Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
18. 6. 2018,
8.30

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,00

Natisni članek

FIFA SP 2018

Ponedeljek, 18. 6. 2018, 8.30

5 let, 10 mesecev

Napoved 5. tekmovalnega dne SP 2018

Kaj nas čaka danes na SP 2018?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,00
Švedska 2018 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Danes bodo na ruskih zelenicah odigrane tri tekme, na katerih se bo svetovni javnosti prvič na SP 2018 predstavilo šest reprezentanc. Kot prvi se bosta ob 14. uri v drugi tekmi skupine F pomerili Švedska in Južna Koreja, tri ure pozneje se bosta na prvi tekmi skupine G spopadli Belgija in novinka Panama, zvečer pa se bosta predstavili še Tunizija in Anglija.

Vse o SP 2018

Švedska – Južna Koreja /danes ob 14.00/

Nižni Novgorod, kapaciteta 43.319, sodnik: Joel Aguilar (Salvador)

Verjetni začetni postavi:
Švedska (4-4-2): Olsen; Lustig, Granqvist, Lindelof, Augustinsson; Durmaz, Larsson, Ekdal, Forsberg; Toivonen, Berg
Južna Koreja (4-4-2): Kim Seung-gyu; Lee Yong, Kim Young-gwon, Jung Seung-hyun, Hong Chul; Son Heung-Min, Ki Sung-Yueng, Jung Woo-Young, Lee Seung-Woo; Hwang Hee-Chan, Kim Shin-Wook.

Napočil je trenutek za nastop Švedske na velikem tekmovanju, na katerem se bodo Skandinavci po dolgem času predstavili brez Zlatana Ibrahimovića. Karizmatični napadalec je zadnjič oblekel švedski dres na Euru 2016, kjer se Švedi niso preveč izkazali. V dodatnih kvalifikacijah za EP 2018 so brez zvezdnika bosansko-hrvaških korenin šokirali Italijo in nakazali, da je napočil čas za novo poglavje. Pri Južnokorejcih, ki so prejšnji mesec presenetljivo izgubili pripravljalno srečanje z zasedbo BiH (1:3), bo v središču zanimanja Son Heung-Min, napadalec Tottenhama.

Švedski navijači so se v Rusijo odpravili v velikem številu. | Foto: Reuters Švedski navijači so se v Rusijo odpravili v velikem številu. Foto: Reuters

Švedska je uspešnejša v medsebojnih tekmah. Dobila je dve, dve pa sta se končali z remijem. To bo njun prvi spopad na svetovnem prvenstvu. Zanimivo je, da Švedi že sedemkrat zapored niso dobili uvodne tekme na SP. Nazadnje so jo na domačih tleh leta 1958. Pri Azijcih je drugače. Na štirih uvodnih srečanjih sploh še niso izgubili, zmagali pa so kar trikrat.

Sportal Švedska
Sportal Južna Koreja

Švedski selektor Janne Andersson se je opravičil Južnokorejcem za vohunstvo, ko je bil eden izmed njegovih sodelavcev navzoč na treningu, zaprtem za javnost. Južnokorejci so si takrat nalašč menjali igralno opremo, da bi zmedli švedskega gosta.

Nižni Novgorod Štadion SP 2018 Rusija
Sportal Nižni Novgorod

Zmagovalec dvoboja bi si v skupini, ki je po nedeljski zmagi Mehike nad branilci svetovnega naslova Nemci ponudila največje presenečenje, priigral pomembne točke v boju za napredovanje.

Kaj pravi stavnica?

Stavnice v vlogo favorita postavljajo Švedsko. Kvota za zmago Srbije pri Športni loteriji je neprimerno nižja od tiste, ki jo ima Južna Koreja. Več o kvotah ...

 

Belgija - Panama /danes ob 17.00/

Soči, kapaciteta 44.287, sodnik: Janny Sikazwe (Zambija)

Verjetni začetni postavi:
Belgija (3-4-3): Courtois; Alderweireld, Boyata, Vertonghen; Meunier, De Bruyne, Witsel, Carrasco; Mertens, Lukaku, Hazard.
Južna Koreja (4-1-4-1): Penedo; Davis, Escobar, R.Torres, Murillo; Gomez; Barcenas, Godoy, Cooper, Rodriguez; Perez.

V uvodnem srečanju skupine G se bosta udarili Belgija in Panama. Rdeči vragi, 3. reprezentanca sveta na lestvici Fife (Panama je 55.), so veliki favoriti. V njihovih vrstah je ogromno zvezdnikov svetovnega leska, a se vseeno zavedajo, da bodo morali za zmago, ki jo pričakuje nogometni svet, nekaj pokazati tudi na igrišču.

Kako veliko dela bo imel danes belgijski vratar Thibaut Courtois? | Foto: Reuters Kako veliko dela bo imel danes belgijski vratar Thibaut Courtois? Foto: Reuters

''To je svetovno prvenstvo. Vsak udeleženec zna igrati,'' opozarja Dries Mertens, napadalec Napolija, ki se zaveda, da se je na tem prvenstvu že zgodilo nekaj presenečenj. Belgijski selektor Roberto Martinez zelo spoštuje novinca na SP 2018, ki je v kvalifikacijah priprl vrata na veliko tekmovanje dolgoletni redni udeleženki mundiala ZDA. ''Prva tekma na prvenstvu je vedno zahtevna,'' pojasnjuje španski trener.

Sportal Belgija
Sportal Panama

Panami naj bi največ težav povzročal trojec Romelu Lukaku (Manchester United), Eden Hazard (Chelsea) in Kevin de Bruyne (Manchester City), ki v klubskih dresih blesti na Otoku.  Zaradi zdravstvenih težav na uvodnih tekmah SP 2018 ne bo kapetana Vincenta Kompanyja.

Soči Štadion SP 2018 Rusija
Sportal Soči

Pred Panamo je zgodovinski trenutek, saj bo to njena prva tekma na največjem tekmovanju. Pred izkušenim selektorjem Hernanom Gomezom je velik dan, ki prinaša tekmo, v kateri nima česa izgubiti.

Kaj pravi stavnica?

Stavnice v vlogo favorita brez pomisleka postavljajo Belgijo. Kvota za zmago tretje reprezentance na svetovni jakostni lestvici Fife pri Športni loteriji je izjemno nizka in ne prinaša bogastva. Povsem drugače je s kvoto, ki jo ima debitantka na največjem tekmovanju iz Srednje Amerike. Več o kvotah ...

 

Tunizija - Anglija /danes ob 20.00/

Volgograd Arena, kapaciteta 43.713, sodnik: Wilmar Roldan (Kolumbija)

Verjetni začetni postavi:
Tunizija (4-2-3-1): Hassen; Bronn, Meriah, Syam Ben Youssef, Maaloul; Skhiri, Sassi; Badri, Khaoui, Sliti; Fakhreddine Ben Youssef.
Anglija (3-4-1-2): Pickford; Walker, Stones, Maguire; Trippier, Henderson, Alli, Young; Lingard; Sterling, Kane.

Trije levi, ki so v kvalifikacijah za SP 2018 brez poraza osvojili skupino, v kateri je bila tudi Slovenija (najbližje porazu so bili v Stožicah, ko sta jih rešila sreča in razigrani vratar Joe Hart, ki ga ni med potniki za SP 2018), v zgodovini svetovnih prvenstev še niso izgubili proti afriškemu tekmecu. Niz želijo nadaljevati. Ne le z remijem, ampak kar z zmago, ki bi Angliji pomagala k uresničitvi zadanega cilja, napredovanja med najboljših 16.

Druženje angleških in tunizijskih navijačev v Volgogradu. | Foto: Reuters Druženje angleških in tunizijskih navijačev v Volgogradu. Foto: Reuters

Anglija je edini udeleženec SP 2018, ki je prispel v Rusijo s 23 igralci iz domačega prvenstva. V kvalifikacijah so prejeli le tri zadetke, na visoki ravni pa so bili tudi na prijateljskih srečanjih z Nemčijo, Brazilijo in Nizozemsko, kjer so zadržali nedotaknjeno mrežo.

Sportal Anglija
Sportal Tunizija

Za zadetke bosta na prvi tekmi poskušala poskrbeti kapetan Harry Kane in Raheem Sterling, eden od zgolj dveh igralcev v začetni enajsterici, ki so nastopali tudi na SP 2014 v Braziliji. Drugi je kapetan Liverpoola Jordan Henderson.

Volgograd SP 2018
Sportal Volgograd

Tunizija je v pripravljalnem obdobju pred SP 2018 remizirala s Portugalsko in Turčijo, tesno pa izgubila proti Špancem (0:1). Tekmeca sta se pomerila le enkrat. Pred 20 leti je Anglija na tekmi SP 1998 v Marseillu, ki so jo zaznamovali navijaški izgredi otoških privržencev v francoskem pristanišču, zmagala z 2:0.

Kaj pravi stavnica?

Stavnice v vlogo favorita brez pomisleka postavljajo Anglijo. Kvota za zmago treh levov pri Športni loteriji je veliko nižja od tiste, ki jo ima predstavnica Afrike. Več o kvotah ...

Brazilija, Švica
Sportal Mehika šokirala svetovne prvake, spodrsnilo tudi Brazilcem
Ne spreglejte