Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
11. 11. 2016,
9.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Malta kvalifikacije za SP 2018 Robert Koren Aleksander Knavs Michael Mifsud

Petek, 11. 11. 2016, 9.45

6 let, 6 mesecev

Kapetan Malte Michael Mifsud

Edini zvezdnik Malte šokiral Old Trafford

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Michael Mifsud | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

V nogometni reprezentanci Malte, ki jo danes zvečer čaka kvalifikacijski spopad s Katančevo Slovenijo, ima največ izkušenj napadalec Michael Mifsud. Star je 35 let, nosi kapetanski trak, dosegel je rekordno število zadetkov (40), zvečer pa se bo vpisal v zgodovino še kot maltski rekorder po številu nastopov za izbrano vrsto (122).

Slovenska nogometna reprezentanca se bo v petek ob 20.45 v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018 v Ta'Qaliju pomerila z Malto. V ponedeljek ob isti uri jo čaka še prijateljska tekma proti Poljski v Vroclavu, ki bo njena zadnja letos.

Navijači Malte so najbolj ponosni na kapetana Michaela Mifsuda. V reprezentanci vztraja že 16 let, njegov športni življenjepis pa je neverjetno bogat za napadalca, ki se je osnovnih nogometnih korakov naučil na majhnem otoku.

Kmalu bo dvojni rekorder

Na Otoku se ga spomnijo po dveh zadetkih, s katerimi je Coventryju pomagal do pokalne zmage nad Manchester Unitedom. | Foto: Guliverimage/Getty Images Na Otoku se ga spomnijo po dveh zadetkih, s katerimi je Coventryju pomagal do pokalne zmage nad Manchester Unitedom. Foto: Guliverimage/Getty Images V izbrani vrsti je s 40 zadetki daleč najboljši strelec vseh časov, zvečer pa bo s 122. nastopom v državnem dresu poskrbel še za en mejnik, saj bo izenačil absolutni rekord po številu nastopov, ki si ga s 122 zvezdicami lasti nekdanji branilec David Carabott.

To bo velik večer za neutrudnega kapetana, brez katerega si selektor Pietro Ghedin ne more zamisliti resne reprezentančne akcije. Čeprav v zadnjem obdobju ni več prva odločitev za mesto v konici napada, to je postal Alfred Effiong, komaj čaka na srečanje s Slovenijo, na katerem se bo vpisal v zgodovino.

V Nemčiji in na Norveškem v slovenski družbi

V dresu Kaiserslauterna, v katerem je okusil moč nemške bundeslige. | Foto: Guliverimage/Getty Images V dresu Kaiserslauterna, v katerem je okusil moč nemške bundeslige. Foto: Guliverimage/Getty Images Slovenska izbrana vrsta se je z Malto pomerila štirikrat. Trikrat je zmagala, enkrat remizirala, skupna razlika v zadetkih pa znaša 7:1 za Slovenijo. Edini gol za Maltežane je leta 2003 dosegel prav Mifsud. Takrat je igral za nemški prvoligaški klub Kaiserslautern, kjer si je delil slačilnico s slovenskim branilcem Aleksandrom Knavsom, nato je odšel na Norveško k Lillestromu, kjer mu je družbo delal tudi nekdanji kapetan slovenske reprezentance Robert Koren, po norveški izkušnji pa se je podobno kot Korošec odpravil na Otok.

Preselil se je v Coventry City, pri katerem je poskrbel za eno najslajših zmag. Coventry je 26. septembra 2007 v tretjem krogu angleškega ligaškega pokala gostoval pri Manchester Unitedu, Mifsud pa je šokiral Old Trafford z dvema zadetkoma in svojemu klubu po zmagi z 2:0 zagotovil senzacionalno napredovanje.

Zanimivo je, da se je v sezoni 2013/14 za kratek čas odpravil v Avstralijo, kjer je pristal v istem mestu kot pozneje njegov nekdanji soigralec Koren. Razlika je bila le ta, da je Misfud branil barve kluba Melbourne Heart, slovenski zvezni igralec pa je nastopal za Melbourne City.

Pet zadetkov na reprezentančni tekmi!

Na srečanju z Italijo. | Foto: Guliverimage/Getty Images Na srečanju z Italijo. Foto: Guliverimage/Getty Images V reprezentanci je poskrbel za več podvigov. Imel je prste vmes pri zadnji domači zmagi v kvalifikacijah (pred desetimi leti proti Madžarski), odločil je zmagovalca na zadnji kvalifikacijski zmagi Malte (leta 2013 v gosteh pri Armeniji je bilo 1:0 za Malto), na prijateljski tekmi z Liechtensteinom pa je leta 2008 dosegel kar pet zadetkov, njegova izbrana vrsta pa je žepnega tekmeca ponižala kar s 7:1.

"Proti Sloveniji ne bo lahko, a bomo dali vse od sebe, da dosežemo pozitiven rezultat. Rad bi se zahvalil navijačem za podporo na državnih tekmah. Res so naš 12. igralec," je dejal Mifsud za malteški časnik Independent.

Starejši bo le Novaković

"Čeprav ne spadam med najmlajše, mi ne manjka motivacije," pravi napadalec, ki je prve nogometne korake naredil pri domačem klubu Sliema Wanderers, danes pa igra za prvaka Valletto. Malta premore zelo izkušenega kapetana, ki pa zvečer, če bo Srečko Katanec dal priložnost 37-letnemu Milivoju Novakoviću, ne bo najstarejši na igrišču.

Ko je napadalec Maribora debitiral za slovensko izbrano vrsto, to je bilo leta 2006, je Mifsud za Malto dosegel že več kot deset zadetkov. Hitro je zbiral nastope za reprezentanco, zato ne čudi, da je po 16 letih neprestanega igranja že pri 121 nastopih. Če bo danes spet stopil na igrišče, bo ponovil absolutni rekord.

Malta je na letošnjem gostovanju na Wembleyju izgubila "le" z 0:2 | Foto: Guliverimage/Getty Images Malta je na letošnjem gostovanju na Wembleyju izgubila "le" z 0:2 Foto: Guliverimage/Getty Images

"Ta dosežek mi pomeni ogromno. To bo osebna nagrada za trdo delo, odrekanja in žrtvovanja v vseh teh letih. Življenje nogometašev ni preprosto. Če bi zvečer dosegel še zadetek, bi bila to češnja na torti," po poročanju časnika Independent razmišlja o srečanju s Slovenijo, na kateri bo Malta lovila prve točke v tem kvalifikacijskem ciklusu.

Dvoboj se bo začel ob 20.45, pred srečanjem pa si bo Mifsud, če ga bo selektor uvrstil v začetno postavo, segel v roke s slovenskim stanovskim kolegom Boštjanom Cesarjem. Če se bo Katanec odločil za branilca Chieva …


Pred tekmo z Malto:

Ne spreglejte