Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
28. 12. 2014,
3.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kevin Kampl Borussia Dortmund Red Bull Salzburg Jan Oblak Jan Oblak Atletico Madrid

Nedelja, 28. 12. 2014, 3.22

8 let

Kevin Kampl je poskrbel, da Jan Oblak ne bo osamljen

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenija je v izločilnem delu lige prvakov za zdaj zastopana z dvema nogometašema. To sta Jan Oblak (Atletico Madrid) in Kevin Kampl (Borussia Dortmund), ki čaka na prvi nastop v velikem tekmovanju.

Nogometno leto 2015 prinaša veliko vrhuncev. Za enega izmed njih bo poskrbela liga prvakov. Slovenija še čaka na nogometaša, ki bi nastopil v finalu in pomagal klubu do odmevne evropske lovorike. V tej sezoni ima v rokah še dve železi, saj se bosta z zahtevnim izzivom osmine finala in začetkom izločilnega dela spopadla reprezentanta Jan Oblak in Kevin Kampl. V igri bosta torej vsaj dva Slovenca, kar je veliko več kot v prejšnjih sezonah, ko je bilo mogoče podobne primere prešteti na prste le ene roke.

Prvi slovenski udeleženec osmine finala lige prvakov se pri madridskem Atleticu otepa vloge rezervnega vratarja, ki ga ne osrečuje, zato se trudi, da bi trenerja prepričal o drugačni razporeditvi minutaže. Drugi je pred kratkim obljubil zvestobo Borussii Dortmund, sodeč po pohvalah na njegov račun, ki po sklenitvi dolgoročnega sodelovanja (pogodbo je podpisal do leta 2019) dežujejo iz tabora rumeno-črnih, pa se mu ni treba bati za minute.

Njunima kluboma v Evropi kaže odlično. Oba sta osvojila prvo mesto v svoji skupini, tako da bosta na povratni tekmi osmine finala računala na pomoč domačega občinstva. Atletico se bo udaril z Bayerjem iz Leverkusna, Borussia pa z Juventusom, tako da ne bi bilo presenetljivo, če bi se oba znašla med najboljših osem. Potem bi bila od evropskega naslova oddaljena le še tri korake, kar bi se ob ugodnem spletu okoliščin s pomočjo kakovostnih igralcev in vedno zaželene sreče lahko sprevrglo v srečen konec, na zmagovalnem odru pa bi se znašel tudi slovenski legionar … To so za zdaj le sanje, Borussii pa bo veliko bolj od Evrope, kjer je bila jeseni imenitna, pomembno, kako se bo odrezala v domačem prvenstvu. V tem bo prezimila na predzadnjem mestu, kar je klavrna popotnica igranju v ligi prvakov v sezoni 2015/16.

V Salzburgu zaman naskakoval elitno ligo prvakov

Zanimivo je, da se bo Oblakov klub, v katerem za zdaj vlogo prvega vratarja opravlja Španec Miguel Angel Moya, v boju za četrtfinale pomeril ravno z nekdanjim klubom reprezentančnega soigralca. Kampl se po poltretjem letu v Avstriji vrača v Nemčijo, kjer je pred 24 leti privekal na svet. Prve nogometne korake v najobčutljivejših letih je naredil v Leverkusnu, pri Bayerju pa ni dočakal trenutka, ko bi lahko močneje odprl vrata začetne enajsterice članske ekipe. Priložnost, da bi naskakoval ligo prvakov ter zaigral v najbolj prestižnem in medijsko vplivnem tekmovanju, je iskal drugje.

Pri Salzburgu je ni našel. Čeprav je z rdečimi biki dvakrat z lahkoto osvojil avstrijski naslov, je v kvalifikacijah vedno naletel na srečnejšega in spretnejšega tekmeca, kar je poskrbelo za ogromno razočaranje. V tej sezoni je bil usoden Malmö. Švedski tekmec je doma nadoknadil zaostanek iz Salzburga in na srečanju, ki ga je sodil Damir Skomina – ta je nekajkrat pošteno razjezil Kampla –, bogatim Avstrijcem zadal tako močno rano, da so jo morali celiti več tednov. Slovenski reprezentant in eden najboljših, če ne celo najboljši posameznik Salzburga je objokoval zapravljeno priložnost. Ponovno mu je spolzela iz rok možnost, da bi zaigral v tekmovanju, v katerem si je vedno želel. Takrat je mislil, da bo treba na novo priložnost počakati vsaj še eno sezono, a se je zgodil preobrat.

Pravilnik Uefe dopušča takšno možnost

Ko je konec koledarskega leta sklenil dogovor z Borussio Dortmund, se je ponudila možnost, da evropsko sezono nadaljuje pri nemškem velikanu, ki v Evropi v zadnjem času zelo redko izgublja. Kako lahko Kampl sploh kandidira za nastop Borussie Dortmund proti Juventusu v osmini finala lige prvakov, če pa je v tej sezoni branil barve Salzburga že v kvalifikacijah za ligo prvakov, nato pa še v skupinskem delu lige Evropa, avstrijskemu prvaku pa pomagal s številnimi zadetki in podajami? Na roko mu gre nov pravilnik Evropske nogometne zveze (Uefa), ki udeležencem osmine finala lige prvakov dopušča možnost, da po zimskem prestopnem roku prijavijo (do) tri nove kandidate.

Eden izmed njih lahko v evropskem tekmovanju zaigra za novega delodajalca, tudi če je bil že aktiven v Evropi. Upoštevati je treba le določilo, da v istem tekmovanju ne nastopa za drugi klub oziroma da njegov prejšnji klub v izločilnem delu ne vstopa v isto tekmovanje. Ker Borussia nastopa v ligi prvakov, Salzburg pa se je veličastno prebil med 32 najboljših v evropski ligi, ni nikakršnih ovir, da slovenski zvezdnik z nenavadno in vpadljivo pričesko ne bi zaigral v ligi prvakov. Na to ne vplivajo niti njegovi nastopi v kvalifikacijah za ligo prvakov, ki jih je Kampl na začetku evropske sezone 2014/15 zbral kar nekaj, neslavno pa pogorel na Švedskem. To so poudarili tudi nekateri nemški mediji, na primer časnik Focus.

Tako je Kevin poskrbel, da Oblak ne bo osamljen na seznamu slovenskih udeležencev lige prvakov. Slovenski krog udeležencev pa se lahko po zimskem prestopnem roku še razširi. Če bi se kakšen slovenski legionar v zimskem prestopnem roku senzacionalno pridružil Realu, Barceloni, Chelseaju, Arsenalu, Manchester Cityju, Bayernu, Schalkeju, Bayerju, Juventusu, PSG, Monacu, Portu, Baslu ali Šahtarju, bi Slovenija dobila še enega udeleženca osmine finala. To pa bi bil že izjemen uspeh za majhno državo, ki je bila v tej sezoni lige prvakov tako ponosna na neustrašne Mariborčane.

Ne spreglejte