov, kar je še vedno Barcelonin rekord. Koeman je s prostega strela odločil tudi finale evropskega pokala, ko so Katalonci na Wembleyju premagali Sampdorio, za katero je takrat igral tudi slovenski selektor Srečko Katanec.

Nizozemski mojster prostih strelov ima na večni lestvici še štiri zadetke prednosti pred Messijem, tretji najboljši pa je Ronaldinho, ki je vratarja nasprotne ekipe v Barceloninem dresu premagal dvajsetkrat.

Napada deseto zaporedno četrtfinale

Barcelona je zelo blizu temu, da se še desetič zapored uvrsti v četrtfinale lige prvakov. "Rezultat iz Londona je dober, a nam še ne zagotavlja napredovanja. Še vedno je vse odprto, Arsenal je nevaren z vseh položajev, zato bo treba biti ponovno v pravi formi in dokončati posel," je opozoril Luis Enrique, ki z Barcelono ni izgubil že toliko časa, da se sploh ne spominja več, kdaj je to bilo.

Katalonci niso izgubili že 37 tekem, tako da bi moral Arsenal prekiniti neverjeten niz, če želi upati na napredovanje. Ne samo to, zmagati mora z dvema zadetkoma prednosti, kar pa bo na Camp Nouu skoraj misija nemogoče.

V vratih Arsenala bo namesto poškodovanega Petra Čecha stal David Ospina. | Foto: Reuters V vratih Arsenala bo namesto poškodovanega Petra Čecha stal David Ospina. Foto: Reuters

Wenger z okrepljeno obrambo rešuje sezono

"Zmagali smo že na skoraj vseh gostovanjih v Evropi. V Barceloni še nismo, a verjamem, da smo tega sposobni. Poznamo čarovnike Barcelone, zato bomo morali biti trdni in skoncentrirani v obrambi. Vrnitev Laurenta Koscielnyja je za nas velik plus, saj je zelo hiter in nam bo v veliko pomoč pri lovljenju hitrih napadalcev Barcelone," ni obupal Arsene Wenger, ki se zaveda, da bi mu morale pri morebitnem čudežu pomagati tudi višje sile. 

"Mislim, da nam nogometni bogovi niso nič dolžni, sem pa sam veliko dolžen nogometu," je bil tudi malce samokritičen Francoz, ki je na klopi Arsenala že vse od leta 1996 in še čaka na evropsko slavo. "Že na prvi tekmi sem bil zadovoljen z igro, žal smo naredili dve napaki, ki ju je Barcelona seveda kaznovala. Ni treba veliko računati. Zavedamo se, da moramo zadeti in zmagati. Igrali bomo s strastjo, pripadnostjo in pokazali svoj talent," je dodal Wenger.

Glede na to, da je Arsenal izpadel že iz vseh tekmovanj in da ima v angleškem prvenstvu le še teoretične možnosti za naslov, bo danes lovil zadnji vlak, če želi v tej sezoni še upati na kakšno izmed lovorik.

Ne spreglejte