Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
1. 11. 2010,
10.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 11. 2010, 10.48

8 let

Brest, Lazio in Borussia nagajajo velikim

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Če v španskem in angleškem prvenstvu prevladujejo favoriti, je drugod nekoliko drugače. V Franciji preseneča Brest, v Italiji z vrha noče sestopiti Lazio, v Nemčiji se smeji navijačem Borussie.

Na Otoku so največji poraženci 10. kroga nogometaši Manchester Cityja. Nepričakovano so si privoščili spodrsljaj pri ''volkovih'' in povečali zaostanek za mogočno trojico - Chelseajem, Arsenalom in mestnim tekmecem Unitedom. Londonski ''modri'' so pri ''gusarjih'' v Blackburnu prvič v tej sezoni lovili zaostanek, iz zagate pa jih je rešil srbski branilec Branislav Ivanović. Do zadnjih sekund so se v londonskem obračunu za usodo ljubljencev tresli tudi navijači ''topničarjev'', derbi v ''gledališču sanj'' pa je odločil nevsakdanji zadetek v 86. minuti, ko je Portugalec Nani zvito izkoristil naivnost vratarja Tottenhama Heurelha Gomesa. Konec tedna je po dolgem času razveselil privržence obeh klubov iz Liverpoola. Everton je z zmago nad Stoke Cityjem niz neporaženosti podaljšal na pet tekem, ''rdeči'' pa so Boltonu prizadejali prvi domači poraz v tej sezoni, hkrati pa se na lestvici povzdignili na 12. mesto. Se tako kriza dokončno poslavlja z Anfielda?

Močno deževje v južni Franciji je konec minulega tedna ''odneslo'' dvoboj za sladokusce, vsaj kar se tiče ljubiteljev ''le championnata''. Marseille bi moral na Velodromu pričakati Rennes, a je narava pokazala zobe. Prisilni počitek dveh ekip z vrha lestvice je izkoristil Brest in se z dragoceno zmago nad St. Etiennom zavihtel na prvo mesto. Nogometaši, ki so še v minuli sezoni nastopali v drugi ligi, v najvišjem razredu pa so se znašli šele četrtič v 107-letni klubski zgodovini, v zadnjih osmih nastopih niso prejeli niti enega zadetka. Brest je leta 1991 zaradi finančnih težav neslavno poniknil, sedaj pa se je vrnil na veličastnen način. Lyon nadaljuje z osvajanjem točk. Po zmagi nad Sochauxjem je nezadovoljstva navijačev nad skromnim začetkom vedno manj, ''levi'' pa so se povzpeli na osmo mesto. Na podoben način razvajajo svoje privržence tudi v Auxerru. Razlike v Franciji so med klubi izjemno majhne. Tako ima drugouvrščeni Rennes (s tekmo manj) pred 17. Nico le šest točk prednosti.

V prestižnem srečanju dveh velikanov italijanskega nogometa, ki sta v zadnjih sezonah v senci Interja, Milana in Juventusa, so krajšo potegnili gostitelji. Čeprav so se zanašali na ''atomski'' napad, so proti ''stari dami'' ostali brez streliva, Torinčanom pa je polepšal dan predvsem dosežek 35-letnega veterana Alessandra del Piera. Nekdanji italijanski reprezentant je dosegel namreč že 179. zadetek v Serie A, s tem pa postal najboljši strelec Juventusa v omenjenem tekmovanju vseh časov. Poraz Milana je izkoristil mestni tekmec Inter, ki je že v petek osvojil tri točke v Genovi, na vodilnem mestu pa je še vedno trdno zasidran Lazio. Tokrat sta ''nebeško-modre'' na zahtevnem gostovanju v Palermu, navkljub igralcu manj v zadnjih 15 minutah, rešila atraktivni strelec Andre Dias in zanesljivi vratar Fernando Muslera. Sampdoria je brez kaznovanega asa Antonia Cassana, ki se je pred dnevi zapletel v besedno vojno s klubskim predsednikom, ugnala Ceseno in ohranila stik z vodilnimi mesti, kjer po zmagi nad Brescio, v polno je zadel Ezequiel Lavezzi, vztraja tudi Napoli.

Veliki derbi bundeslige za vodilno mesto, le kdo bi pred začetkom sezone pomislil, da ga bosta v 10. krogu zakrivila prav Mainz in Borussia Dortmund, se je razpletel po željah ''rumeno-črnih''. Nekdanji evropski prvaki so pod vodstvom Jürgena Kloppa v gosteh nadigrali največje presenečenje te sezone, se ponovno dokopali prvega mesta, tretjeuvrščeni Hoffenheim, ki je v nedeljo v zastrašujoči predstavi pometel s Hannovrom (4 : 0), za vrhom zaostaja že sedem točk. Razpredelnica nemškega prvenstva tako po desetih nastopih izpostavlja dva soimenjaka. Vodilno Borussio iz Dortmund in zadnjeuvrščeno iz Mönchengladbacha. Köln je po dramatični zmagi nad Hamburžani zapustil nezaželeno zadnje mesto, Bayer Leverkusen je zavil v črno Veltins Areno, ki v tej sezoni še ni dočakala domače zmage Schalkeja, Bayern pa je svojo nalogo z odliko opravil že v petek, nadigral Freiburg in se na lestvici prebil na sedmo mesto. Bavarci se počasi, a zanesljivo bližajo vodilnim mestom.

Statistika obračunov med Barcelono in Sevillo v katalonski prestolnici je napovedovala visoko zmago branilcev španskega naslova. In ni se zmotila. Po dveh zmagah ''Barce'' s 4:0, so razigrani izbranci Josepa Guardiole v soboto dosegli še zadetek več in nebogljene Andaluzijce odpravili domov s sramotno ''petardo''. Spektakularno predstavo sta začinila dvakratna strelca Lionel Messi in David Villa. Nekdanji napadalec Valencie se očitno vrača v strelsko formo, kar ne bo všeč branilcem preostalih španskih tekmecev, ki imajo v zadnjih sezonah z njim ogromne težave. Real Madrid je ohranil vodilno mesto in točko prednosti pred Barcelono z zmago v Alicanteju. Hercules, ki je pred tedni razžalostil Camp Nou, je po zadetku Davida Trezegueta napovedal novo senzacijo, ki pa je v nadaljevanju srečanja zbledela. Ko je Jose Mourinho med polčasom premestil nekaj izbrancev, je na igrišče stopila samozavestna četa ''belih baletnikov'', znova je zablestel Cristiano Ronaldo. Z 11 zadetki neizpodbitni kralj strelcev. Del svojega mojstrstva je dokazal tudi Karim Benzema. Villarreal in Valencia sta osvojila točko, s tem pa se je tudi povečal zaostanek za fantastičnim vodilnim dvojcem.

Ne spreglejte