Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
8. 11. 2018,
21.00

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,22

6

Natisni članek

Kevin Kampl

Četrtek, 8. 11. 2018, 21.00

5 let, 5 mesecev

Reprezentančna pot zvezdnika, ki se poslavlja

Kevin Kampl in njegova agonija s Slovenijo

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,22

6

Kevin Kampl | Je prizor ob odhodu z igrišča na tekmi proti Bolgariji zadnji s Kevinom Kamplom v majici Slovenije? | Foto Morgan Kristan / Sportida

Je prizor ob odhodu z igrišča na tekmi proti Bolgariji zadnji s Kevinom Kamplom v majici Slovenije?

Foto: Morgan Kristan / Sportida

Zgodba, od katere smo si obetali tako zelo veliko, je končana. V Nemčiji rojeni nogometni zvezdnik slovenskih korenin Kevin Kampl, ki je v reprezentanco prišel pompozno in je bil velik ljubljenec navijačev, jo po vsega 27 tekmah zapušča s sklonjeno glavo. Kakšna je njegova reprezentančna zgodba in zakaj pri le 28 letih odhaja ob vzklikih navijačev: "Pojdi, saj te ne potrebujemo!"

Kevin Kampl
Sportal Kevin Kampl ne bo nikoli več igral za Slovenijo!

Najdražji nogometaš v zgodovini slovenskega nogometa, ki je že vrsto let eden od opaznejših igralcev nemškega klubskega nogometa, se je slovenskim staršem rodil v Nemčiji. Tam je hitro začel opozarjati nase, opazili so ga tudi pri Nogometni zvezi Slovenije in ga zvabili pod svoje okrilje.

Nekaj časa je igral za reprezentanco do 15 let, ki jo je vodil Matjaž Kek, a ga po zapletu s poznejšim zelo uspešnim selektorjem članske reprezentance, ki je zdaj blizu vrnitve na selektorsko mesto, dolgo časa ni bilo zraven.

Čakal je na novo priložnost in jo tudi dočakal. Tomaž Kavčič ga je z odprtimi rokami sprejel v mlado izbrano vrsto. Začela se je zgodba o uspehu. V mladi reprezentanci je blestel in bil eden izmed ključnih posameznikov rodu, ki so bili le za korak oddaljeni od nastopa na velikem tekmovanju.

Ko je debitiral, je zajokal v očetovem objemu

Debitiral je oktobra 2012 proti Cipru. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Debitiral je oktobra 2012 proti Cipru. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "V Nemčiji sem se rodil, tam sem začel igrati nogomet in se naučil vsega, kar znam, a vedno sem se imel za Slovenca. Vedno sem sanjal le o tem, da bi igral za Slovenijo," je dejal takrat.

Medtem je po obvoznici iz Bayerja Leverkusna prek Greuther Fürtha do Aalena prišel do tri milijone evrov vrednega prestopa v Red Bull Salzburg in zgradil spoštovanja vredno nogometno pot.

To je bil čas, ko se je nanj že spomnil takratni selektor Slaviša Stojanović, ki ga je nekajkrat povabil k sebi, a mu priložnosti ni ponudil.

Sportal Nemec, ki najglasneje poje slovensko himno

''Nisem več star 17 ali 18 let, da bi bil zadovoljen že samo z vpoklicem. Če me bo selektor vpoklical, bi rad igral,'' je ob tem sporočil Kampl in kmalu je, po seriji sijajnih predstav v prvi avstrijski ligi, dočakal debi.

Tri dni po svojem 22. rojstnem dnevu je 12. oktobra 2012 odigral zadnjih 22 minut pri zmagi Slovenije z 2:1 v Ljudskem vrtu v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2014, ki se za Slovenijo niso začele dobro.

"Ko sva se po tekmi objela, je oče začel jokati. To so trenutki, ki jih je težko opisati. Zelo sem vesel, saj vem, koliko družini pomeni, da igram za svojo državo," je po tekmi, v kateri je dočakal tako želen debi, povedal Kampl.

Jeseni 2013 je imela Slovenija od njega največ

Štiri dni pozneje je odigral še 13 minut pri bolečem porazu proti Albaniji z 0:1 v gosteh in novembra pri porazu na prijateljski tekmi v Makedoniji, kjer je bil poraz z 2:3 usoden za Stojanovića v vlogi selektorja, dobil cel polčas.

Septembra 2013 se je izkazal z mojstrskim golom za pomembno zmago nad Albanijo v Stožicah. | Foto: Reuters Septembra 2013 se je izkazal z mojstrskim golom za pomembno zmago nad Albanijo v Stožicah. Foto: Reuters

Ob prihodu Srečka Katanca v začetku leta 2013 je na prvih dveh tekmah takratnega povratnika na vroč selektorski stolček manjkal. Tako na prijateljski tekmi proti Bosni in Hercegovini v Stožicah februarja (0:3) kot pri nesrečnem porazu proti Islandiji (1:2) na istem prizorišču v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2014 ga zaradi poškodbe ni bilo.

Potem je sledilo obdobje, v katerem je imela Slovenija od Kampla največ. Jeseni 2013 je bil najboljši posameznik slovenske reprezentance, ki je v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo nanizala tri zmage, premagala je Albanijo (1:0), Ciper (2:0) in Norveško (3:0), z mojstrskim golom za zmago nad Albanci v Stožicah pa je s prvencem v reprezentančnem dresu poskrbel prav Kampl.

Od prve minute je igral tudi pri nesrečnem porazu v Švici z 0:1 oktobra 2013, ko je bilo sanj o novem velikem tekmovanju in poti v Brazilijo konec.

Poškodbe, klubska prepoved ...

Pri Salzburgu mu niso dovolili v Južno Ameriko. | Foto: Sportida Pri Salzburgu mu niso dovolili v Južno Ameriko. Foto: Sportida Na prijateljski tekmi konec leta 2013 v Celju proti Kanadi (1:0) ga spet ni bilo, saj je bil poškodovan, je pa zato odigral vseh 90 minut marca 2014, ko je Slovenija z 0:2, prav tako na prijateljski tekmi, izgubila z Alžirijo.

Na odmevni južnoameriški turneji tik pred začetkom svetovnega prvenstva junija 2014 Katanec nanj na tekmah proti Urugvaju in Argentini, Slovenija je obe izgubila z 0:2, spet ni mogel računati.

Tokrat je bil kriv njegov klub Salzburg, ki je izkoristil dejstvo, da teh tekem ni bilo v uradnih reprezentančnih terminih Mednarodne nogometne zveze (FIFA), zato so Kamplu pri avstrijskem prvaku prepovedali udeležbo.

Pri pomembnih zmagah je bil med boljšimi

Sledila je še ena jesen, ko je sodeloval. Na kvalifikacijskih tekmah za evropsko prvenstvo 2016 septembra in oktobra 2014 je bil na tekmah proti Estoniji, Švici, Litvi in Angliji na igrišču vseskozi od prve do zadnje minute, pri zmagah nad Švico in Litvo pa se je izkazal s podajama.

Prijateljsko tekmo proti Kolumbiji (0:1) v Stožicah novembra istega leta je izpustil, ker se je selektor odločil, da preizkusi nekatere mlajše.

Pri zmagi nad Švico v Mariboru z 1:0 se je izkazal s podajo za gol Milivoja Novakovića. | Foto: Vid Ponikvar Pri zmagi nad Švico v Mariboru z 1:0 se je izkazal s podajo za gol Milivoja Novakovića. Foto: Vid Ponikvar

Potem je bil na naslednjih štirih kvalifikacijskih tekmah od marca do septembra 2015, ko je Slovenija po dveh nesrečnih porazih (premagala je Estonijo z 1:0 in San Marino s 6:0) z 2:3 proti Angliji in Švici izgubila možnosti za neposredno uvrstitev na evropsko prvenstvo 2016, na igrišču spet od prve do zadnje minute.

Takrat že kot član slovite Borussie Dortmund, ki je zanj odštela 12 milijonov evrov. Vmes je 90 minut odigral tudi za "B-selekcijo", reprezentanco v močno prevetreni zasedbi, ki je zaigrala na prijateljski tekmi v Katarju (0:1).

Kartoni, bolezen ...

Oktobrsko kvalifikacijsko tekmo proti Litvi (1:1) je izpustil zaradi kartonov, proti Estoniji pa ni zaigral zaradi bolezni. V tekmah dodatnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016 proti Ukrajini je odigral maksimalnih 180 minut in se moral sprijazniti z neuspehom (0:2 in 1:1). Takrat je že igral za Bayer Leverkusen, h kateremu je za 11 milijonov evrov prestopil nekaj mesecev pred tem.

Kot član Bayerja Leverkusna je bil izbran v najboljšo enajsterico nemške lige. | Foto: Sportida Kot član Bayerja Leverkusna je bil izbran v najboljšo enajsterico nemške lige. Foto: Sportida

Med februarjem in aprilom 2016 je zaradi hujše poškodbe počival dva meseca, zato ga na prijateljskih tekmah proti Makedoniji (1:0) in Severni Irski (0:1) ni bilo zraven.

Vrnil se je vrnil za prijateljski tekmi proti Švedski (0:0) in Turčiji (0:1) pred začetkom poletja 2016, ko se je Slovenija pripravljala na novo veliko tekmovanje, ki ga je spremljala le prek televizijskih zaslonov. Predvsem pa se je pripravljala na to, da bo leta 2018 drugače.

S Srečkom Katancem je počilo

Upali smo, da tako tudi bo, a začelo se je slabo. Na začetku kvalifikacij za svetovno prvenstvo, ki smo ga letošnje poletje spremljali v Rusiji, je Slovenija z 2:2 remizirala v Litvi.

Po tej tekmi naj bi v garderobi počilo med selektorjem Katancem in Kamplom, ta naj bi bil nezadovoljen z vlogo, ki jo je imel v moštvu, in začel se je spor, ki je mesec dni pozneje dvignil veliko prahu.

S Srečkom Katancem sta jeseni 2016 zakuhala spor, o katerem je govorila vsa Slovenija. | Foto: Vid Ponikvar S Srečkom Katancem sta jeseni 2016 zakuhala spor, o katerem je govorila vsa Slovenija. Foto: Vid Ponikvar

Dan pred reprezentančnim zborom oktobra 2016 je Kampl selektorju poslal le kratko sporočilo, da ga zaradi preutrujenosti ne bo, zato bo tekmi proti Slovaški in Angliji izpustil.

To se je tudi zgodilo, Slovenija je premagala Slovake in remizirala proti Angliji, glas javnosti se je pričakovano obrnil proti Kamplu, nekaj olja na ogenj pa so z izjavo za javnost, v kateri so zapisali, da jih je soigralec pustil na cedilu, prilili reprezentanti.

Na koncu je šlo celo tako daleč, da so namige o njegovih domnevnih težavah s profesionalnim načinom življenja reševali z branjem telefonskih sporočil, ki jih je pošiljal selektorju, na nacionalni televiziji.

Kevin Kampl
Sportal SMS Srečku Katancu: Ne računajte name

Katanec ga je mesec za tem za novembrsko kvalifikacijsko tekmo proti Malti (1:0) vpoklical, a se je Kampl tik pred tem poškodoval, zato ga ni bilo. Pa čeprav je selektor sprva vztrajal pri tem, da se na zboru vsaj prikaže, je nato svojo zahtevo umaknil.

Zraven ga seveda ni bilo niti na prijateljski tekmi proti Poljski (1:1) nekaj dni za tem.

Spor sta zgladila, a zaigral je le še enkrat

Po mesecih zatišja je bil spor rešen in menda tudi pozabljen. Kampl se je marca 2017 vrnil v reprezentanco in zaigral pri porazu na Škotskem z 0:1 v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018.

Izkazalo se je, da je bila to tudi zadnja reprezentančna akcija, na kateri je bil pod vodstvom Katanca.

Tekma na Škotskem je bila edina, ki jo je v letu 2017 odigral za Slovenijo. | Foto: Reuters Tekma na Škotskem je bila edina, ki jo je v letu 2017 odigral za Slovenijo. Foto: Reuters

Junijsko kvalifikacijsko tekmo proti Malti (2:0) je izpustil zaradi poškodbe, septembra ga na kvalifikacijskih tekmah proti Slovaški (0:1) in Litvi (4:0) ni bilo, ker je urejal rekorden prestop iz Bayerja v RB Leipzig, vreden 20 milijonov evrov, medtem ko ga za poslovilni tekmi proti Angliji (0:1) in Škotski (2:2) Katanec sploh ni klical.

Kevin Kampl
Sportal Afera Kampl je pozabljena. Kevin, dobrodošel nazaj!

S Tomažem Kavčičem začel in z njim tudi odšel

"Vedno sem govoril, da bi rad igral za Slovenijo, tako je ostalo. Ko sem prvič zaigral v slovenskem dresu, sem bil najsrečnejši človek na svetu. Verjamem v to, da lahko Sloveniji dam še veliko. Prepričan sem o tem, da lahko skupaj spišemo lepo zgodbo. Pred reprezentanco je zelo svetla prihodnost, a le, če bomo dihali kot eno. Nogometaši, selektor, ljudje na zvezi, navijači," je potem Kampl povedal oktobra lani v odmevnem intervjuju na Sportalu in med vrsticami namignil, da bi bil zelo vesel, če bi bil za selektorja izbran Kavčič.

Kevin Kampl
Sportal Kevin Kampl in njegova ura sprave s slovensko javnostjo

To se je dva meseca pozneje tudi zgodilo in Kampl je marca letos na prvi zbor novega, zdaj že nekdanjega selektorja, na katerem se je, to smo ugotovili pozneje, rodila nova afera (Jan Oblak), prišel nasmejan. "Lepo je biti spet tu. Srečen sem, da sem nazaj," je povedal takrat in napovedal boljše čase.

Ob debiju Tomaža Kavčiča v Celovcu se je boril, a ni mogel preprečiti poraza proti Avstriji z 0:3. | Foto: Sportida Ob debiju Tomaža Kavčiča v Celovcu se je boril, a ni mogel preprečiti poraza proti Avstriji z 0:3. Foto: Sportida

Ni jih dočakal. Slovenija je izgubila prijateljski tekmi proti Avstrija (0:3) in Belorusiji (0:2), tudi Kampl pa ni igral najbolje.

Pri zmagi na junijski generalki za ligo narodov v Črni gori (2:0) ga ni bilo zaradi poškodbe, potem pa je septembra prišel na tekmo proti Bolgariji in bil med najboljšimi, predvsem pa najbolj borbenimi pri nesrečnem porazu v Stožicah v ligi narodov z 1:2.

Na tej tekmi je staknil tudi poškodbo, zaradi česar ga ni bilo zraven tri dni pozneje, ko so Slovenci doživeli še en nesrečen poraz na Cipru (1:2).

Kevin Kampl, Robert Berić
Sportal Kevin Kampl je srečen, da se je vrnil v reprezentanco #video

Najavil je, da bo novembra zraven, potem pa ...

Oktobra ga pri porazu na Norveškem z 0:2 in remiju s Ciprom (1:1) spet ni bilo zaradi zdravstvenih težav, a je prek enega izmed družabnih omrežij sporočil: "Se vidimo novembra!"

Besede ni držal. Medtem se je namreč predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović odločil, da naredi selektorski rez in odslovil Kavčiča. Takoj, ko se je to zgodilo, smo namignili, da utegne to pomeniti tudi konec Kamplove reprezentančne poti.

Vse kaže, da je bila septembrska tekma proti Bolgariji njegova zadnja v majici Slovenije. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Vse kaže, da je bila septembrska tekma proti Bolgariji njegova zadnja v majici Slovenije. Foto: Urban Urbanc/Sportida

"Kampla ni na seznamu, saj je sporočil, da končuje reprezentančno pot," so v uvodnem delu prve novinarske konference začasnega selektorja Igorja Benedejčiča sporočili z NZS in naše informacije potrdili.

Zgodba, od katere smo si obetali tako zelo veliko, se je končala po 27 nastopih in dveh zadetkih. Le nekaj več, kolikor jih je nogometaš zbral za slovensko mlado reprezentanco (17). Škoda, moralo bi biti povsem drugače …

Ne spreglejte