Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
7. 8. 2015,
11.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 7. 8. 2015, 11.57

8 let

Luka Zahović in njegov boj s senco slovitega očeta

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Če kdo, potem je prav Luka Zahović občutil, kaj pomeni živeti v senci slovitega očeta. Zlatka Zahovića, seveda. Zdaj bo vsaj delno stopil iz nje in skušal dokazati, koliko je res vreden.

Ne samo da je njegov oče najboljši slovenski nogometaš, odkar Slovenija po svetu stopica kot samostojna država. Da so bile uteži, ki jih na poti nosi s sabo, še težje, je poskrbelo tudi dejstvo, da je v klubu, v katerem si je utiral nogometno pot, njegov nadrejeni. Pa ne samo to. Je njegov veliki vodja, v očeh mnogih je Zlatko Zahović enako evropski Maribor, kot ga poznamo v zadnjih letih. "Če ne bi imel očeta, ki ga poriva naprej, o njem sploh ne bi slišali," so zato nič kaj presenetljivo vseskozi govorili mnogi. Zanimivo, tudi mariborski navijači.

Zdaj je Luka Zahović odvrgel vsaj del težkega bremena z ramen. Pomoči očeta mu zdaj ne bo mogel očitati nihče, vsem, ki ga kritizirajo, pa bo lahko na Nizozemskem dokazal, da so se motili. Takšnih je presenetljivo veliko. Tudi v strokovni nogometni javnosti se zdi, da napadalec, ki je še vedno najstnik, ne dobi veljave, ki bi si jo zaslužil.

Medtem ko na Hrvaškem in drugje v okolici južneje od Slovenije mediji mladeniče, ki v polovici sezone zabijejo pet golov, prodajajo za deset milijonov evrov in več, je v Sloveniji že 700 tisoč evrov, kolikor naj bi zanj iztržil Maribor, za mnoge odličen posel v režiji slovenskega prvaka. "Ha, dobro so jih pretentali," ljudem, ki delajo v pisarnah Ljudskega vrta, s ciničnim nasmehom ob vrčku piva laskajo takšni.

Seveda ne pozabijo dodati, da je Luka prepočasen, prešibak in taktično nedorasel nogometaš. A nogomet pač ni matematika. V nogometu ena plus ena ni vedno dva. Ne nazadnje tudi njegov oče vsega naštetega ni imel prav v izobilju, a je bil vrsto let del evropske nogometne elite. Občutka za gol, predrznosti na igrišču, samozavesti in potez, ki jih ne najdemo v učbenikih, mu namreč ni manjkalo. Lastnosti, ki se jih ne da naučiti. Tistih, s katerimi se rodiš, kot radi pravimo.

Obrise podobnega nogometaša kaže tudi njegov sin. No, pa tudi številke, s katerimi se ponaša, so daleč od slabih. Pri 19 letih je v dresu najboljšega slovenskega kluba zabil 17 golov v vseh tekmovanjih. Izpolnil je tudi sanje, ki jih večina nogometašev nikoli ne. Zabil je gol v ligi prvakov. Pa tudi v mlajših reprezentančnih selekcijah vseskozi pridno trese mreže.

A namesto da bi fanta, ki je v mladem življenju širil obzorja tam, kamor je šla večina glasnih kritikov do zdaj le s prstom po zemljevidu, trepljali po ramah in ga vsaj malo potisnili naprej, mora paziti na polena, ki jih na njegovi poti ni malo.

Zdaj ima lepo priložnost, da dokaže, koliko velja. Heerenveen se zdi kot nalašč za nadgradnjo temeljev obetavne kariere. Če mu bo uspelo, bo zaprl usta kritikom, v nasprotnem primeru bo tarča privoščljivih komentarjev. Potreboval pa bo tudi ščepec sreče. Če ne drugega, je jasno, da je zdaj samo on tisti, ki bo njen kovač.

Ne spreglejte