Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
21. 3. 2013,
22.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Srečko Katanec

Četrtek, 21. 3. 2013, 22.25

8 let

Birsa je nared, Katanec ostaja skrivnosten

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Manj kot 24 ur časa loči Srečka Katanca od prve kvalifikacijske tekme v drugem mandatu na klopi Slovenije. Pred tekmo z Islandijo je še zadnjič stopil pred sedmo silo.

Slovenija je pri dnu skupine E kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014. V štirih tekmah je osvojila le tri točke. Se bo po petkovi tekmi z Islandijo priključila boju za drugo mesto ali bo dokončno pozabila na sanje o nastopu v Braziliji? Vprašanje, ki si ga v teh dneh zastavlja celotna slovenska športna javnost. Pred petkovo tekmo, ki se bo začela ob 18. uri, je selektor, ki se z nogometaši pripravlja vse od nedelje, razkril pričakovanja in ocenil opravljeno v petih dneh priprav. ''Priprave so bile dobre. Fantje so delali zavzeto in dobro. Smo optimistični, a se zavedamo, da še zdaleč ne bo lahko,'' so bile prve besede, s katerimi je druženje s predstavniki sedme sile začel Srečko Katanec na četrtkovi novinarski konferenci, po kateri so slovenski reprezentanti prvič in tudi zadnjič trenirali na zelenici v Stožicah. S kakšno postavo in postavitvijo se bo lotil Islandcev, ni želel razkriti. ''Boste že videli, ko bodo igralci pritekli na igrišče. Sicer pa je dejstvo, da ne igrajo sistemi, pač pa igralci. Najbolj pomembno je le, kako bodo igrali nogometaši in ne to, v kakšni postavitvi bodo na igrišču. Najboljši sistem je tako ali tako tisti, v katerem napada čim večje število nogometašev in se jih čim več tudi brani. To je idealno, seveda pa je kaj takega umetnost doseči,'' se je konkretnemu odgovoru na vprašanje izmaknil Katanec in nadaljeval: ''Sicer pa je pred nami še en trening in še cela noč. Kdo ve, kaj se lahko še zgodi. Do tekme je kljub vsemu še nekaj časa. Dejstvo pa je, da so pomembni vsi, ki so z nami. Tekmo lahko odloči tudi tisti, ki na igrišču prebije 15 minut ali pol ure. Vsi, ki so v reprezentanci, se morajo zavedati, da so tukaj zato, ker računam nanje. Seveda pa vsi ne morejo igrati od prve minute.''

Bo selektor torej igral s štirimi branilci ali tremi? Z dvema napadalcema ali enim? Odgovor bomo dobili šele približno uro pred tekmo, ki je v očeh mnogih prelomna. Tudi selektor čuti pritisk, a se z njim ne obremenjuje preveč. ''Jaz vedno čutim pritisk. Pred vsako tekmo sem nervozen in si želim zmagati. Ni pa to zadnja tekma. Je peta v teh kvalifikacijah, pet nas jih še čaka. Že pred temi kvalifikacijami se je v javnosti ustvaril vtis, da moramo nekaj narediti. Ustvarjal se je pritisk, ki je lahko, če nisi na pravem nivoju, usoden. Sam se ne obremenjujem z rezultatom in fantom nikoli ne govorim, da morajo zmagati. Želim si le, da odigrajo tako, kot smo se dogovorili. Da delajo to, kar smo delali na treningih. Morajo dati vse od sebe in igrišče zapustiti z dvignjenimi glavami. Morajo zorati Stožice, pa naj jih potem popravljajo tisti, ki so odgovorni za to,'' je s šaljivo prispodobo postregel Katanec, ki prav tako noče razmišljati o tem, kaj bo sledilo, če Slovenija v petek ne bo zmagala.

V nobenem primeru se ne bo zgodilo nič drastičnega

Logično bi bilo namreč pričakovati, da se bo začela graditi reprezentanca za prihodnje kvalifikacije, kar bi seveda pomenilo, da bi se selektor nekaterim starejšim nogometašem zahvalil za sodelovanje. ''Ne razmišljam o tem, kaj bo, če izgubimo, kot tudi ne o tem, kaj bo, če zmagamo. Ne glede na to, kaj se bo zgodilo, bom s sodelavci še naprej delal svoje delo, tako kot ga najbolje znam. Še naprej bomo spremljali vse nogometaše in iz teh, ki so na voljo, skušali sestaviti najboljši možen mozaik. Mi žal nismo Brazilija in niti Španija ne, zato se ne moremo kar tako čez noč odreči vsakomur, ki je star 30 ali več let. Nič drastičnega se ne bo spremenilo v nobenem primeru. Verjemite mi. Sobota bo zgolj nov dan. Seveda pa upam, da bomo imeli tri točke,'' se je razgovoril selektor, ki je nekaj besed namenil tudi Islandiji, ki jo vodi dolgoletni nekdanji selektor Švedske Lars Lagerbäck.

''Islandija je reprezentanca, ki se je ne bojim, a jo zelo spoštujem. Islandci tečejo, se borijo in si pomagajo med seboj. To je pri manjših reprezentancah, med katere prav gotovo sodi tudi Slovenija, najbolj pomembno. Islandci bodo zagotovo zelo agresivni. Napadali nas bodo s štirimi ali več nogometaši. Na to bomo seveda morali biti pazljivi. Je pa jasno, da bodo s tem odpirali kar nekaj prostora za naše napadalce, kar moramo seveda izkoristiti. Ne glede na vse, prepričan sem, da bomo gledali zelo zanimivo tekmo. Ne bo pa tu lepega nogometa, tega naj navijači ne pričakujejo. Upam, da se bodo zbrali v velikem številu, predvsem pa si želim, da bi navijali pozitivno. Da mojim nogometašem ne bodo žvižgali že takoj po prvi napaki. Napake prav gotovo bodo, a te so sestavni del nogometa. Morali pa se bomo potruditi, da jih bo čim manj. Če bo tako, bomo veliko bližje uspehu,'' je pogovor sklenil Katanec, ki je Slovenijo doslej vodil v dveh kvalifikacijskih ciklusih. Za evropsko prvenstvo 2000 in svetovno prvenstvo 2002. Oba je zaključil s sanjskim uspehom. Z uvrstitvijo na zaključni turnir. Kako bo tokrat, ko je na klop sedel sredi kvalifikacij in v trenutku, ko je Slovenija v sila kočljivem položaju? Prvi odgovor bomo dobili že v petkovih poznih večernih urah.

Ne spreglejte