Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
13. 11. 2013,
17.27

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Samir Handanović Srečko Katanec Zlatko Zahović Boštjan Cesar

Sreda, 13. 11. 2013, 17.27

7 let, 12 mesecev

Handanović kljub molku jasno odgovoril

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sredin seznam Srečka Katanca za prijateljsko tekmo proti Kanadi je dal jasen odgovor na vprašanje, ali bo Samir Handanović v prihodnosti še branil za Slovenijo.

Pred časom, ko je bil selektor še Slaviša Stojanović, je najboljši in najbolj cenjeni slovenski nogometaš zadnjih let prav v pogovoru za Sportal presenetil in naznanil, da se bo morda poslovil od reprezentančnega dresa. Predčasno, seveda. Pred njim je namreč še vrsto let branjenja na vrhunskem nivoju, zato bi bilo njegovo slovo seveda šokantno, pa čeprav imamo v ozadju še kar nekaj zelo obetavnih vratarjev in jih ni malo takšnih, ki so prepričani, da se njegov odhod ne bi poznal. Kar seveda ni res. Medtem Samir Handanović ni spregovoril za medije, kaj šele, da bi se izjasnil o pereči temi, hkrati pa je v zadnjih nastopih v dresu izbrane vrste dokazal, kako zelo pomemben je. V zaključku kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014 je bil ob Milivoju Novakoviću brez dvoma prvo ime slovenske vrste, zato smo z velikim zanimanjem čakali razplet njegove nadaljnje usode v izbrani vrsti.

Jasen znak že avgusta na Finskem

Zdaj ko se je znašel na seznamu za prihajajočo reprezentančno akcijo, ki je pravzaprav prva pripravljalna za naslednje kvalifikacije, ko se bodo najboljši slovenski nogometaši potegovali za nastop na evropskem prvenstvu 2016, je več ali manj jasno, da bo lahko Slovenija tudi v prihodnosti računala nanj. Da bo tako, je bilo slutiti že nekaj časa. Pravzaprav od takrat, ko je na selektorsko klop sedel Katanec – pa čeprav je bil prav on tisti, ki mu je "odvzel" kapetanski trak –, ki se z vprašanjem, ali bo v prihodnosti še lahko računal na mlajšega izmed bratrancev Handanović, nikoli ni preveč ukvarjal. Tudi zato, ker je zvezdnik milanskega Interja selektorju že poleti dajal jasne znake, da lahko izbrana vrsta nanj računa tudi v prihodnosti.

Širši javnosti ne preveč znano, a še kako pomembno potrdilo v tej zgodbi je Handanović selektorju dal poleti. Takrat je selektor Handanovića poklical v ZDA, kjer je bil na pripravah s klubskimi soigralci, in Ljubljančanu ponudil, da lahko mirne volje ostane tam in ga bo na avgustovski prijateljski tekmi proti Finski brez najmanjših težav pogrešil. Ljubljančan ponudbe ni sprejel, pač pa pripotoval na drug konec sveta in reprezentanci pomagal na tekmi, na kateri njegova prisotnost za izbrano vrsto prav gotovo ni bila preveč pomembna. Jasen znak, da bo še naprej branil vrata Slovenije, za katero je do zdaj zbral že kar 68 nastopov.

Bo prvi, ki bo preskočil stotico?

V zdajšnji reprezentanci ima več nastopov zgolj kapetan Boštjan Cesar in jasno je, da bo – če ne bo kakšnih nepričakovanih dogodkov – prav 29-letni izkušeni vratar tisti, ki se bo prej ali slej ponašal z največ nastopi v zgodovini slovenske reprezentance. Zdaj je na vrhu Zlatko Zahović, ki je odigral 80 tekem. Verjetno bo tisti, ki bo kot prvi prehitel legendarnega Mariborčana, kljub vsemu kapetan Cesar, a prej ali slej bo rekord naskakoval tudi Handanović. Vratarska vloga je specifična, izkušeni reprezentant, ki je na tržnici trenutno daleč najbolj cenjen od vseh slovenskih nogometašev, šele prihaja v leta, ko naj bi pokazal največ. Ne bi bilo presenečenje, če bi kot prvi v zgodovini izbrane vrste vstopil v elitni klub nogometašev, ki se lahko pohvalijo s 100 ali več nastopi v dresu svoje države.

Ne spreglejte