Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
10. 11. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Benjamin Verbič Atletico Madrid Jan Oblak Jan Oblak slovenska nogometna reprezentanca kvalifikacije za SP 2018 nogomet

Četrtek, 10. 11. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Prvi zvezdnik Slovenije

Jan Oblak pravi, da ni zvezdnik: Sem samo navaden fant

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Jan Oblak, foto za top | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Sem samo navaden fant, ki igra nogomet, trenira in si prizadeva za to, da bi bil vsak dan boljši. Nisem zvezdnik," je po novi nagradi, ki jo je dobil v družbi največjih svetovnih nogometnih zvezdnikov, povedal Jan Oblak. Vratar, ki je trenutno najbolj cenjen slovenski nogometaš in vse bolj sili v ospredje v nogometnem svetu.

"Nagrada je dokaz, da delam dobro. Vsako priznanje prija in prinese motivacijo za naprej," je, medtem ko je dobival čestitke z vseh strani, govoril Jan Oblak. V zadnjem času na reprezentančne akcije prihaja kot največji zvezdnik slovenskega nogometa in eden izmed najbolj prepoznavnih slovenskih športnikov.

Ni čudno, saj skoraj vsakič, podobno kot tokrat, poskrbi, da je tako. Zdaj se je kar z Brda pri Kranju, kjer ima reprezentančne obveznosti, javil na podelitev v Madridu in poziral z nagrado za vratarja z najmanj prejetimi zadetki na tekmo v prejšnji sezoni v španski ligi. Priznanje zamora podeljuje priznani športni dnevnik Marca, ki ga bere dva milijona in pol Špancev.

Prejel ga je za odlično opravljeno delo v prejšnji sezoni, ko je na 38 tekmah prejel samo 18 golov in z vsega 0,47 prejetega gola v povprečju na tekmo izenačil 22 let star rekord Paca Liana, ki je Špancu v dresu Deportiva La Corune uspel v sezoni 1993/94.

Kljub vsem priznanjem ostaja skromen

Nagrada, ki jo je prejel nazadnje. | Foto: Twitter - Voranc Nagrada, ki jo je prejel nazadnje. Foto: Twitter - Voranc Pred mesecem dni je na polico v svojem domu ob nagradi za najboljšega vratarja lige prvakov v prejšnji sezoni in najboljšega vratarja portugalske lige, ki jo je dobil leta 2014, lahko postavil tudi priznanje za najboljšega vratarja španske lige v prejšnji sezoni.

"Seveda se bom trudil še naprej in upal, da bo v prihodnosti še več podobnih nagrad. To bi pomenilo, da sem še vedno na dobri poti," je skromno dejal eden izmed zvezdnikov madridskega Atletica, ki je letos nastopil v finalu lige prvakov.

Je tretji najdražji vratar na tem svetu. Vreden je 35 milijonov evrov, kar je slovenski rekord. Ni dvoma, da gre za enega najbolj, če ne celo najbolj vročega slovenskega športnika ta hip. Tudi zato, ker daje vtis, da bo v prihodnosti še boljši. Moral bi biti. Letos je dopolnil šele 23 let.

Občudujejo ga tudi soigralci, mlajšim je pokazal pot

Oblaka seveda občudujejo tudi njegovi soigralci v reprezentanci. Predvsem mlajšim je verjetno vzor, saj jim je pokazal pot do uspeha. "Ponosni smo nanj. Igra res neverjetno, v zadnjem času je odskočil in pristal v vrhu svetovnega nogometa," je o vratarju Slovenije povedal eden izmed njih, Benjamin Verbič. "Ko imaš v ekipi vratarja, ki spada med najboljše na svetu, je veliko lažje," je priznal nogometaš danskega prvaka Köbenhavna.

"O tem, kako me dojema okolica, nikoli nisem razmišljal. Nisem nobena zvezda. Sem normalen človek, normalen fant. Igram nogomet, treniram vsak dan in se trudim po svojih najboljših močeh. Ne vem pa, kako me vidijo preostali," je odgovoril vratar, ki je s 16 milijonov evrov vrednim prestopom iz lizbonske Benfice v Atletico poskrbel za še en rekord. Postal je najdražji vratar v zgodovini španske lige.

Pred njim je svetla prihodnost, a je že zdaj v nogometu na najvišji ravni dosegel veliko. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Pred njim je svetla prihodnost, a je že zdaj v nogometu na najvišji ravni dosegel veliko. Foto: Žiga Zupan/Sportida Star je 23 let, a je osvojil že marsikaj

To pa še ni vse, s čimer se lahko pohvali. Osvojil je tudi kar nekaj lovorik. Na Portugalskem je bil državni prvak, osvojil je tudi dva pokala. Vse v letu 2014, v katerem je igral tudi v finalu lige Europa. Istega leta je osvojil tudi do zdaj svojo edino lovoriko v Španiji. Z Atleticom je zmagal v tamkajšnjem superpokalu.

Z Madridčani je bil dvakrat tretji v prvenstvu, igral v četrtfinalu lige prvakov in v zaključku prejšnje sezone v tem tekmovanju s soigralci obstal na pragu raja. V velikem finalu je proti mestnemu tekmecu Realu izgubil šele po enajstmetrovkah in zapravil priložnost, da bi kot prvi Slovenec postal evropski prvak na igrišču (Rene Krhin in Vid Belec sta to postala z milanskim Interjem leta 2010, a v finalu nista igrala).

Številna priznanja, številne lovorike, 21 nastopov v ligi prvakov, tretja sezona igranja nogometa na najvišji ravni, dva velika finala evropskih tekmovanj, čeprav je še mladenič. Najboljše šele prihaja.


Pred tekmo z Malto:

Ne spreglejte