Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 9. 2017,
11.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

EuroBasket 2017

Torek, 19. 9. 2017, 11.13

6 let, 6 mesecev

Izjave na sinočnjem sprejemu košarkarjev v Ljubljani

Klemen Prepelič: Košarka je slovenska bolezen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Sprejem košarkarjev EuroBasket 2017 Kongresni trg | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Z besedami v naslovu je Klemen Prepelič, košarkar, ki je v zadnjih minutah finalnega obračuna s Srbijo na letošnjem EuroBasketu v Istanbulu vzel vajeti v svoje roke, najbolje opisal košarkarsko evforijo, ki se te dni v Sloveniji kaže na vsakem koraku.

-> Navijači zlatim košarkarjem pripravili neverjeten sprejem #foto #video

Slovenski košarkarji, ki so v nedeljo v Istanbulu po zmagi nad reprezentanco Srbije prvič v zgodovini postali evropski prvaki, so včeraj na Kongresnem trgu v Ljubljani doživeli sprejem, kakršnega v samostojni Sloveniji ni bil deležen še noben slovenski športnik ali ekipa.

Po nekaterih ocenah se je sinoči na Kongresnem trgu zbralo 20 tisoč ljudi. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Po nekaterih ocenah se je sinoči na Kongresnem trgu zbralo 20 tisoč ljudi. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Navijači so košarkarsko reprezentanco s selektorjem Igorjem Kokoškovom na čelu najprej pozdravili na Brniku, zvečer pa še na veličastnem sprejemu v središču Ljubljane, kjer se je po nekaterih ocenah zbralo okrog 20 tisoč ljubiteljev košarke.

A obveznosti za igralce še ni konec, danes ob 13. uri bodo znova stopili pred predstavnike sedme sile. Na novinarski konferenci bodo svoje vtise še enkrat strnili selektor Kokoškov, nosilca slovenske igre, ki sta bila uvrščena v najboljšo peterko prvenstva, Goran Dragić in Luka Dončić, Klemen Prepelič, eden ključnih igralcev v zadnjih minutah finalne tekme, in predsednik Košarkarske zveze Matej Erjavec.

Kaj se je sinoči dogajalo na Kongresnem trgu? Oglejte si fotogalerijo Matica Klanška Veleja:

Fotogalerija
1 / 1

Kako so košarkarje sprejeli na Brniku? Fotogalerija Žige Zupana:

Fotogalerija
1 / 44
Še prej pa osvežimo spomin na besede, ki so jih sinoči na Kongresnem trgu zaupali novinarju Planet TV Mateju Podgoršku.

Marinko Dragić, oče Gorana in Zorana Dragića (zadnji na EuroBasketu zaradi okrevanja po poškodbi ni nastopil), je bil še vedno pod vtisom nedeljskega finala. "Težko je bilo, še posebej v zadnjih minutah, ko Gogi niti hoditi ni mogel več. Zelo sem bil nervozen, težko sem dihal, domov sem prišel ob šesti uri zjutraj in ne, nič nisem spal," je razkril ponosni oče.

Sprejema se je udeležila tudi Pia Blažič, sestra slovenskega reprezentanta Jake Blažiča. Pia in Jaka sta v nedeljo poskrbela za zanimiv družinski fenomen: družini Blažič, ki je že od nekdaj vpeta v vrhunski šport – njun oče Dušan je bil nekdaj smučarski trener in vodja alpskih disciplin –, sta prinesla evropsko košarkarsko krono in naslov svetovnega odbojkarskega podprvaka v konkurenci do 23 let. "V nedeljo se je res vse lepo izteklo, še posebej za Jaka in fante, pa tudi me smo zelo zadovoljne s srebrno medaljo. Želim si, da bi si ta trenutka čim bolj zapomnili. Med finalno košarkarsko tekmo sem bila zelo nervozna, dogajanje sem spremljala od druge četrtine," je povedala mlada odbojkarica. Časa za proslavljanje ne bo veliko, je namignila, dekleta se bodo tako kot slovenski košarkarji že v prihodnjih dneh razpršila v klube po vsej Evropi. Blažičeva je članica ekipe Calcit Volley iz Kamnika.

Kot smo vajeni, je bil na sprejemu zelo gostobeseden tudi Klemen Prepelič - Prle, košarkar, ki je na finalni tekmi med Slovenijo in Srbijo dosegel 21 točk, od tega je bil štirikrat uspešen pri metu za tri točke.

"Da, kot ste rekli, Prle je vedno zelo zgovoren, v nedeljo po tekmi pa je bilo ravno obratno, povsem sem bil izpraznjen. Čustva so me preplavila, celotno življenje in kariera sta se mi odvrtela v glavi … Preprosto, občutki so fenomenalni."

Na vprašanje novinarja, kaj pravi na norišnico pod odrom, pa je Prepelič, ki mu sokrajani v Slovenski Bistrici danes ob 17. uri pripravljajo nov sprejem - odgovoril naslednje: "Košarka je slovenska bolezen, zato smo še toliko bolj ponosni, da nam je uspelo združiti slovensko javnost."

Povedal je še, da je zadnje štiri dni zelo malo spal, na dan finala je na primer zaspal šele ob 4. uri zjutraj. "Pravega spanca ni in ni bilo, jadrali smo na energiji, ki so nam jo vlivali navijači, in na pozitivnih sporočilih, ki smo jih dobivali iz Slovenije."

K mikrofonu Planet TV je pristopil tudi Luka Dončić, 18-letni mladenič, o katerem se te dni največ govori in ki mu mnogi košarkarski poznavalci napovedujejo najsvetlejšo prihodnost, tudi v ligi NBA. Poškodba gležnja, ki ga je zaustavila na finalni tekmi, bo kmalu sanirana, je zagotovil. "Skakal in plesal še ne bom, računam pa, da bo poškodba čez teden ali dva že preteklost."

O sprejemu pa: "To je največji dan v mojem življenju, vsa čast Sloveniji za tak sprejem in navijanje," se je zahvalil množicam, ki so zadnjih 14 dni dihale s slovenskimi košarkarji. Letošnji EuroBasket je strnil z eno besedo: "Neverjetno!" In naslednji cilj? "Zmagati na vsaki tekmi ter osvojiti vsako medaljo in pokal, ki se bosta ponujala."

Ste si že pogledali dokomentarni film o Luki Dončiću?

Ne spreglejte