Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
26. 8. 2011,
0.27

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 26. 8. 2011, 0.27

7 let, 12 mesecev

Najpomembnejši dan v zgodovini Maribora

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Za navijače Maribora je 25. avgust prav gotovo poseben datum. To je dan, na katerega so se leta 1999 uvrstili v ligo prvakov, natanko 12 let pozneje pa še v ligo Europa.

Maribor se lahko pohvali z devetimi naslovi državnega prvaka, šestkrat je osvojil slovenski pokal, v lasti ima tudi domači superpokal. A evropski uspehi so tisti, ki se najbolj vtisnejo v spomin. Naključje ali ne, Maribor je oba zabeležil na isti datum.

Pred dvanajstimi leti je 25. avgusta spisal največji uspeh v klubski zgodovini. Maribor je takrat še drugič zapored naskakoval nastop med evropsko klubsko elito. Doma je gostil Lyon, ki ga je teden pred tem v Franciji z golom Daliborja Filipovića presenetljivo premagal z 1:0. Razprodan Ljudski vrt je živel za evropski uspeh. Francozi so v uvodnih minutah nekajkrat zapretili, a se je izkazal Marko Simeunovič. Nato je nastopila 23. minuta in eksplozija na tribunah. Kapetan Dejan Djuranovič je podal do Muamerja Vugdaliča, ta pa do Anteja Šimundže, ki je preigral nasprotnikovega branilca in z natančnim strelom ukanil nasprotnikovega vratarja. Dve minuti pred koncem polčasa je bilo 2:0. Spet je podal Vugdalič, ki je na levi strani lepo našel Stipeta Balajića, ta pa se je nenadoma odločil za strel proti vratom in z evrogolom zadel za 2:0. V drugem delu igre so gostje pritiskali, a je nekajkrat spet posredoval Simeunovič in gledalci niso več videli zadetkov. Maribor, ki ga je vodil Bojan Prašnikar, se je veselil velikega uspeha in kot prvi, hkrati tudi zadnji, slovenski klub nastopil v ligi prvakov.

Natanko dvanajst let po največjem uspehu v zgodovini kluba so Mariborčani po dolgih letih čakanja spet verjeli v ponovitev uspešne zgodbe. Tudi tokrat so na drugo tekmo prišli s prednostjo enega zadetka (2:1), a s to razliko, da so tokrat igrali v gosteh.

Naloga je bila težja, a vijoličasti so se postavili zelo hrabro in bili prepričani, da jim lahko uspe. In jim tudi je. Čeprav so igrali pred več kot 30.000 gorečimi škotskimi navijači, proti najbolj trofejnemu klubu na svetu. V prvem polčasu so bili nogometaši Rangersa boljši nasprotnik, a je v vratih vijoličastih blestel Jasmin Handanovič. Drugi del igre so začeli na najboljši možni način. Po podaji Aleša Mertlja je zadel Dalibor Volaš, robustni napadalec, ki ga mnogi navijači kritizirajo. A tokrat je reagiral odlično in v slogu rutiniranih strelcev žogo pospremil v mrežo. V 75. minuti so domačini zadeli, ko je gnečo v mariborskem prostoru izkoristil Carlos Bocanegra in izenačil na 1:1. Jasno je bilo, da se obeta peklenskih 15 in več minut. Škoti so napadali, si na vse načine želeli priti do zadetka, ki bi jim prinesel podaljške, a tokrat so mariborski nogometaši, ki so v četrtek zvečer vsi po vrsti doživeli najpomembnejše zmage v svojih karierah, pokazali še več borbenosti, večje srce in več želje kot Škoti ter si zagotovili velik uspeh. Res je, da so imeli tudi nekaj sreče. A slednjo so si tokrat povsem zaslužili.

Ne spreglejte