SiolNET. Sportal Naj planinska koča
2,44

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tudi Jan Oblak po sledeh številnih Slovencev

2,44

termometer

Pohodništvo je v letošnjem poletju med Slovenci pravi hit - gorski reševalci celo pravijo, da so zaradi spremenjenih potovalnih navad, ki jih kroji pandemija novega koronavirusa, gore letos postale drugo morje, in kot kaže, trendu sledi tudi eden najboljših nogometnih vratarjev na svetu Jan Oblak. S sestro Tejo Oblak, sicer košarkarsko reprezentantko in članico češke Prage, je včeraj obiskal Jezersko, ki ponuja izhodišče za številne zanimive ture.

GRS Sportal Zanimiva ugotovitev: Gore so postale drugo morje

Brat in sestra sta se ločeno fotografirala pred Jezersko Kočno, z 2.540 metri nadmorske višine drugo najvišjo goro v Kamniško-Savinjskih Alpah in najzahodnejšo goro osrednjih Grintovcev, pri delitvi fotografije na družbenih omrežjih pa nista napisala, ali sta se katere od jezerjanskih gora lotila tudi v praksi ali zgolj s pogledi na varni razdalji. Glede na obutev, ki jo nosita na fotografiji, sklepamo, da sta izbrala drugo možnost.

Ena bolj priljubljenih planinskih koč nad Jezerskim je Češka koča. Več o njej si preberite na spodnji povezavi:

Češka koča Trendi Češka koča: več kot stoletna dediščina v slovenskem visokogorju

V gore le s primerno opremo

Naj ob tem dodamo opozorilo, da se v gore odpravite le, če ste primerno opremljeni in izbirajte ture, ki ste jim fizično kos.

Strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije Matjaž Šerkezi svetuje, da se v gorah izogibamo poletnim oblačilom oziroma s seboj vzamemo tudi toplejša.

Naj planinska koča 2020 Sportal Naj koča 2020: Glasovanje je zaključeno

Ne pozabite na kapo in rokavice

V nahrbtniku naj bodo obvezno tudi kapa in rokavice, dobrodošla je tudi astronavtska folija, ki nas bo grela, če bomo v primeru nesreče ali slabe orientacije več ur čakali na pomoč.

"Če se poškoduješ ali izgubiš, se lahko zelo hitro podhladiš. Julija in avgusta po statistiki beležimo največ podhlajenih ljudi," opozarja Šerkezi.

Zelo pomembna je tudi primerna obutev – v spodnji tabeli si lahko preberete, kaj potrebujete za različno zahtevne ture. "Dobra obutev je kot guma na avtu," pomembnost dobre pohodniške obutve ponazori Šerkezi.

Kaj sodi v nahrbtnih na različno zahtevnih turah?

oprema gore

Včasih je dobra tudi plastenka

Nikakor ne smete pozabiti na tekočino – Šerkezi svetuje uporabo termovke, ki vodo poleti ohranja hladno, pozimi pa vročo, ne izključuje pa niti uporabe plastenke, še posebej, če se na turo odpravite z otroki, saj si bodo zaradi prozorne embalaže otroci lažje predstavljali, koliko tekočine še imajo in se ob tem naučili dragocene lekcije o njeni premišljeni porabi.

Matjaž Šerkezi je na novinarski konferenci Planinske zveze Slovenije pred začetkom poletne planinske sezone predstavil, kaj vse sodi v planinski nahrbtnik. Matjaž Šerkezi je na novinarski konferenci Planinske zveze Slovenije pred začetkom poletne planinske sezone predstavil, kaj vse sodi v planinski nahrbtnik. Foto: Ana Kovač

Prva pomoč s tabletami proti alergiji

Ne pozabite niti na prvo pomoč, v kateri naj bodo tudi tablete proti alergiji, saj je teh zelo veliko, ter na "železno rezervo" v obliki energetske ploščice ali suhega sadja, oreščkov.

Med obvezno planinsko opremo sodijo tudi sončna krema in kakovostna sončna očala, ne pozabite na kompas, planinsko karto novejšega letnika, čelno svetilko in polnilnik baterije mobilnega telefona.

Letos zaradi pandemije, ki nam je pošteno zapletla življenje, v gore vzemite tudi zaščitno masko in razkužilo ali razkužilne robčke.

Ne pozabite na čelado, ki vas bo ščitila pod krušljivimi stenami in ob morebitnih padcih na meliščih.

Preberite še:

Peter Jeromel gorski vodnik Sportal Vpliv "korone" na delo gorskih vodnikov je ogromen, če ne kar katastrofalen Marjan Zupančič Sportal Marjan Zupančič napada rekord Slovenske planinske poti. Že tretjič! Mu bo uspelo? Alpe Adria Karavanke Karawanken Novice Čezmejno sodelovanje na zahodnem delu Karavank obogatilo turistično ponudbo Aljažev stolp Triglav Sportal Se odpravljate na Triglav? Potem morate nujno prebrati tole. #video Dolga njiva večerja pod zvezdami Sportal Večerja pod zvezdami, kakršne v slovenskih gorah še ni bilo #video Gora Triglav Sportal "Ne nosimo otroka v nahrbtniku na Triglav, ampak raje izberimo lažje dosegljive cilje" #video Ana Čufer tamb Sportal Nov rekord v slovenskih gorah: na Triglav in nazaj v manj kot treh urah! #video

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin