Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 2. 2014,
14.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 2. 2014, 14.03

8 let

Branilci naslova, Chelsea in madridska kluba ostajajo v boju za evropski prestol

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po Real Madridu in Chelseaju sta se v polfinale lige prvakov uvrstila tudi Atletico iz Madrida, ki je izločil Barcelono ter branilec naslova Bayern.

Bayern je na povratni tekmi proti Manchester Unitedu upravičil vlogo favorita. Kljub vodstvu angleškega kluba po golu Patrica Evraja, je sledil odločen odgovor Bavarcev, ki so v le nekaj minutah z goli Maria Mandžukića, Thomasa Müllerja in Arjena Robbna poskrbeli za preobrat in na koncu celo za prepričljivo napredovanje. Zasedba Pepa Guardiole bo kot prva skušala ubraniti naslov v ligi prvakov.

Španski obračun na Vicente Calderonu je pripadel Atleticu, ki si je že na Camp Nouu priboril neodločen izid in bo šele po letu 1974 igral polfinale. Atletico in Barcelona sta v tej sezoni odigrala že peto tekmo in prvič se tekma ni končala brez zmagovalca. Odločilen je bil začetek tekme. Atletico, ki je igral celo brez svojega najboljšega igralca Diega Coste, je močno pritisnil, imel tudi tri vratnice, edini gol na tekmi pa je zabil Koke. Barcelone tako po šestih sezonah ne bo v polfinalu, kjer pa bosta dva madridska kluba.

Kdo bi si pred začetkom torkovih povratnih tekem polfinala mislil, da bomo spremljali tako dramatični tekmi. V Londonu še morda, v Dortmundu prav gotovo ne. Na Stamford Bridgu je Chelsea lovil visoko prednost PSG iz Pariza (3:1), a so bili gostje močno oslabljeni, saj niso mogli računati na z naskokom prvega zvezdnika Zlatana Ibrahimovića.

Ko se je že na začetku tekme poškodoval prvi as Chelseaja Eden Hazard, so se Londončani prav gotovo bali, da jim ne bo uspelo. Toda usoda je želela, da je prav Andre Schürrle, ki je na igrišče prišel namesto Belgijca, v 32. minuti zadel za vodstvo Londončanov z 1:0. To je bil tudi izid prvega polčasa.

V drugem delu igre je Chelsea pritiskal z vsemi močmi, imel ogromno priložnost, dvakrat zatresel okvir vrat, a ni zadel vse do konca tekme, do 87. minute. Takrat je junak večera postal še en rezervist, Afričan Demba Ba, ki v tej sezoni ne igra skorajda nič, tokrat pa je zadel za polfinale.

Parižani so pritiskali za gol, ki bi jih popeljal med najboljše štiri, imeli prav v zadnji akciji lepo priložnost, a je nevaren poizkus Marquinosa zaustavil domači vratar Petr Čech, in Jose Mourinho je lahko začel proslavljati novo uvrstitev v polfinale elitne evropske nogometne lige.

Real je zapravil enajstmetrovko, potem se je začelo ...

V Dortmundu se je skorajda zgodil čudež. Resda je Real igral brez z naskokom najboljšega strelca Cristiana Ronalda, a vseeno nihče ni pričakoval, da bodo Madridčani do zadnjega trepetali za polfinale.

Toliko bolj ne po 15 minutah igre, ko je glavni sodnik tekme, Slovenec Damir Skomina, pokazal na enajstmetrovko v korist Reala. Toda ko je Angel Di Maria zapravil strel z bele točke, se je začelo.

Domači zvezdnik Marco Reus je v 24. minuti zadel za 1:0, v 37. pa za 2:0. Borussia je za izničenje visoke prednosti španskega velikana potrebovala le še gol. Dortmundčani so pritiskali, a tudi Real je imel ogromno priložnosti, ki pa jih je uspešno ustavljal domači vratar Roman Weidenfeller in po zadnjem sodnikovem žvižgu so se napredovanja med najboljše štiri veselili gostje.

Nemcem so se uspešno maščevali za boleč poraz v polfinalu pred letom dni in ohranili sanje o jubilejnem desetem evropskem naslovu, na katerega čakajo že vrsto let.

Sklepno dejanje lige prvakov, veliki finale, bo 24. maja gostil štadion Luz v Lizboni, žreb polfinalnih parov pa bo ta petek ob 12. uri.

Ne spreglejte