Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
1. 8. 2012,
21.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 8. 2012, 21.57

8 let

Liga Europa je tu, zdaj po ligo prvakov

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Maribor si je praktično že zagotovil še vsaj osem evropskih tekem, potem ko je v prvi tekmi tretjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov Dudelange premagal s 4:1.

Maribor je prišel do visoke zmage, še vsaj osem evropskih tekem je tu. Cilj za novo sezono je že sredi poletja presežen. V vročem kotlu Ljudskega vrta, ki je bil kljub neatraktivnemu tekmecu nabito poln, so slovenski prvaki prišli do še tretje evropske zmage v tretji tekmi. Začetek sezone kot iz sanj. Ker dvomimo, da bo ekipa Darka Milaniča v Luksemburgu zapravila visoko prednost iz Maribora, lahko ugotovimo, da bomo tudi letos spremljali vsaj tekme skupinskega dela lige Europe. Glede na dosedanji potek sezone pa imamo občutek, da se lahko po 13 letih spet ponovi tudi sanjska liga prvakov. Občutka, da je sreča naklonjena vijoličastim, se ne moremo znebiti.

Slabih 20 minut Maribora

Kdor ni spremljal tekme v Ljudskem vrtu in je videl le rezultat, si bo bržčas rekel ''Lahka, visoka zmaga!'' A rezultat bi bil lahko kaj kmalu drugačen. Luksemburžani so dokazali, da senzacionalna izločitev avstrijskega prvaka Red Bulla iz Salzburga ni bila naključna. Če bi bili malo bolj zbrani v zaključkih akcij in v vratih domačih ne bi bilo tokrat izjemno razpoloženega Jasmina Handanovića, bi se lahko domov vrnili z veliko bolj ugodnim rezultatom. Mariborčani, ki so zaigrali v enaki postavi kot na tekmi proti sarajevskemu Željezničarju – v postavi je bil tudi vprašljivi Agim Ibraimi -, so sicer že od prve minute pokazali, česa si želijo. Zanesljive zmage. Prvi je zapretil Ibraimi po desetih minutah igre, a je njegov strel z desne strani znotraj kazenskega prostora končal v kotu. Štiri minute za tem eksplozija na tribunah. Na robu kazenskega prostora, povsem levo, so gostje storili prekršek. K žogi je pristopil Dejan Mezga in presenetil domačo obrambo. Streljal je čez ''živi zid'' in zadel. Odličen začetek. Natanko tak, kot so si ga domači želeli. Sledil je nov neuspešen poizkus Ibraimija, potem pa so vajeti v svoje roke presenetljivo prevzeli gostje, ki so bili še kako nevarni.

Luksemburžani so pokazali, da znajo

Najprej je poizkušal Daniel Alves da Mota, mariborski vratar je bil zanesljiv. Malce za tem je isti igralec celo zabil gol, a je stranski sodnik upravičeno dvignil zastavico. Handanović se je pozneje izkazal še enkrat, ko je streljal Said Idazza, odlično pa je posredoval tudi pri strelu Aureliena Joachima, medtem ko je Thierry Steimetz meril čez gol. Maribor je hodil po robu. Gol gostov ne bi bil nezaslužen. Potem pa najlepše možno zdravilo. Nov gol v mreži gostov v 38. minuti. Prosti strel z 25 metrov, pripravljal se je Ibraimi, po žogi pa udaril Marcos Tavares in presenetil gostujočega vratarja. Do konca polčasa bi lahko Mariborčani zadeli še tretjič, a je Jonathan Joubert postregel z bravurozno obrambo po odličnem strelu Tavaresa z nekaj metrov. Kapetan vijoličastih je do strela prišel po duhoviti akciji Mezge. Lepo vodstvo domačih ob odhodu na odmor. Glede na potek polčasa, so bili lahko z rezultatom zelo zadovoljni.

Takoj na začetku 3:0

Začetek drugega polčasa spet po željah Mariborčanov. Mezga je zadel še drugič na tekmi in odločil zmagovalca. Do žoge je prišel 20 metrov od gostujočih vrat, lepo nakazal strel in se znebil nasprotnikovega branilca, nato pa desnico z natančnim strelom matiral vratarja. Kljub visokemu zaostanku se gostje niso predali in le nekaj minut za tem zapravili veliko priložnost. Po podaji Mote je streljal Joachim. Stoodstotno priložnost je ubranil Handanović. Sledila je priložnost Roberta Berića, ki je meril mimo gola, potem pa novo odlično posredovanje Handanovića po strelu Steimetza. Gostje so res pokazali, da znajo biti še kako nevarni.

Gostje zasluženo do častnega zadetka

Nato pa 77. minuta in najlepša akcija tekme, ki jo je Berić kronal z novim evropskim zadetkom. Po akciji Mezge in Gorana Cvijanovića, ki je postregel z mojstrsko podajo, je udaril. Vratar je bil brez moči. Gostje se niso predajali in še nekajkrat prišli pred nasprotnikova vrata in ko je že kazalo, da jim ne bo uspelo, so po veliki napaki mariborske obrambe v sodnikovem podaljšku prišli do častnega zadetka. Povsem zasluženo. Zadel je Joachim. Kljub zadetku v mreži Maribora tik pred koncem tekme so navijači lahko zadovoljni. Maribor je svojim navijačem, ki so poskrbeli za odlično kuliso in navijanje, postregel z novim uspešnim evropskim večerom. Kot kaže, jih bomo v tej sezoni videli še nekaj.

Ne spreglejte