Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
14. 5. 2013,
20.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 14. 5. 2013, 20.16

8 let

Abramovič sanja o evropskem ''jackpotu''

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Angleški klubski velikan Chelsea je pred novim uspehom v razkošnem obdobju, začinjenim s finančnimi injekcijami Romana Abramoviča. Lahko postane šele četrti klub v Evropi, ki bi osvojil ''jackpot''.

Chelsea bi lahko v sredo zvečer postal prvi klub v zgodovini, ki bi takoj po naslovu evropskega prvaka osvojil še drugo, manj ugledno tekmovanje. V tem primeru ligo Europa. Če bodo ''modri'' zmagali, se bodo na veličastnem seznamu pridružili Juventusu, Ajaxu in Bayernu. Klubom, ki so že osvojili vsa različna tekmovanja. Pri tem je seveda treba upoštevati, da pokala pokalnih zmagovalcev že lep čas ni več. Junaki, ki domujejo na štadionu Stamford Bridge, so ga osvojili dvakrat (1971 in 1998), nazadnje pa so se evropske lovorike veselili lani. In to kakšne. Tiste največje, ki so jo za nameček osvojili na tekmečevem dvorišču (v Münchnu). Če Chelsea čaka na novo lovoriko zgolj eno leto, pa navijačem Benfice med čakanjem že pošteno raste brada, saj evropski vrh zaman naskakujejo že reci in piši 51 let. Preveč za klub, ki se v nogometnih krogih opisuje s skrbnimi in spoštovanimi besedami.

Chelsea se z Benfico ne bo pomeril prvič. Spomin na londonsko-lizbonsko bitko je še svež. Nazadnje sta se pomerila v minuli sezoni. Povratno četrtfinalno tekmo lige prvakov (2:1, v Lizboni je bilo 1:0 za Chelsea) v Londonu je sodil Damir Skomina in pošteno razburil portugalski tabor. A tako je ponavadi pri poražencih, ko se izgubljajo pomembne evropske tekme. Benfica je lani nudila bodočemu evropskemu prvaku dober odpor, vratar Petr Čech pa pričakuje zdaj še težje delo: ''Ta ekipa je še močnejša kot tista, ki smo jo izločili lani. Benfica je zelo dobra ekipa, polna obetavnih igralcev, ki hitro napadajo. Benfica ima dobro uravnoteženo moštvo,'' je tekmeca v finalu, ki se bo v sredo zvečer igral v Amsterdamu, pohvalil češki vratar. Zaradi poškodbe ne bo na voljo Belgijec Eden Hazard, vprašljiv pa je še nastop Johna Terryja, ki ga ovira poškodba gležnja. Povsem nared naj ne bi bil tudi Nigerijec John Obi Mikel. ''Vsi; tako tisti, ki smo tu že vrsto let, kot tudi tisti, ki niso; vsi želimo zmagati za Chelsea. Lansko leto nam predstavlja velik navdih. Takrat nismo bili favoriti. Odigrali smo že nekaj finalnih tekem in spoiznali, da takrat odločajo malenkosti. Benfica je dobra ekipa, tako kot je bil lani Bayern,'' poudarja Frank Lampard, ki je v soboto pomagal Chelseaju do pomembne zmage nad Aston Villo, s katero so si modri zagotovili vozovnico v ligi prvakov.

Da Benfica zna igrati z angleškimi tekmeci, je dokazala v četrtfinalu lige Europa, kjer je izločila Newcastle. Na drugi strani pa se mora zavedati, da ima Chelsea odlično statistiko s portugalskimi klubi. Na osmih tekmah je dočakal kar šest zmag, izgubil pa le enkrat. Davno nazaj. Nazadnje je zmagal petkrat zapored, a vedno z najbolj tesnim rezultatom.

Čech: Ni važno, kako. Važno je le, da ga osvojiš

V tej sezoni računa na strelsko evropsko eksplozijo Fernanda Torresa, ki je vodilni strelec Chelseaja na evropskih zelenicah. Pet golov je dal v ligi Europa, tri pa v ligi prvakov, kjer so Londončani v skupinskem delu zaostali za Juventusom in Šahtarjem. ''Ni važno, kako zmagaš v finalu evropskega pokala. Važno je le, da ga osvojiš. V tej sezoni smo imeli nekaj ciljev, a jih nismo uresničili, zdaj je pred nami zelo pomembna tekma, v kateri se bo pisala zgodovina,'' razmišlja prvi vratar Čech, ki v finalu pričakuje veliko dela.

Da Chelsea v sredino tekmo ne vstopa prepotentno, dokazujejo tudi besede Rafaela Beniteza. Španec, ki se poslavlja od klopi Londončanov, noče sprejeti teze, da je njegova ekipa favorit. ''Nismo favoriti. Jorge Jesus (strateg Benfice, op. p.) je odličen trener, Benfica ima odlično sezono tako doma kot v Evropi. To bo zanimiv finale. Tekmec je izkušen, a tudi mi smo,'' pravi Benitez. Tisto o izkušnjah drži. ''Rafa'' je kot trener vodil že 138 evropskih tekem, Jesus pa 74. Spoštovanja vredno. Benitez pa ima pred seboj še en izziv. Lahko postane edini trener v zgodovini evropskih tekmovanj poleg Giovannija Trapattonija, ki bi ligo Europa oziroma pokal UEFA osvojil z različnima kluboma. Z Valencio ga je že.

Ne spreglejte