Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
6. 2. 2013,
6.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Valter Birsa Srečko Katanec

Sreda, 6. 2. 2013, 6.55

8 let

Birsa: Moramo dokazati, da še znamo

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Valter Birsa v dresu Torina kaže dobro formo, a igra manj od pričakovanj. Pri 26 letih sodi med najbolj izkušene v slovenski reprezentanci, ki ga zelo potrebuje.

Leta 2010 je bil najboljši slovenski nogometaš, potem je šla njegova pot navzdol. Ko je pred letom in pol iz Francije prestopil v Italijo, se je zdelo, da je storil pravi korak. Nogomet je nepredvidljiv, izkazalo se je ravno obratno. Sezona v dresu Genoe je bila zanj izgubljena, pred začetkom te sezone je prestopil v Torino. Tudi na severu Italije se zgodba zanj ni začela najbolje. Ravno takrat, ko je bilo najbolj pomembno, se je poškodoval. Zato je na pravo priložnost čakal kar nekaj časa. Ko jo je dočakal, jo je izkoristil, a – nad tem je presenečen tudi sam -, v zadnjem času igral manj od pričakovanj. ''Tukaj sem, a me ni, bi rekel,'' je bila prispodoba, s katero je postregel, ko smo ga povprašali o klubskem statusu. ''Dejstvo je, da nisem zadovoljen s statusom, ki ga imam. Zadovoljen sem s tem, kar sem pokazal, ko sem dobil priložnost. Tega, da kljub temu ne igram dovolj, seveda nisem sprejel z navdušenjem, a to je pač nogomet. Treba je iti naprej in sprejeti to, kar se ti dogaja. Ni vedno vse tako, kot si želiš,'' je realen Valter Birsa, ki je v tej sezoni zbral enajst prvenstvenih nastopov in bil le trikrat v začetni enajsterici Torina, ki je trenutno na enajstem mestu italijanske prvoligaške razpredelnice. Statistika – glede na malo priložnosti, ki jih je dobil -, ni slaba. Zadetek in tri podaje. Vse je zbral v uspešnem nizu pred nekaj tedni, v zadnjih treh krogih pa spet dobil le ''drobtinice''. S klopi je na igrišče prihajal ob koncu tekem. ''Tudi sam se čudim, zakaj je tako, a o tem očitno odloča več ljudi, sam pa nisem tak človek, ki bi zahteval konkretne odgovore in bi bil, kar se tiče tega, agresiven. Tako se v klubu pač odločajo, tega ne morem spremeniti. Lahko se le še bolj potrudim ter na treningih in tekmah, na katerih igram, skušam narediti čim več. Pričakujem, da bo v prihodnosti bolje. Kolikor sem uspel videti v januarskem prestopnem roku, me pri Torinu ne nameravajo prodati, z menoj imajo očitno še načrte, zato sem optimist,'' sporoča 26-letni nogometaš. Upajmo, da bo res uredil klubski status. Če ga bo, bo to velik plus za reprezentanco. Ko je bil v pravi formi, je bil vselej med njenimi najboljšimi nogometaši.

Naj se spet začne pisati zgodba, ki smo jo že imeli

In prav reprezentanca je tista, ki je zdaj v središču pozornosti. Nekdanji biser novogoriške nogometne šole je očitno v resnih načrtih novega selektorja. Srečko Katanec ga bo na današnji prijateljski tekmi proti Bosni in Hercegovini postavil v začetno enajsterico, podobno lahko pričakujemo tudi v prihodnosti. Pred začetkom drugega selektorskega Katančevega mandata so navijači v velikem pričakovanju in prepričani, da bodo s priljubljenim trenerjem prišli tudi boljši rezultati. ''Tudi sam pričakujem boljše rezultate. Verjamem, da se bo vse skupaj spet začelo odvijati na bolje. Da bomo imeli tudi več sreče. Da se bo spet začela pisati uspešna zgodba, ki smo jo v preteklosti že pisali,'' pravi nogometaš, ki je šele na sredini reprezentančne poti, a se lahko pohvali že s kar 57 nastopi v članski izbrani vrsti, v dresu katere je zabil tudi tri gole.

Vesel, da se je vrnila pozitivna energija

''Selektor bo na tej reprezentančni akciji videl, s čim razpolaga in se odločil, kako igrati v prihodnosti. Kdor bo izkoristil priložnost, bo igral, drugi ne bodo. To so stvari, ki so normalne. Selektorju moramo zaupati in vsi, od prvega do zadnjega, izpolnjevati njegove naloge. Če bo tako, se ne bojim za rezultat,'' pravi Birsa, ki bo drevi spet zavzel mesto na desnem krilnem položaju in zaigral pred polnimi tribunami štadiona v Stožicah. ''Vesel sem, da se je med navijače s prihodom Katanca spet naselila pozitivna energija. Rekel bi, da mi potrebujemo Srečka, on pa nas. Če bomo držali skupaj, lahko spet naredimo kaj dobrega,'' je o novem selektorju še povedal strelec zadetka pri remiju proti ZDA na svetovnem prvenstvu leta 2010. Zdaj je pred Slovenijo nov izziv. Tekma proti Bosni in Hercegovini, ki premore nekaj zvezdnikov najvišjega evropskega formata. ''Pričakujem dobro tekmo. Nasprotnik je zelo dober, tega ne skrivamo. Tudi mi smo že pokazali, da znamo igrati nogomet, zato upam, da bodo navijači uživali. Moramo se boriti in dokazati, da še znamo. Tekma proti Bosni in Hercegovini je zelo pomembna. Lahko bi bila začetek nečesa novega, nečesa boljšega. Upam, da bo res tako,'' je za konec še povedal Birsa.

Ne spreglejte