Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
13. 9. 2017,
23.05

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30

2

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Spartak Moskva UEFA liga prvakov

Sreda, 13. 9. 2017, 23.05

12 mesecev

Poročilo s tekme Maribor : Spartak Moskva

Maribor poskrbel, da so se Rusom tresle hlače

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30

2

Maribor Spartak | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Maribor je na prvi tekmi skupine E lige prvakov v Ljudskem vrtu remiziral z 1:1 proti ruskemu prvaku Spartaku iz Moskve. Slovenski prvak je ob novem evropskem uspehu tudi dodobra napolnil klubsko blagajno. Zaslužil je pol milijona evrov.

Maribor je po dobrih treh tednih odštevanja spet dočakal ligo prvakov. Pred tekmo je nogometno idilo na Štajerskem zmotil spopad mariborskih navijačev s slovensko policijo, po katerem je bilo kar nekaj aretiranih, hujših incidentov pa ni bilo. Dokaj vzorno so se pred tekmo vedli tudi številni ruski huligani, ki so prišli v Maribor. Skupaj je bilo ruskih navijačev blizu tisoč.

Prihod ekip na zelenico. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Prihod ekip na zelenico. Foto: Morgan Kristan / Sportida Po zelo priljubljeni himni lige prvakov je bilo pred nabito polnim Ljudskim vrtom vse nared za začetek.

Štadion je bil – razen približno 600 organiziranih na severni in 300 preostalih navijačev Spartaka na zahodni tribuni – obarvan v vijoličasto.

V izjemnem vzdušju, ki so ga z zelo glasnim navijanjem popestrili tudi moskovski ultrasi, se je začelo.

Odličnih prvih 15 minut Maribora

Mariborčani, ki so bili nabriti kot že dolgo ne, so začeli sijajno. Že po 30 sekundah je Maribor prvič zapretil. Od daleč je streljal Martin Milec, vratar Spartaka Artem Rebrov se je moral pošteno potruditi, da je žogo odbil v kot. V naslednjih 15 minutah so imeli Mariborčani še tri, skupaj kar štiri.

Mariborčani so odlično začeli. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Mariborčani so odlično začeli. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Zelo pogumno in ponosno so napadali, nič čudnega, da jim je trener Darko Milanič, ki je vseskozi postopal ob liniji avta in ni sedel, kar nekajkrat zaploskal. V peti in šesti minuti so prvič zapretili gostje. Najprej sta kombinirala najbolj cenjeni nogometaš na zelenici štajerskega nogometnega hrama Quincy Promes in Mario Pašalić. Nizozemski reprezentant je na robu kazenskega prostora lepo oddal žogo Hrvatu, ta pa je k sreči meril nenatančno, prek gola.

V naslednji akciji je Andrej Eščenko z desne podal do Luiza Adriana, a nekdanji as Šahtarja Donecka prav tako ni bil dovolj natančen. Žoga je zletela čez gol. V enajsti minuti je s strelom od daleč poskusil Valon Ahmedi in ruskega vratarja vnovič prisilil v obrambo in izsilil nov kot.

Raketa bi skoraj zadela sodnika, tekma je bila prekinjena

Skupaj je bilo ruskih navijačev blizu tisoč. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Skupaj je bilo ruskih navijačev blizu tisoč. Foto: Žiga Zupan/Sportida V 16. minuti so ruski navijači na severni tribuni prižgali kar nekaj bakel in štadion je zažarel. Pa ne samo to, proti igrišču so usmerili raketo, ki je preletela polovico in skoraj zadela glavnega sodnika Deniza Aytekina. Nemški sodnik je za nekaj minut prekinil tekmo. Ko se je dim razkadil, se je nadaljevalo.

Kot da bi prekinitev nekoliko uspavala nogometaše obeh ekip, se potem nekaj časa ni dogajalo nič. Igra je potekala med obema kazenskima prostoroma. Tako je bilo vse do 26. minute, ko so Moskovčani imeli zelo veliko priložnost. Na desni strani je ostal pozabljeni Eščenko, a bil k sreči nenatančen. Ni zadel okvirja mariborskih vrat. Tri minute pozneje je moral z igrišča pri gostih kapetan Denis Glušakov, le minuto za tem pa bi Promes s strelom od daleč skoraj presenetil Mariborčane.

Zaslužen aplavz ob odhodu na odmor

V 37. minuti je zelo atraktivno poskusil Damjan Bohar, z volejem po podaji z desne, a žoge ni zadel najbolje in močno zgrešil cilj. Pet minut pozneje je še bolj spektakularno poskusil Mitja Viler. Z leve strani, "na prvo" in iz povsem izgubljenega položaja, a ni manjkalo veliko, da bi zadel. To bi bil gol, ki bi se po svetu vrtel še nekaj časa.

Do konca polčasa sta pri Rusih v 43. minuti kombinirala še nevarna Promes in Adriano, a je Nizozemec ob koncu akcije meril čez gol. Nogometaši so na odmor odšli rezultatsko poravnani. Gledalci niso dočakali gola, a so Mariborčane nagradili z glasnim aplavzom. Pričakovano in zasluženo.

Po veliki napaki Marka Šulerja izjemna priložnost Rusov

Napake Šulerja gostom ni uspelo kaznovati. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Napake Šulerja gostom ni uspelo kaznovati. Foto: Morgan Kristan / Sportida Prvo in največjo priložnost v drugem delu igre so imeli gostje, ko je Marko Šuler naredil napako pri podajanju žoge. Prišla je na noge rezervista Aleksandra Samedova, ki je sam stekel pred Jasmina Handanovića, a ni bil dovolj natančen.

Navijači Maribora so se prijeli za glavo. Podobno je bilo pet minut pozneje, a iz povsem drugačnega razloga. Na drugi strani igrišča je do strela prišel Bohar, ustrelil z roba kazenskega prostora in le za kakšen centimeter zgrešil cilj. Nekateri so že skočili v zrak, saj so bili prepričani, da je žoga končala v mreži.

Rusi so v 59. minuti utišali Ljudski vrt

Na žalost je bilo drugače čez štiri minute, a na drugi strani. Po strelu Fernanda je vratar Maribora žogo najprej odbil, a nato je do nje prišel Samedovu, zatresel mrežo in se odšel veselit z moskovskimi navijači, ki so stali takoj za golom. Sledilo je veliko razočaranje v Ljudskem vrtu in takoj vzkliki: "Ni predaje!"

Prvi so zadeli ruski nogometaši. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Prvi so zadeli ruski nogometaši. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Mariborčani se niso predali

Nogometaši Maribora so uslišali navijače in takoj krenili po izenačenje. Najprej je s strelom poskusil Blaž Vrhovec, a ni bil dovolj natančen. Minuto pozneje je završalo, po strelu z glavo Boharja je žoga končala v vratnici, v nadaljevanju akcije pa je do nje prišel še Ahmedi, a so njegov strel ruski branilci blokirali. Maribor je še naprej pritiskal, v 67. minuti je žoga zletela le malo mimo vrat Spartaka po strelu Vilerja od daleč z leve strani.

Darko Milanič je šel na vse ali nič

Maribor Spartak | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida V 69. minuti se je domači trener odločil, da gre na vse ali nič. V igro je poslal kar dva napadalca, bosanskega prišleka Jasmina Mešanovića in mladega Martina Kramariča. Maribor se je odprl in pustil kar nekaj prostora v obrambi, kar so Moskovčani hitro izkoristili. V 72. minuti je do stoodstotne priložnosti po dvoji podaji z Adrianom prišel Fernando, ki pa ni bil dovolj natančen po strelu znotraj kazenskega prostora Maribora.

V 78. minuti je rezervist Mešanović prodrl po levi strani in prišel pred vrata Spartaka, navijači so bili na nogah, a na koncu ni prišel do strela. V nadaljevanju akcije je od daleč poskusil še Marwan Kabha, a je meril čez gol. V 83. minuti je po kotu Boharja z glavo poskusil Šuler, toda njegov strel je Rebrov v vratih gostov zlahka ustavil.

Izjemni Damjan Bohar poskrbel za veliko točko

V 85. minuti se je trud Maribora obrestoval. Po podaji Kramariča je v kazenskem prostoru na levi strani do žoge prišel tokrat zelo razpoloženi Bohar, iz igre vrgel enega izmed nasprotnih branilcev in potem z desno nogo neubranljivo zadel. Ljudski vrt je ponorel od veselja, mariborska klop prav tako.

Damjan Bohar je bil junak večera. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Damjan Bohar je bil junak večera. Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Dajte, dajte, dajte, dajte gol!" je začelo doneti s tribun in res so domači še bolj pritisnili in šli po zmago. V 87. minuti je, spet na levi strani, vnovič do žoge prišel Bohar, poskusil s strelom po tleh in le za malo zgrešil cilj. Žoga je zletela malce mimo desne vratnice Spartaka.

Spartak je komaj rešil točko

Do konca tekme so Mariborčani pritiskali, a so se ruski prvaki rešili. Tekma se je končala z remijem 1:1, Maribor pa je dokazal, da bo trd oreh za vsakega nasprotnika. Tokrat bi si morda zaslužil celo več, kot je dobil – točko in pol milijona evrov, kolikor prinaša remi v elitni evropski nogometni ligi.

To potrjuje tudi statistika, ki je govorila v prid vijoličastih. Streli proti golu 13:11. Streli v gol 6:4 in koti 7:1. Ne, Maribor med evropsko nogometno elito še zdaleč ni zašel. Prej nasprotno.

Na drugi tekmi skupine sta Liverpool in Sevilla remizirala (2:2) in vijoličasti v drugi krog, 26. septembra jih čaka gostovanje v Španiji, vstopajo povsem enakopravno. Čestitke.

Maribor : Spartak 1:1 (0:0)

Stadion Ljudski vrt, gledalcev: 12.450, sodniki: Aytekin, Kleve in Borsch (vsi Nemčija).

Strelca: 0:1 Samedov (59.), 1:1 Bohar (85.).

Maribor: Handanović, Šuler, Vrhovec (od 79. Pihler), Ahmedi (od 69. Mešanović), Kabha, Tavares, Bajde (od 69. Kramarič), Milec, Rajčević, Viler, Bohar.

Spartak: Rebrov, Glušakov (od 29. Samedov), Promes (od 85. Popov), Fernando, Luiz Adriano, Džikija, Bocchetti, Kombarov (od 90. Melgarejo), Kutepov, Ješenko, Pašalić.

Rumeni kartoni: Džikija.
Rdeč karton: /.
Ne spreglejte