Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
17. 2. 2010,
7.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 17. 2. 2010, 7.51

8 let

Bayern mika 13. zaporedna zmaga

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Drevi bosta odigrani še dve tekmi osmine finala lige prvakov. Bosta Porto in Bayern izkoristila številne težave, ki so oslabile vrste Arsenala in Fiorentine? Povratna dvoboja 9. marca.

Wengerjeva ''bolnišnica'' je prispela na Portugalsko brez sedmih prvokategornikov. Drevi za nastop ne bodo kandidirali Andrej Aršavin (stegenska mišica), Robin van Persie (gleženj), Eduardo (stegenska mišica) - zaradi odsotnosti treh napadalcev bo strateg Londončanov prisiljen na kar nekaj sprememb, morda bo dobil priložnost tudi še ne povsem pripravljeni Carlos Vela (koleno). Manjkali bodo tudi Alex Song (koleno), William Gallas (hrbet), Manuel Almunia (prst) in Kieran Gibbs (noga).

Pri Londončanih pa navkljub zdesetkani postavi še vedno ne manjka resničnih nogometnih velemojstrov. Portugalci bodo najbolj pazili na 22-letnega kapetana Cesca Fabregasa, kar poudarja tudi kapetan ''zmajev''. ''Arsenal igra zelo napadalno, njegov najbolj pomemben člen pa je Fabregas. On vodi in razporeja soigralce, zato moramo zaustaviti najprej njega,'' je prepričan Bruno Alves, ki še ni pozabil zadetka, ki je v minuli sezoni končal v mreži Londončanov. Takrat je Porto ugnal ''topničarje'' z 2:0. Podobnega razpleta bi se pri portugalskem prvaku zelo razveselili, navijači Arsenala pa bi doživeli nov udarec, saj so v prvenstvu že ''usodno'' zaostali za vnetima tekmecema (Manchester United in Chelsea), možnih lovorik, ki so se v zadnjih letih izogibale vitrin londonskega kluba, pa je na razpolago vedno manj.

Trener Porta Jesualdo Ferreira je za največji cilj izpostavil nedotaknjeno mrežo. ''Če ne bomo prejeli zadetka, bomo veliko bližje želenemu preboju med osem najboljših.'' Pričakuje odprto in atraktivno tekmo, ki naj bi zadovoljila okus gledalcev, vesel je tudi dobre pripravljenosti Raula Meileresa in Hulka, dveh pomembnih in izkušenih členov. Dvoboj bosta s tribun spremljala poškodovana Ernesto Farias (koleno) in Cristian Rodriguez (stegno), Ruben Micael pa naj bi bil navkljub bolečinam v rami, ki jih je staknil konec tedna v prvenstveni tekmi z Leixoesom, nared. Pri Londončanih naj bi se v začetni postavi znašel izkušeni Sol Campbell. Dolgoletni temnopolti angleški reprezenant naj bi v branilskih vrstah nadomestil izostanek Gallasa. Francoski strokovnjak Arsene Wenger je Porto primerjal z Arsenalom. ''Ima zelo dobro razvito mrežo iskalcev mladih talentov in pravih prestopov ob pravem času. Zavedamo se kvalitete tekmeca.''

Bayern je navijače razvadil z dvanajstimi zaporednimi zmagami. Louis van Gaal je po neprepričljivem začetnem obdobju našel recept, kako zagnati motor bavarskega velikana.

V domačem prvenstvu je na vrhu lestvice ujel še vedno neporaženi Bayer Leverkusen, v ligi prvakov z izjemnim zaključkom pokvaril načrte torinski ''stari dami'', zdaj pa bo skušal iz tekmovanja pahniti še enega italijanskega predstavnika, Fiorentino. Samozavest nemškega kluba je na visoki ravni, v Münchnu vlada mnenje, da tudi po zaslugi odličnih priprav v Dubaju. ''Fiorentina je odlična ekipa. V to sem se prepričal na tekmi z Romo. Edina njena težava v tem trenutku je neučinkovitost v napadu, a se lahko stvari v nogometu hitro spremenijo. Dokaz je naše gostovanje pri Juventusu,'' sporoča nizozemski trenerski lisjak, ki bi bil presrečen že s tesno domačo zmago 1:0. Pri gostiteljih je vprašljiv le nastop ''rezervnega'' napadalca Miroslava Kloseja, ki se otepa težav z gležnjem.

''Vijolice'' se bodo na veličastni Allianz Areni predstavile brez najboljšega igralca Adriana Mutuja, ki mora v najbolj neprimernem trenutku za evropske ambicije kluba zaradi nove afere glede uporabe prepovedanih sredstev prisilno počivati, poleg romunskega asa bodo manjkali še poškodovani Cristiano Zanetti (koleno), Alessandro Gamberini (rama) in Mario Santana (mečnica). ''Za trenutek moramo izbrisati iz glav neprepričljive predstave iz italijanskega prvenstva. Igralcem zaupam, v zadnjih dneh so pokazali veliko pozitivne volje. Morda bo tekma v Münchnu prinesla prelomno točko,'' se nadeja trener moštva iz Firenc, Cesare Prandelli, ki bo skušal priti do ugodnega rezultata v gosteh s previdno in disciplinirano igro, veliko pa si obeta tudi od povratnega dvoboja pred domačim občinstvom v prestolnici Toskane.

Ne spreglejte