Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
7. 4. 2008,
16.28

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 7. 4. 2008, 16.28

8 let, 3 mesece

Šešok: Olimpijske kvalifikacije so življenjski projekt

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Košarkarska zveza Slovenije se vneto pripravlja na kvalifikacije za OI, ki jih bodo med 14. in 20. julijem gostile Atene. Vsi pa si želijo, da bi bili s strani države in OKS deležni denarne pomoči.

Začetek ponedeljkovega druženja s sedmo silo, katerega namen je bil predstavitev logističnih priprav na kvalifikacije za olimpijske igre, je normalno pripadel prvemu možu Košarkarske zveze Slovenije (KZS) Dušanu Šešoku, ki poudarja, da so te zanj in še za nekatere življenjski projekt: "Slovenija se je enkrat že borila za nastop na olimpijskih igrah, ki so bile takrat v Barceloni, vendar se takratne kvalifikacije s pekinškimi ne morejo primerjati. Trinajst let je že, od kar delujem na Košarkarski zvezi Slovenija. Mirne duše lahko rečem, da so te kvalifikacije življenjski projekt. Olimpijske igre so vendarle na sporedu vsake štiri leta, zato smo kvalifikacijam namenili največjo možno pozornost. Imamo izjemno generacijo. Člani reprezentance so v tej sezoni v odlični formi. Kapetan Nesterović blesti v zadnjem obdobju. Blizu sta še Smodiš in Lakovič. Lepo je gledati nosilce reprezentance, kako dobro igrajo v svojih klubih. Imamo najbolj homogeno moštvo v zgodovini. Na kvalifikacije v Atene potujemo z enim samim ciljem – uvrstiti se na olimpijske igre. Ne razmišljamo o ničemer drugem. Košarkarjem bomo omočili najboljše možne pogoje. Nastanitve bodo na visokem nivoju kot tudi tekmeci v pripravljalnem obdobju.

Dresi za navijače

Slovenija se bo v Atenah za nastop na OI najprej pomerila v skupinskem delu z Južno Korejo in Kanado, nato pa bodo sledili izločilni boji, začenši s četrtfinalom, v katerem bo najverjetneje nasprotnik Hrvaška ali Portoriko. Prav z obema pa se bo Slovenija pomerila tudi na pripravljalnih tekmah. Na olimpijske igre se bodo z Aten podale najboljše tri reprezentance. Pri KZS se zavedajo, da bo vsaka pomoč s tribun dobrodošla, zato upajo, da bo v Atene potovalo veliko navijačev, ki bi združili poletne počitnice z velikim športnim dogodkom. Obenem pa obljubljajo, da se bodo zvestim privržencem tudi primerno oddolžili: "Vsaka pomoč navijačev bi bila zelo dobrodošla. Upamo, da jih bo v grškem glavnem mestu veliko. Ravno v ta namen je podjetje Iskra dalo natisniti 1500 originalnih ogrevalnih dresov za navijače, ki nas bodo bodrili v Grčiji," je še povedal Šešok.

Bo država pomagala pri financiranju kvalifikacij?

Največ težav pa zvezi povzročajo dodatni stroški, ki so nastali z olimpijskimi kvalifikacijami, ki začudeno niso sofinancirane s strani države, medtem ko priprave za svetovna in evropska prvenstva so. Zato so pri KZS že vzpostavili dialog z Olimpijskim komitejem Slovenije in upajo na ugoden razplet, saj takšne kvalifikacije zahtevajo veliko finančno injekcijo. "Pravzaprav smo kaznovani, ker smo se uvrstili v kvalifikacije za olimpijske igre, saj predstavljajo dodaten strošek," je v šali dejal direktor reprezentanc Tone Krump.

Petnajst kandidatov znanih konec maja

In kdo bo nastopal za slovensko izbrano vrsto? Selektor Aleš Pipan bo seznam petnajstih kandidatov in tri rezerve posredoval konec maja. Znano je le to, da na zboru ne bo denimo Primoža Brezca, ki je že pred časom sporočil, da ne bo igral v tem reprezentančnem ciklusu in Saše Vujačića, ki ga ni v planu zaradi drugačnih razlogov. Ostali najboljši so vsi na razpolago.

Pipanovi kandidati, ki bodo o nagradah za morebitni nastop na OI obveščeni ob prihodu na reprezentančni zbor, se bodo prvič zbrali v Zrečah, in sicer 18. junija, ko se bo začel 21 dnevni ciklus priprav za olimpijske kvalifikacije. Ta bo potekal v nekoliko bolj strnjeni obliki. Zakaj? "Vsi računamo, da se nam bo uspelo uvrstiti na olimpijske igre in v tem primeru bo reprezentanca delovala kar dva meseca, kar je več kot v akcijah za svetovno ali evropsko prvenstvo," je še povedal Krump.

Ne spreglejte