Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
1. 3. 2012,
9.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 3. 2012, 9.56

8 let

Matjaž Kek ve, kako se počuti Ante Šimundža

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zgodovina se je ponovila. Podobno kot na prelomu tisočletja so nogometaši Maribora manj kot leto dni po velikem evropskem uspehu doživeli grozen šok.

Leta 1999 so Mariborčani, po dveh sezonah, ko so se izpolnitvi sanj vse bolj približevali (dve leti prej jih je ustavil turški Bešiktaš, leto pred tem pa nizozemski PSV Eindhoven), prišli do velikega uspeha in se kot sploh prvi slovenski klub uvrstili v ligo prvakov.

Tam so pustili dober vtis, v tekmah z rimskim Laziom, Bayerjem Leverkusnom in kijevskim Dinamom so zbrali štiri točke. Dodobra so napolnili klubsko blagajno in se samozavestni podali novim evropskim izzivom naproti. Na prvi stopnički v naslednji sezoni jih je čakal moldavski Zimbru.

"Kdo je to?" so se takrat spraševali, a potem doživeli hladno prho na čelu s takrat mladim, obetavnim trenerjem Matjažem Kekom. V gosteh so izgubili z 0:2, na povratni tekmi doma že po treh minutah vodili z 1:0, a je pri tem tudi ostalo. Poslovili so se od Evrope in doživeli hladno prho. Kmalu zatem se je moral od klopi posloviti tudi zdajšnji zelo uspešen slovenski trener. V Mariboru so se po velikem uspehu razmetavali z denarjem in kmalu začeli padati v brezno, iz katerega se je klub uspel pobrati šele v prihodom ljudi, ki so v klubu zdaj.

Niso jih podcenjevali, a so vseeno dobili po nosu

Zdajšnja zasedba Mariborčanov je šla po podobni poti. V zadnjih štirih sezonah je v Evropi blestela in vrhunec dosegla pred letom dni. Z uvrstitvijo v ligo prvakov in tremi točkami v boju z londonskim Chelseajem, lizbonskim Sportingom in Schalkejem. Potem pa začetek nove sezone in spet pot na vzhod. Tokrat v Kazahstan, udarili so se z Astano, ki so se je v Ljudskem vrtu sicer bali.

Ga bo doletela enaka usoda kot Matjaža Keka?

Tokrat je bilo časovno zaporedje nekoliko drugačno. Slovenski prvaki so najprej igrali doma in zmagali z 1:0. Potem so v gosteh izgubili z 1:3 in se nepričakovano hitro poslovili od Evrope. Zdaj je njihov trener Ante Šimundža ugotovil, kako se je pred 15 leti počutil njegov kolega Kek. Temu je bilo še huje.

Ni bil namreč on tisti, ki je pred tem dosegel velik uspeh. Mariborčane je v evropski raj popeljal Bojan Prašnikar. To je za zdajšnjega trenerja Maribora vsekakor prednost v boju s tem, da ga ne bo doletela enaka usoda, kot je takrat zdajšnjega trenerja Rijeke.

Ne spreglejte